Innehåll 1. Inledning 2 2. Skatterna och internationaliseringen 3 3. Skatterna och tillväxten 4 4. Skatterna och rättvis fördelning 5 5. Återupprätta skattereformen 5 6. Skattekontroll och förenkling 5 6.1 Skattemyndigheterna och ekobrottsligheten 6 6.2 Förenkling 7 7. Inkomstskatteskalan för arbetsinkomster 7 8. Förmögenhetsskatten 8 8.1 Förmögenhetsskatten i omvärlden 9 8.2 Behov av reformering 9 8.3 Skatten på arbetande kapital i företag 10 9. Arvs- och gåvobeskattningen 10 10. Skatt på den finansiella sektorn 11 11. Kapitalinkomstbeskattningen 11 12. Reavinstskatt på aktier m.m. 12 13. Skattesatsen för andra privata sparformer 12 14. Ränteavdragsbegränsning 13 15. Beskattningen av delägare i fåmansföretag 14 16. Allmänna löneavgiften m.m. 14 17. Socialavgifter på vinstandelsmedel m.m. 14 18. Egenföretagarnas beskattning m.m. 15 19. Skattereduktion för fackföreningsavgift m.m. 15 20. Förmånsbeskattningen m.m. 16 21. Frequent flyer-rabatten 17 22. Beskattning av utlandstraktamenten 17 23. Reavinstbeskattning av bostadsrätter 17 24. Skatterna och miljöpolitiken 18 25. Statsfinansiella konsekvenser 19
Hemställan 21
1. Inledning
Sverige har höga ambitioner på välfärdens område och därmed höga skatter. Skattepolitiken måste utformas genom en avvägning mellan dessa ambitioner och önskemålen att ge utrymme för ökad köpkraft och ökade investeringar. De närmaste åren bör vi bedriva en budgetpolitik, som ger möjligheter att på sikt sänka skattetrycket i den svenska ekonomin. Våra ambitioner att bli en del av en gemensam europeisk marknad kan också komma att kräva en anpassning av vissa skatter, även om omfattningen och inriktningen av denna anpassning inte går att precisera idag.
Den socialdemokratiska skattepolitiken har också haft denna inriktning de senaste åren. Det framgår tydligt av beräkningarna i regeringens proposition om den ekonomiska politiken från november 1991. Där redovisades att skatterna som andel av BNP beräknades minska från 56,5 % 1990 till 53,2 % 1993, d.v.s. med drygt en procentenhet om året. Den beräkningen baserades på förutsättningen att den socialdemokratiska regeringens politik, såsom den var preciserad före valet i september 1991, skulle genomföras. Ingen hänsyn hade tagits till de ekonomisk-politiska åtgärder som regeringen föreslog eller aviserade under hösten 1991. Viktiga förklaringar till sänkningen av skattekvoten är skattereformen 1991, att de offentliga myndigheterna får lyfta av ingående mervärdeskatt fr.o.m. 1991, sänkningen av matmomsen 1992 och sänkningen av sjukförsäkringsavgiften 1992 i samband med sjukförsäkringsreformen.
De skattelättnader därutöver som regeringen har föreslagit och i vissa fall genomdrivit under senare tid innebär betydande avsteg från den likformighet i beskattningen som har uppnåtts med skattereformen och ett gynnande av särintressen. De har lanserats under förespegling att de skulle stärka tillväxten. Men deras betydelse för tillväxten torde vara liten om ens någon.
Skattelättnaderna har vidare en dålig fördelningsprofil. De gynnar kapitalägare, aktieägare, ägare av fåmansbolag, höginkomsttagare och andra välbeställda grupper på övriga gruppers bekostnad. De ökar också möjligheterna till skatteplanering.
I årets finansplan anger regeringen att preliminära bedömningar tyder på ett skattesänkningsbehov av i storleksordningen 10 miljarder kronor per år fram till mitten av 1990-talet. Någon närmare analys som styrker detta påstående redovisas dock inte. Inte heller redovisas några ytterligare konkreta förslag till skattesänkningar, utöver de som redovisades i november 1991.
I finansplanen aviseras emellertid antydningsvis vilka skattesänkningar det kan bli fråga om. Det gäller främst sänkt skatt på kapital och företag samt sänkta arbetsgivaravgifter. Skattesänkningar för vanliga löntagare och pensionärer lyser dock med sin frånvaro, med undantag för vaga antydningar om mervärdeskatten och vissa indirekta skatter.
Den borgerliga regeringens skattepolitik leder till ökade orättvisor och undergräver finansieringen av den gemensamma välfärden. Det är en politik som leder till skärpta motsättningar och skapar kompensationskrav hos stora grupper. Det är en politik som vi socialdemokrater bestämt motsätter oss.
