I samband med skattereformen infördes moms och uttagsskatt på förvaltningstjänster inom boendet. Speciellt uttagsskatten har kritiserats av parterna på hyresmarknaden.
Höstens hyresförhandlingar har bekräftat bostadsföretagens problem med att redovisa och administrera uttagsskatt enligt lagen om mervärdesskatt. Det är enligt vår mening orimligt att beskattningen på boendet skall kräva en sådan byråkrati i bostadsföretagen. Detta i tider då det är mycket angeläget att i stället effektivisera verksamheten.
Dessutom kan förvaltningsmomsen ifrågasättas av andra skäl. Det samlade skatteuttaget från bostadssektorn är stort. Moms och uttagsbeskattning ger en extrabeskattning av boendet i flerfamiljshus där mycket av det arbete som en egnahemsägare själv kan göra med nödvändighet görs mer effektivt med anställd personal eller köpta tjänster. En hög beskattning av förvaltningskostnader inom bostadssektorn riskerar att försvåra utvecklingen av våra bostadsområden till levande stadsdelar med hög grad av service till de boende som efterfrågar detta, t.ex. äldre hushåll och de som vill bo bekvämt och satsa mer av sin tid på arbete och fritid.
Bostadsförvaltningen borde därför undantas från moms och uttagsskatt. Detta skulle ge mer lika villkor för olika upplåtelseformer, gynna sysselsättningen och underlätta utvecklingen av ett boende med varierad grad av service.
Vid utvärdering av skattereformens effekter bör problemet med moms och uttagsskatt inom boendet särskilt uppmärksammas och möjligheterna att ta bort eller förenkla beskattningen undersökas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utvärdering av skattereformens effekter på bostadsförvaltning.
Stockholm den 23 januari 1992 Sinikka Bohlin (s) Ulla-Britt Åbark (s)