Biodling utgör ett klassiskt exempel på en verksamhet där en väsentlig del av intäkterna inte tillfaller dem som utövar verksamheten utan i stället ger upphov till intäkter för andra. Dessa positiva s.k. externa effekter uppkommer genom binas pollineringsarbete. Värdet härav överstiger värdet av honungsproduktionen och tillfaller andra än biodlaren.
Professor Åke Hansson, Lund, har i undersökningar påvisat att t.ex. blåbärsskörden per 100 blåbärsblommor blivit tre gånger större i områden med bigårdar jämfört med områden där bigårdar saknas. Man kan se det som att biodlingen genom pollineringsarbetet betalar en skatt till det allmänna.
Biodlarens intäkter understiger således väsentligt det samhällsekonomiska värdet av verksamheten. Svensk biodling är i dag ur samhällsekonomisk synpunkt på för låg nivå och bör därför stimuleras. Tyvärr går utvecklingen genom en i detta fall alltför stelbent skattelagstiftning och tillämpning åt andra hållet.
I den skattereform som riksdagen 1989 beslutade om finns bl.a. en uttalad ambition att i utbyte mot rejält sänkta marginal- och företagsskatter avskaffa obeskattade förmåner.
Riksskatteverket företog i slutet av 1970-talet en utredning om lönsamheten i biodling vilket ledde fram till att från beskattning undanta biodling där antalet samhällen uppgick till maximalt 15 st. Undantaget gällde dock inte biodlare som även har annan inkomst av trädgårdsrörelse eller jordbruk. Denna praxis övergavs efter skattereformen. Nu är i princip den minste biodlare bokförings- och deklarationsskyldig.
Omläggningen har upprört landets hobbyodlare. Antalet biodlare i Sverige har på några år sjunkit från ca 20 000 ned till nuvarande ca 16 000 st. Under 1991 sjönk medlemsantalet i Sveriges biodlares riksförbund med ca 1 500. Ca 80 % av biodlarna är över 60 år och har mindre än 10 bisamhällen.
Efter skattereformen fastslogs en värdegräns på 5 000 kr under vilken bär-, svamp- och kottplockare icke blir skatteskyldiga. Trots att den samhällsinsats som landets biodlare gör är oändligt mycket större riskerar stelbent byråkrati att en mängd pensionärer slutar med sin hobby. Försäkringar från riksskatteverket om att man inte har för avsikt att jaga hobbyodlare av bin har inte hejdat avgången.
Lantbruksnämnden i Värmland, som har särskild expertis på biodlingsområdet, har utrett lönsamheten inom biodlingen. På basis av denna har Sveriges biodlares riksförbund gjort en ekonomisk sammanställning som visar att det genomsnittligt ej uppkommer någon vinst på hobbyverksamhet med 10 st. bisamhällen. Sammanställningen har tillställts riksskatteverket.
En av landets två yrkesbiodlareorganisationer, Yrkes- Biodlarna, har i Bitidningen 1/1992 förklarat att man inte har några invändningar mot att hobbyodlare med upp till 10 samhällen befrias från krav på bokföring och deklaration.
För att Sverige skall få behålla en frodig grönska, ett stort antal pensionärer känna sig motiverade att fortsätta med en värdefull hobby och samhället därmed spara utgifter för statliga bin och biskötare bör i förevarande fall sunt förnuft tillåtas segra över kineseri.
Regeringen bör snarast fastställa gränsen för högsta antalet samhällen för skattebefrielse vid hobbybiodling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattebefrielse för hobbybiodling.
Stockholm den 23 januari 1992 Bengt Rosén (fp) Elver Jonsson (fp)