Många människor, särskilt äldre personer, har behov av kontinuerlig fotvård som sjukvårdande behandling. Vid vissa sjukdomstillstånd, exempelvis diabetes, är det synnerligen angeläget med fotvård för att svårläkta sårskador skall undvikas. Dåligt skötta sårskador kan i värsta fall leda till amputation. Kapaciteten vid sjukhusen och andra vårdinrättningar är långt ifrån tillräcklig för att behovet av fotvård skall kunna tillfredsställas. Fristående yrkesutövare är nödvändiga för att ge alla erforderlig behandling.
Riksdagen har beslutat att fler tjänster och varor än tidigare skall beläggas med mervärdesskatt. Ett väsentligt undantag är sjukvården som således är momsbefriad. Med sjukvård avses enligt mervärdeskattelagen ''åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar, kroppsfel och skador samt vård vid barnsbörd'' om åtgärderna avser vård vid sjukhus eller annan vårdinrättning. Som sjukvård räknas även sådan vård som berättigar till ersättning enligt lagen om allmän försäkring och även vård som tillhandahålles av någon med särskild legitimation att utöva yrke inom sjukvården.
Vi anser att fotvård i hög grad förebygger sjukdom och kroppsligt lidande. I den mån fotvård ges som ett led i behandling vid ett sjukhus, förutsätter vi att denna räknas som sjukvård och därmed undantas från skatteplikt. I de allra flesta fall utförs vården av fristående yrkesutövare. Även kostnaden för de behandlingar som utförs av denna kategori bör undantas från skatteplikt. Det skall självfallet gälla sådan behandling som utförs av medicinska skäl på remiss av läkare eller leg. sjuksköterska.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att reglerna för mervärdesskatt på kostnad för sådan fotvård som utförs av fristående yrkesutövare på remiss av läkare eller leg. sjuksköterska ses över.
Stockholm den 14 januari 1992 Catarina Rönnung (s) Åke Gustavsson (s) Nils Nordh (s)