I 2 § 14 mom. lagen om statlig inkomstskatt finns regler om att förluster på s k kapitalplaceringsaktier och andra liknande finansiella instrument för juridiska personer endast får dras av mot vinster på egendom av samma slag. Förlusten kan utnyttjas mot vinster under senare beskattningsår.
Denna regel motiveras ofta med att för fysiska personer finns en avdragsbegränsning till 70 procent för reaförluster och att detta skulle innebära en likformig beskattning för båda kategorierna. Detta resonemang är emellertid i princip felaktigt. Aktiebolag är underkastade dubbelbeskattning, vilket gör att vinstberäkningen på aktier för juridiska och fysiska personer inte kan jämföras. Till detta kommer att förluster på fastigheter, obligationer och näringsbetingade aktier fullt ut får kvittas mot andra inkomster.
I en tid då behovet av riskkapital är stort stimulerar rådande skatteregler till placeringar i fastigheter och obligationer. Detta måste vara en felaktig resursallokering. Vad är det för skillnad om ett aktiebolag placerar en del av sitt rörelseöverskott i kapitalplaceringsaktier jämfört med fastigheter och obligationer?
Det är uppenbart att en viss del av det nödvändiga riskkapitaltillskott som måste ske till kapitalmarknaden skall komma från juridiska personer. Regeln om kvittningsförbud för kapitalplaceringsaktier bör därför upphävas. De statsfinansiella inkomstminskningarna torde vara tämligen begränsade eftersom regeln effektivt stoppar placeringar i denna typ av aktier.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riskkapitalförsörjning.
Stockholm den 27 januari 1992 Hugo Hegeland (m)