Den nya personbeskattningen innebär att hobbyverksamhet skall beskattas som inkomst av tjänst. I de nya bestämmelserna karaktäriseras hobbyverksamhet enligt följande: ''En verksamhet som självständig och varaktig men som saknar vinstsyfte betraktas som hobbyverksamhet.''
I korthet innebär den nya beskattningen bl a:Nettot av verksamheten beräknas för sig (inom inkomstslaget tjänst).Utgifter får inte dras av från andra tjänsteinkomster eller annan hobbyverksamhet.I princip är alla inkomster skattepliktiga och alla utgifter för hobbyn avdragsgilla.Förslitningsavdrag medges för utrustning som anskaffas. Avdraget fördelas på 5--10 år om utrustningen beräknas hålla minst tre år och kostnaden överstiger 1 000 kronor. I annat fall får utrustningen dras av anskaffningsåret.Överskott från hobbyverksamhet påförs egenavgifter på f.n. ca 34 procent.Om inkomsten överstiger 30 000 kronor under ett kalenderår är verksamheten mervärdeskattepliktig.Den som bedriver hobbyverksamhet blir skyldig att spara anteckningar, räkningar, kvitton m.m. så att kontroll av deklarationen är möjlig. Handlingarna bör bevaras under minst sju år.
Sammanfattningsvis har inkomst från hobbyverksamhet under nu ett års tid belastats med inkomstskatter och egenavgifter.
Beskattningen på hobbybiodling har redan fått stora negativa konsekvenser för svensk biodling. En minskning har skett med 10--15 procent under det gångna året och nyrekrytering sker ej. Detta beror till stor del på det nya skattesystemet och i detta fall förmodligen en bieffekt som ej var avsedd.
Skatteministern har nyligen tillsatt en utredning som skall se över redovisningskrav och beskattning av hobbyverksamheter men risken är att detta drar ut på tiden och just för biodlingen får detta allvarliga följder. Det gäller ju att snabbt bryta trenden utför och dämpa minskningen så mycket som möjligt. Den störste förloraren p.g.a. den nuvarande utvecklingen är det svenska nationalhushållet och den svenska naturen. Att försvåra biodling är en nationalekonomisk förlust. Hobbybiodlarna skapar med sin verksamhet förutsättningar för det värdefulla pollineringsarbetet vilket är avgörande för att vi ska få blommor, frön, bär och frukt av såväl kultur- som vildväxande växter. Detta ger sammantaget miljonvärden för landet.
Det finns material som visar att den lilla biodlingen inte ger något överskott (högst ca 10 bisamhällen i normalfallet, enligt en kalkyl från Lantbruksnämnden i Värmland). En gräns för det antal bisamhällen som undantas från redovisningskravet (den tidigare gränsen var 15) är en enkel åtgärd för att undanröja en del av de problem som biodlingen idag har. Biodlaren skulle utifrån antalet bisamhällen kunna få en viss mängd honung utan att behöva känna kravet på redovisning och pappersexercis. Den lilla biodlingen ska ses som en ren hobby och fritidssysselsättning och därmed ej påföras diverse pålagor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om en gräns för antalet bisamhällen som för biodlaren innebär ett undantag för redovisningskrav avseende egenavgifter, mervärdebeskattning m.m.
Stockholm den 27 januari 1992 Dan Ericsson (kds) i Kolmården