Effekterna av regeringens skattepolitik kan sammanfattas så här:den gynnar höginkomsttagare med stora kapitalinkomster och betydande förmögenheter den minskar hushållens och företagens möjligheter att planera sin ekonomi och verksamhet långsiktigtstatens intäkter minskar, vilket utgör ett hot mot välfärden bristen på analys av vilka krav internationaliseringen ställer på det svenska skattesystemet och vilka effekterna blir på tillväxten riskerar att leda till allvarliga missgrepp med svåra konsekvenser för ekonomi och välfärd
Skattepolitiken bör också de närmaste åren inriktas på att befästa de framsteg, som har uppnåtts genom skattereformen. Den är en av de viktigaste strukturreformer som har genomförts i Sverige under de senaste decennierna. Genom skattereformen förbättras ekonomins funktionssätt. Den medför en effektivare användning av arbete och kapital. Förutsättningarna för tillväxt och ökad internationell konkurrenskraft förbättras. Genom ökad likformighet och neutralitet i beskattningen har en viktig grund lagts för en effektivare fördelningspolitisk träffsäkerhet hos skattesystemet.
En så omfattande förändring som ett nytt skattesystem bör bli bestående under en längre tid. Därför valde socialdemokratin att genomföra skattereformen i samverkan med folkpartiet. Genom de förändringar i skattesystemet som nu genomförs av den borgerliga regeringen har viktiga förutsättningar för denna överenskommelse fallit. Ansvaret för detta vilar tungt på folkpartiet. Förändringarna försämrar skattesystemets effektivitet och den skattemässiga balansen mellan olika löntagare och mellan tjänsteinkomst och kapital.
2. Skatterna och internationaliseringen
De snabba förändringar som nu sker internationellt, inte minst i Europa, kommer att påverka svensk ekonomi och det svenska skattesystemet i snabbare takt och med större omfattning än tidigare.
Det är därför synnerligen angeläget att det sker en noggrann och kontinuerlig uppföljning av dessa effekter för svensk ekonomi och det svenska skattesystemet. Det kan dock inte uteslutas att vi på några års sikt behöver göra ytterligare anpassningar med hänsyn till den internationella utvecklingen.
Vi är dock djupt skeptiska till det sätt på vilket den borgerliga regeringen hittills har skött denna uppgift. Sänkt skattetryck ned till europeisk nivå är slagordet. Men skattekvoten varierar betydligt mellan EGs medlemsländer, både vad gäller skattenivåer och uttagsformer. En relevant jämförelse måste i stället utgå från ländernas utgiftstryck.
I Sverige finansierar vi en större andel av pensionssystemet och sjukförsäkringarna via skattsedeln jämfört med andra länder. Det höjer vår skattekvot. I 10 av 12 EG-länder har man dessutom underskott i den offentliga sektorn, vilka skulle höja dessa länders skattekvot om utgifterna finansierades fullt ut. Genomsnittligt är underskottet i statsfinanserna för EG-länderna strax under 5 % av BNP.
Något allmänt starkt tryck nedåt på vår skattenivå leder knappast internationaliseringen eller en kommande EG- integration till. Snarare är det så att utvecklingen i västeuropa under 1990-talet kan väntas leda till att skattenivån i andra länder kommer att höjas genom ökade krav som ställs, exempelvis på det sociala området. Liknande tendenser kan ses i USA, inte minst på delstatsnivå.
Momsen har särskilt uppmärksammats i debatten i detta sammanhang. Det kan därför vara värt att uppmärksamma att Tyskland, Danmark och Luxemburg redan har eller inom kort kommer att höja momsen. I Tyskland höjs den allmänna momsen från 14 % till 15 %. Trots närheten till den tyska marknaden har Danmark höjt sin moms från 22 % till 25 %.
Det är idag inte möjligt att överblicka vilka krav som den reala ekonomiska utvecklingen kommer att ställa på vårt skattesystem i framtiden. Vi anser för vår del att det behövs en mer djupgående analys av internationaliseringens och ett framtida EG-medlemskaps krav på det svenska skattesystemet innan väsentliga förändringar genomförs.
Hittills genomförda analyser visar dock att de direkta anpassningskraven inte är särskilt starka eller dramatiska för Sveriges del. Den nyss genomförda skattereformen räcker långt i detta avseende. Den ekonomiska styrkan i vårt land kommer liksom hittills att vara den viktigaste faktorn för våra möjligheter att finansiera den svenska välfärden.
3. Skatterna och tillväxten
Regeringens skattepolitik är ett tydligt exempel på ren intresse- och symbolpolitik. Ideologiskt motiverade dogmer upphöjs till dagens sanning. Den hittillsvarande bristen på underlag och analys har även dokumenterats genom att regeringen aviserat att man först under våren 1992 återkommer med en samlad uppfattning om vilka krav ett EG-medlemskap ställer på de svenska skatterna.
