Inledning
Svensk alkoholpolitik bygger på förutsättningen att alkoholens skadeverkningar är direkt relaterade till den totala alkoholkonsumtionen i samhället. Alkohollagstiftningen söker därför åstadkomma en minskning av den totala konsumtionen genom att begränsa tillgängligheten. Försäljningsmonopol, åldersgränser, reglerade öppettider, utskänkningsregler och särskild beskattning är härvid lagstiftningens främsta instrument.
I denna motion behandlas det sistnämnda instrumentet -- beskattningen. Däremot diskuteras inte alkoholpolitikens utformning i övrigt, utan motionen utgår från förutsättningen att denna politik ligger fast.
Beskattningens utformning
Beskattningen av alkoholhaltiga drycker regleras i lagen (1977:306) om dryckesskatt. På spritdrycker och vin omfattar skatten dels en grundavgift som är relaterad till alkoholstyrkan, dels en procentavgift som är relaterad till varans pris.
Grundavgiften är för vin indelad i olika intervaller för alkoholsvagare lättvin, lättvin respektive starkvin medan den för spritdrycker utgår med visst belopp per liter för varje volymprocent alkohol. Sammantaget är beskattningen mycket oöverskådlig, eftersom den på detta sätt är både alkohol- och värderelaterad.
Notabelt är också att den alkoholrelaterade grundavgiften endast utgör cirka en tredjedel av den totala dryckesskatten. Hela två tredjedelar härrör från den del av beskattningen som inte är beroende av varans alkoholhalt, utan endast av dess pris.
Beskattningens syfte
Beskattningen av alkoholhaltiga drycker syftar i första hand till att genom höga priser dämpa medborgarnas efterfrågan. I såväl 1963 års riksdagsbeslut om alkoholbeskattningen som i 1977 års riksdagsbeslut om ett samlat alkoholpolitiskt program har emellertid som ytterligare mål för beskattningen angivits en strävan att styra över konsumtionen till alkoholsvagare alternativ.
Dagens system för beskattning är mindre väl ägnat att uppfylla den senare målsättningen. Den värdeberoende delen av beskattningen är visserligen differentierad mellan lättvin, starkvin och spritdrycker på ett sätt som leder till en progressivitet i beskattningen: alkoholen i sprit blir hårdare beskattad än alkoholen i starkvin, vilken i sin tur beskattas hårdare än alkoholen i lättvin.
Däremot finns det ingen progressivitet inom respektive grupp av drycker. Beskattningen kan därför variera avsevärt både mellan olika drycker med samma alkoholhalt och mellan drycker med olika alkoholhalt. I vissa fall får alkoholsvaga drycker med hög tillverkningskostnad t.o.m. högre skatt än väsentligt alkoholstarkare alternativ, där tillverkningskostnaden råkar vara låg.
Slutsatser
Kombinationen av alkoholrelaterad och prisrelaterad beskattning leder således till uppenbara skevheter.
Från konsumentsynpunkt innebär alkoholbeskattningens utformning en omotiverad straffbeskattning av produkter med jämförelsevis hög tillverkningskostnad, såsom cognac och kvalitetsviner. Från samhällelig utgångspunkt innebär utformningen att man i vissa fall direkt motverkar den uttalade strävan att styra konsumtionen mot alkoholsvagare alternativ. Konsumtionen styrs mot billigare produkter i stället för mot alkoholsvagare.
Övervägande skäl talar därmed för en övergång till en direkt alkoholrelaterad dryckesbeskattning. Den värderelaterade delen av dryckesskatten, den s.k. procentavgiften, bör således slopas helt.
Frågan om en sådan omläggning av alkoholbeskattningen har vid ett flertal tillfällen diskuterats i riksdagen och föranledde 1989 den dåvarande chefen för finansdepartementet, statsrådet K-O Feldt, att tillsätta Alkoholskatteutredningen.
Alkoholskatteutredningen framlade sina förslag (SOU 1991:52) i maj 1991. Utredningen förordar att alkoholskatten relateras endast till dryckens alkoholhalt samt uttas efter en progressiv skatteskala, varigenom alkoholen beskattas hårdare ju högre alkoholhalt drycken har. Genom förslaget inordnas dessutom alla alkoholhaltiga drycker i samma, enhetliga skattesystem. Förslaget är neutralt i den meningen att det inte beräknas påverka statens inkomster från dryckesskatten.
Alkoholskatteutredningens förslag bör genomföras från och med den 1 juli 1992 (budgetåret 1992/93).
10 § lagen (1977:306) om dryckesskatt bör därför ha följande lydelse:
10 § Skatten på spritdrycker, vin och maltdrycker tas ut med belopp som framgår av följande uppställning.
n Alkoholhalt
Skatt, kronor per liter volymprocent
grundbelopp tilläggsbelopp
över 2,25 högst 3,5 3:50 '' 3,5 '' 5 10:00 '' 5 '' 7 12:00 '' 7 '' 10 17:10 '' 10 '' 13 26:70 '' 13 '' 16 36:60 '' 16 '' 19 47:50 '' 19 '' 24 47:50 5,10 för hel volymprocent som överstiger 19 '' 24 '' 29 73:00 5,50 för varje hel volymprocent som överstiger 24 '' 29 '' 34 100:50 6,20 för varje hel volymprocent som överstiger 29 '' 34 '' 39 131:50 7:40 för varje hel volymprocent som överstiger 34 '' 39
168:50 7,50 för varje hel volymprocent som överstiger 39
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att 10
§ i lagen (1977:306) om dryckesskatt skall ha den lydelse som anges i motionen,
2. att riksdagen upphäver 11
§ lagen om dryckesskatt.
Stockholm den 22 januari 1992 Mikael Odenberg (m)