Inom vissa delar av Dalarna råder en extrem ägosplittring, som utgör ett allvarligt hinder för ett rationellt skogsbruk. Den besvärliga situationen har historiska rötter och kan sägas vara produkten av en under lång tid av samhället godkänd utveckling.
I Dalarna pågår f.n. flera större omarronderingsprojekt i vilka länsstyrelsens lantmäterienhet är engagerad. Jordpolitiskt syftar projekten till att skapa utvecklade eller utvecklingsbara fastigheter för enskilt bruk och att stödja enskilda företagare som avser att yrkesmässigt bruka fastigheten och vara bosatta på orten. Projekten är en rationalisering som återställer fastigheternas driftsmöjligheter och som i ett längre perspektiv på flera sätt gagnar samhället.
Omarronderingsprojekt pågår för närvarande bl.a. i Bonäs-Våmhus och i Kråkberg. Dessa är nu inne i slutfasen då bl.a. beslut om skogslikvider meddelas. Enligt planerna skall besluten lämnas under 1992. Enligt preliminära värderingar kommer många av sakägarna att få så stora ekonomiska problem i samband med likvidutväxlingen att syftet med förrättningarna kan ifrågasättas. Väsentliga orsaker till problemen är:Ca 40 % eller ca 190 av de 480 nya ägolotterna tvingas utöka sitt markinnehav för att uppnå den för projekten fastställda minimistorleken. Priset för utökning bestäms till den relativt höga bytesprisnivån som tillämpas i strukturprojekt av denna typ. Skogstillståndet vid projektets start karaktäriseras av mycket ojämn åldersfördelning vilket i vissa fall medför osedvanligt höga likvider.De nya skiftesplanerna har utarbetats före skogsvärderingen dvs. utan tillförlitliga uppgifter om värdet på skogen och volymen drivningsbar skog.Virkespriserna i dessa projekt är satta utan hänsyn tagen till att virkesuttaget skall beskattas.
Ovannämnda förhållanden medför att mycket stora likvidskulder kommer att bli vanliga på grund av dels många påtvingade storleksökningar, dels genom de svårigheter som förelegat för att göra en god värdeavstämning före och efter utläggningen av de nya ägolotterna. Situationen förvärras ytterligare av att gällande skatteregler endast medför rätt till 50 % skogsavdrag.
För att möjliggöra en rimlig finansiering av likvidskulden behöver rätten till skogsavdrag förändras så att upp till 100 % avdrag tillåtes. En sådan förändring är en nödvändig åtgärd för att lösa den uppkomna situationen för de sakägare som åläggs att betala stora likvidskulder.
Om den föreslagna åtgärden ej kommer till stånd föreligger en överhängande risk att berörda fastigheter antingen måste totalavverkas eller i sämsta fall säljas exekutivt. En utveckling som ej överensstämmer med det grundläggande jordpolitiska syftet med arronderingsprojektet, dvs. att skapa utvecklade eller utvecklingsbara fastigheter och stödja enskilda företagare som yrkesmässigt avser att bruka fastigheten.
Trots att samhället stöder arronderingsprojekten genom att ställa administrativa och personella resurser till förfogande drabbas sakägarna av betungande förrättningskostnader. Dessa kostnader är enligt gällande skatteregler ej avdragsgilla.
I skogs- och jordbruksföretaget utgör marken den grundläggande produktionsresursen. Förrättningskostnaden för den rationaliseringsåtgärd som omarronderingen utgör bör därför skattemässigt kunna jämställas med andra för företagets verksamhet nödvändiga kostnader och vara avdragsgill.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bestämmelser som ger rätt till 100
% skogsavdrag för finansiering av likvider vid omarrondering,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avdragsrätt för förrättningskostnader vid omarrondering.
Stockholm den 27 januari 1992 Ulf Björklund (kds)