För drygt tio år sedan, våren 1981 infördes en ny bestämmelse i § 19 i kommunalskattelagen. Där lagfästes principen om att de intäkter av försäljning av vilt växande bär och svamp som en skattskyldig själv plockar inte blir skattepliktiga om de understiger 5 000 kr. under ett beskattningsår. Den regeringsprop. (1980/81:139) som låg till grund för detta ställningstagande hade tillkommit för att skapa klarhet om gällande regler. Avsikten var också att stimulera plockandet av vilt växande bär och svamp. Till detta kom också strävan att få en bättre överensstämmelse med de skattetekniska förhållandena i Finland och Norge.
KdS anser att ett tillvaratagande av naturprodukter genom detta beslut fick ett visst officiellt erkännande. Den faktiska utvecklingen inom skogslänen visar att betydande ekonomiska resurser kunnat utvinnas genom plockning och förädling av dessa produkter. De nya skattebestämmelserna 1981 gav hela näringen en stimulans, vilket KdS länge arbetat för. Detta är positivt då det har inneburit att människor fått möjlighet till ökade inkomster i områden som i övrigt har allvarliga sysselsättningsproblem. Bär- och svampplockning kan för befolkningen i glesbygd innebära ett viktigt ekonomiskt tillskott.
I samband med den stora skatteomläggningen fastslogs ånyo skattefrihetsprincipen för inkomst från bär- och svampplockning upp till 5 000 kr. Under de år som gått sedan dess har prisbilden på skogsbär och svamp förändrats avsevärt. Från de av Riksskatteverket till riksdagens skatteutskott 1979 lämnade prisuppgifterna har priserna ökat med mellan 250 och 400 % till 1991. Ex. Orensade lingon från 2,50--4 kr per kilo till 9--10 kr, för orensade blåbär från 3--4 kr också till 9--10 kr per kilo, rensade hjortron från 15--25 kr till 50--65 kr per kilo. Ungefär samma prisutveckling för skogshallon, 25--35 kr per kilo liksom stenmurklor 20 -- 25 kr per kilo. Med den låga prissättningen 1979 var 5 000 kr. en rimlig övre gräns för normala inkomster från fritidsplockning. Men enligt exemplen ovan har priserna ökat starkt under den senaste tioårsperioden. KdS anser det vara riktigt att principen om skattefri fritidsplockning behålls. I konsekvens med detta bör gränsen för sådan skattefrihet ökas från 5 000 kr. till 10 000 kr. Det motsvarar inte prisökningarnas storlek, men är ändå en acceptabel nivå. Denna anpassning kan ske utan minskning av skatteintäkterna från bär- och svampplockarna. Sådana intäkter är i dagsläget närmast försumbara. Sannolikt skulle ett genomförande av förslaget få positiva samhällsekonomiska effekter. Dels genom en ökad sysselsättningsgrad inom tillvaratagande- och förädlingsindustrin och därmed ökade skatteintäkter, dels genom minskat importbehov/ökad exportmöjlighet. Enligt KdS uppfattning är det ett angeläget samhällsmål att skapa goda tillfällen till extrainkomster i skogslänen, samtidigt som en hälsosam och värdefull råvara nyttiggörs för folkhushållet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till höjning av beloppet för skattefri inkomst från bär- och svampplockning, som inte sker yrkesmässigt, från 5 000 kr. till 10 000 kr.
Stockholm den 27 januari 1992 Jan Erik Ågren (kds) Stefan Attefall (kds) Ulf Björklund (kds) Pontus Wiklund (kds)