Gallerierna fungerar som ombud för konstnären och ställer ut och säljer dennes alster. Fr. o. m. den 1 januari 1991 åligger det gallerierna att ta ut mervärdesskatt på sin ersättning för förmedling av tavlor och konst. Mervärdesbeskattningen av galleriernas provision vid försäljning av konst får negativa konsekvenser för konstnärer, gallerier och allmänhet och utgör ett hot mot såväl konstnärernas som galleriernas verksamhet.
Galleriets förmedlingsavgift är anpassad till de kostnader som galleriet har för att kunna drivas. Mervärdesskatten på galleriernas förmedlingstjänster drabbar både konstnärerna och galleristerna. Antingen blir konstnärens tavlor dyrare när de ställs ut och säljs via ett konstgalleri, eller också får konstnären i motsvarande grad mindre betalt för sina tavlor. Gallerierna kan i de flesta fall inte själva ta momsfördyringen, eftersom även en galleriägare måste ha en dräglig försörjning.
Gallerimomsen är djupt orättvis och motverkar sina syften. Ideella föreningar kan förmedla konst utan att mervärdesskatt utgår på provisionen. Mervärdesbeskattning med 25 procent av galleriernas provision får den orimliga konsekvensen att en tavla som säljs genom ett galleri blir avsevärt dyrare än om samma tavla säljs via en konstförening som ställer ut i exempelvis Folkets Hus.
Gallerimomsen kommer därför att föda en grå konstmarknad som ingen är betjänt av -- vare sig konstnären, galleristen, den konstintresserade allmänheten eller staten. Den inkomst som i realiteten kommer att hamna i statens kassakista torde bli utomordentligt blygsam.
Den allvarligaste konsekvensen med denna moms är att många gallerier inte i längden kommer att orka med fördyringen och snedvridningen av marknaden och att konstgallerier därför tvingas lägga ner sin verksamhet. För de flesta konstnärer är det galleristen som ger den draghjälp som behövs för att bli känd och erkänd. Utan gallerier blir konstnärens villkor och möjligheter kraftigt försämrade. Särskilt de unga, nya, ännu ej etablerade konstnärerna blir gallerimomsens förlorare.
Inte bara konstnärernas och galleriernas existens hotas utan även i hög grad kvaliteten på det konstutbud som erbjuds allmänheten. Galleristens konstkunnande och blick för det konstnärliga värdet borgar för att den konst som ställs ut är av god kvalitet. Gallerierna utför en viktig kulturgärning som har väsentlig betydelse för konstnärerna och för möjligheterna för den konstintresserade allmänheten att njuta av god konst.
Mervärdesskatten på galleriernas förmedling av konst riskerar att minska möjligheterna för den konstintresserade allmänheten att se god konst samtidigt som fördyringen försämrar villkoren för konstnärerna och snedvrider konstmarknaden.
Vi har stor förståelse för ambitionen att skapa en i skattehänseende likvärdig behandling av olika verksamheter.
Beträffande den s.k. gallerimomsen får denna uppenbarligen effekter som icke är önskvärda. Argumenten framfördes redan vid skattens införande dock utan resultat.
För en fortsatt meningsfull diskussion och för att skapa grund för en omprövning bör effekterna av gallerimomsen analyseras. Regeringen bör låta göra en sådan analys.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att analysera effekterna av gallerimomsen.
Stockholm den 16 januari 1992 Karin Falkmer (m) Inger René (m)