Riksdagens beslut (1989/90:SkU31) innebär en ökning av energiskatten. Bl.a. ökar energiskatten för olja, miljöklass 3, med 192 kr per kubikmeter till totalt 1260 kr per kubikmeter.
I denna motion behandlas energibeskattningens inverkan på prissättningen av råtallolja.
Råtallolja framkommer som biprodukt inom massa- och pappersindustrin. Denna olja kan emellertid också användas som bränsle och kan då ersätta eldningsolja. De massafabriker som producerar råtalloljan behöver stora mängder bränsle. Om tallolja används som bränsle kan massaindustrin till viss del minska inköpen av eldningsolja som är belagd med energiskatt. För att massaindustrin skall sälja talloljan krävs därför att köparen betalar ett pris som motsvarar priset för den eldningsolja som går åt för att ersätta den försålda råtalloljan. Det nu refererade förhållandet innebär därför att även råtalloljan -- indirekt och oavsiktligt -- kommit att träffas av energiskatten.
Effekten av vad nu anförts påverkar i betydande grad möjligheten för t.ex. Bergvik Kemi i Hälsingland att bedriva sin verksamhet. Företaget säljer en övervägande del av sina produkter på världsmarknaden. Den indirekta effekten av energiskatten för råtallolja innebär att företaget får betala väsentligt högre kostnader för råvaran råtallolja än sina konkurrenter på världsmarknaden.
Riksdagen och skatteutskottet behandlade våren 1990 (SkU31) med anledning av två motioner frågan om prissättningen på råtallolja. I ett yttrande från näringsutskottet (1989/90:NU10y) till skatteutskottet anfördes bl.a. att det från sysselsättningssynpunkt och beredskapssynpunkt är angeläget att den förädlingsindustri som baserar sin tillverkning på tallolja kan fortsätta sin verksamhet och att det hinder för konkurrens på lika villkor som de angivna förhållandena utgör kan undanröjas. Möjligheterna att finna en lösning på problemet borde därför, enligt näringsutskottet, prövas. Utskottet anförde också att frågan om den berörda industrins situation med avseende bl.a. på försörjningen med råtallolja kommer att utredas i regeringskansliet och att därvid de synpunkter i frågan som utskottet redovisat borde beaktas. Näringsutskottet föreslog att riksdagen med anledning av de i yttrandet behandlade motionerna om prissättningen på råtallolja skulle ansluta sig till vad utskottet anfört i frågan.
Skatteutskottet delade näringsutskottets uppfattning om att det från sysselsättningssynpunkt och beredskapssynpunkt är angeläget att den industri som baserar sin tillverkning på tallolja kan fortsätta sin verksamhet och att det hinder för konkurrens på likvärdiga villkor som de angivna förhållandena utgör kan undanröjas. Emellertid ansåg skatteutskottet att de i betänkandet och i näringsutskottets yttrande redovisade förhållandena skulle komma att beaktas i den utredning av frågan som skulle göras i regeringskansliet.
Något förslag i avsikt att undanröja problemet avseende prissättningen på råtallolja i linje med vad i näringsutskottets yttrande och i skatteutskottets betänkande anförts har emellertid inte underställts riksdagen.
Riksdagen har, som framgått ovan, ända sedan våren 1990 ansett det nödvändigt att frågan löses. Näringsutskottet har vid två tillfällen och skatteutskottet vid sin behandling av motion Sk630 av Olle Östrand (s) våren 1991 krävt att regeringen vidtager åtgärder i avsikt att skapa konkurrens på lika villkor för den industri som använder råtallolja som råvara. Trots att både näringsutskottet och skatteutskottet krävt detta har än ingenting hänt. Detta är ytterst otillfredsställande. Nu måste åtgärder vidtagas omgående.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åtgärder omgående bör vidtas för att skapa konkurrens på lika villkor för den industri som använder råtallolja som råvara.
Stockholm den 22 januari 1992 Sigrid Bolkéus (s) Axel Andersson (s) Sinikka Bohlin (s) Widar Andersson (s) Karl Hagström (s) Ulrica Messing (s)