För många kulturskapare upplevs och är reglerna för beskattning mycket krångliga och illa anpassade till den speciella verksamhet som de bedriver.
Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd, KLYS, som företräder kulturskaparnas organisationer, tog i maj 1975 i en skrivelse till regeringen bl a upp och belyste den speciella situation som gäller för kulturskapare i skattehänseende. I januari 1987 såg sig KLYS föranledd att i en ny omfattande skrivelse återigen aktualisera frågan.
Det stora problemet är enligt KLYS att skattelagstiftningen och förvaltningspraxis utformats efter två medborgarprototyper: löntagare och företagare. KLYS menar att kulturskaparna varken är att hänföra till den ena eller andra kategorin.
KLYS efterlyser förenklingar genom att ett nytt inkomstslag införs vid beskattning. På detta vis skulle kulturskaparna komma bort från den komplicerade beskattningen av näringsverksamhet. I stället skulle ett nytt inkomstslag för inkomster från konstnärlig och litterär verksamhet, definitionsmässigt anknutet till upphovsrättslagen, tillskapas. Enligt KLYS rör det sig om ca 20 000 kulturskapare som skulle kunna komma ifråga för deklaration enligt ett sådant inkomstslag.
Skatteutskottet har vid tidigare tillfällen behandlat frågan om att införa ett nytt inkomstslag i enlighet med ovanstående, men avvisat förslaget. Kritiken av förslaget går ut på att ett särskilt inkomstslag i fråga om konstnärlig verksamhet skulle medföra betydande administrativa nackdelar.
I detta fall handlar det om en bedömning av var de administrativa problemen skall placeras. Kulturpolitiska skäl talar för att kulturskaparna bör avlastas administrativa nackdelar. Administrativa hänsyn till myndigheterna är inte skäl nog för att överlåta desamma till gruppen kulturskapare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att förenkla kulturskaparnas skattevillkor.
Stockholm den 27 januari 1992 Rose-Marie Frebran (kds)