De på senare år alltmer ökade driftskostnaderna för egen bil -- inte minst bensinkostnaderna inkluderande den ökade beskattningen -- slår orimligt hårt mot dem som behöver bilen för sitt levebröds skull.
Skattereformen har ytterligare försämrat situationen, då man genom denna har begränsat den skattefria ersättningen från arbetsgivare m.fl. till 12 kr per mil för resor i tjänst eller uppdrag. Nuvarande skatteregler gör också alternativet med tjänstebil genom arbetsgivarens försorg av ekonomiska skäl mindre intressant, även om företaget skulle kunna bära investeringen.
Genom olika former av avtal har det efter hand uppstått en flora av ersättningsmodeller för bilresor i tjänsten, men genomgående gäller att allt över 12 kr per mil blir beskattningsbart. Detta i sin tur medför att högst inofficiella avtal uppstår på sina håll, där företag som anser sig ha råd därtill kompenserar tjänsteresor på andra sätt.
Det råder följaktligen något av ''djungelns lag'' på reseersättningsområdet, där ingen egentligen blir vinnare -- sannolikt inte ens samhället -- trots de snålt tilltagna beloppen. De verkligt kännbara förlusterna gör de som inte får ersättning för sina bilresor till och från arbetet eller i egen rörelse eller liknande verksamhet. Speciellt hårt drabbas här -- liksom i andra sammanhang -- de som bor långt från arbetsplatsen och i glesbygd.
I andra sammanhang värnar vi om rättigheten och möjligheten för människor att kunna bo och leva där man trivs. De som föredrar att bo utanför tätorterna skall beredas möjlighet därtill. Regeringsförklaringen talar ju också om att hela Sverige skall leva.
Arbetsmarknaden blir alltmer sådan, att det krävs långa resor för att ta sig till och från arbetsplatserna. Kollektivtrafiken är ju i endast mycket begränsad omfattning utbyggd så att den utgör ett realistiskt alternativ till bilen. Detta i kombination med de ökande drivmedelskostnaderna och det begränsade bilreseavdraget gör, att arbetstagarna åsamkas orimligt höga kostnader för att kunna ta sig till och från arbetet.
Bilen är i praktiken den enda möjligheten för många människor i vårt land att över huvud taget kunna åta sig ett arbete. Detta gäller i hög utsträckning kvinnor på landsbygden, som dessutom ofta inte har annat val än ett deltidsarbete i närmaste tätort med långa arbetsresor.
De skattefria ersättningsbeloppen för bilresor i tjänsten och för avdrag gällande resor till och från arbetet har på senare år varit identiskt lika. Det finns enligt vår mening uppenbara fördelar med att de bägge beloppen samordnas även i fortsättningen.
En höjning av beloppet för skattefri ersättning liksom för avdrag i självdeklarationen är således motiverad av såväl arbetsmarknadsskäl som av regionala rättviseskäl. Därutöver bör i rimlighetens namn beloppet efter hand justeras uppåt med hänsyn till inflation -- lämpligen följande konsumentprisindex. Denna justering bör göras genom Riksskatteverkets försorg, varvid beloppen bör utjämnas med matematisk avrundning till närmaste krontal.
Den föreslagna justeringen bör kunna träda i kraft fr.o.m. taxeringsåret 1993. Med hänsyn till kostnadsutvecklingen och allmän inflatorisk påverkan bör beloppet för det första året -- dvs. innevarande år som beskattningsår -- höjas till förslagsvis 18 kr per mil. Enligt vår uppfattning bör övervägas en återgång till tidigare modell med en sänkning av beloppet fr.o.m. 1 000 mil, lämpligen till 15 kr per mil.
Som finansiering av reformen vill vi föreslå en sänkning av schablonavdraget i den allmänna självdeklarationen från nuvarande 4 000 kr till 3 000 kr, vilket grovt beräknat skulle ökade skatteintäkterna med ca 1,5 till 1,8 miljarder kronor.
Vi är medvetna om att det finns vissa nackdelar i form av ökade kontrollinsatser i taxeringen med den åtgärd vi föreslår. Uppenbart är dock, att fördelarna för ett mycket stort antal skattskyldiga i hela vårt land överväger. Likaså ökar rättvisan i skattesystemet, då avdragen kommer att kunna nyttjas av dem som verkligen har kostnader för att sköta arbetet. Vi föreslår därför att regeringen positivt prövar möjligheten att besluta om ändringar i gällande bestämmelser i den riktning vi har angivit i vår motion.
Med hänvisning till det anförda hemställer vi
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppjustering av beloppen för skattefri bilersättning för resor i tjänsten liksom för bilkostnadsavdrag i självdeklarationen.
Stockholm den 24 januari 1992 Tage Påhlsson (c) Stina Eliasson (c)