Kravet på sänkt skattetryck är ett exempel på denna symbolpolitik. De förändringar som hittills föreslagits och genomförts har sannolikt mycket små och osäkra effekter för tillväxten. Det finns inga empiriska studier som visar något klart samband mellan skattetryck och tillväxt. Det är en slutsats som också konstaterats av produktivitetsdelegationen.
Under senare tid har också allt fler ekonomer visat att den typ av skattesänkningar som den svenska borgerliga regeringen nu genomför främst leder till ökade orättvisor utan påtagliga effekter för tillväxten.
Enligt den internationellt erkände amerikanske ekonomen Paul Krugman, visade sig den amerikanska skattesänkningspolitiken under president Reagans ledning ganska snabbt leda till stora ekonomiska problem. Under 1980-talet har de rikaste blivit rikare och antalet fattiga har ökat och de har blivit fattigare. Det amerikanska budgetunderskottet har ökat mycket kraftigt.
I en av några engelska ekonomer nyligen publicerad studie (Oxford Review of Economic Policy nr 3/1991) av brittisk ekonomisk politik under Margaret Thatcher, konstateras att skattepolitiken inte ledde till några större utbudseffekter i ekonomin. Däremot ledde politiken till kraftigt ökade inkomstklyftor.
Sverige behöver inga experiment av liknande slag. Vi vet hur det gick!
4. Skatterna och rättvis fördelning
Skattesystemet ska bidra till en rättvis fördelning av inkomster och förmögenhet. Det är främst genom skatterna som vi betalar för den gemensamma välfärden.
De förändringar som nu skett av skattereformen innebär att den skattemässiga balansen mellan arbete och kapital har förskjutits så att kapital- och förmögenhetsägarnas skattebelastning minskats. Samtidigt har återigen möjligheterna till en orättvis och ekonomiskt osund skatteplanering ökat.
Tillsammans med de besparingar och nedskärningar som föreslås inom den kommunala sektorn och socialförsäkringssystemet ger detta helt oacceptabla effekter för rättvisan i samhället. I finansplanen aviserar regeringen dessutom att ytterligare åtgärder av samma slag kommer att föreslås de närmaste åren.
Vi redovisar i annat sammanhang våra förslag till en alternativ politik i syfte att förbättra tillväxten, hålla tillbaka arbetslösheten och slå vakt om välfärden. En viktig del i denna politik är också de förslag vi redovisar avseende skattepolitiken.
Totalt innebär denna att korrigerande åtgärder sätts in så att målen om likformighet, neutralitet och rättvisa mellan arbete och kapital kan återupprättas.
5. Återupprätta skattereformen
Vi socialdemokrater står fast vid de principer som vägledde genomförandet av den stora skattereformen. Det innebär att skattesystemet ska bidra till en rättvis fördelning och utgöra ett robust och uthålligt system för finansieringen av den gemensamma välfärden.
Principerna om likformighet och neutralitet medverkar till en bättre fungerande ekonomi och minskat utrymme för osund skatteplanering. Genom skattereformen har beskattningen av arbete sänkts och kapitalbeskattningen skärpts. Principen om skatt efter bärkraft kan därigenom upprätthållas.
Den uppföljning av skattereformen som nu sker genom den särskilt tillsatta utvärderingskommittén måste fullföljas. Stora förändringar av skattereformen försvårar detta utvärderingsarbete och minskar möjligheterna till en ekonomiskt och fördelningspolitiskt sund utveckling av vårt skattesystem.
Vi föreslår därför att skattereformen i princip återställs så att de regler som gällde vid dess införande får verka under så lång tid att rimliga förutsättningar skapas för en bedömning av det nya skattesystemets konsekvenser för ekonomins funktionssätt och dess fördelningspolitiska effekter.
6. Skattekontroll och förenkling
Genom skattereformen har utrymmet för avancerad skatteplanering minskat. Att helt avskaffa möjligheterna till skatteundandragande och skattefiffel är inte möjligt. Så länge skatt utgår kommer också människor att försöka hitta vägar att minska sin skatt. Det är därför nödvändigt, inte minst för att upprätthålla tilltron till skattesystemets rättvisa, att åtgärder mot rena skattebrott förstärks.
Trots skattereformen förekommer fortfarande ett omfattande skattefiffel. Det är angeläget att nu på bred front gå till offensiv mot fiffel och avancerad ekonomisk brottslighet. En sådan offensiv måste ske genom förstärkta insatser hos såväl polis som åklagare och skattemyndigheter. Det är viktigt att resursförstärkningen kombineras med en ökad samordning och insatser för att öka kompetensen hos dem som handlägger dessa frågor.
6.1 Skattemyndigheterna och ekobrottsligheten
Många av de brott som i dagligt tal benämns som ekonomiska brott upptäcks genom skattemyndigheternas granskningsarbete. Det gäller bl.a. skatte- och bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll m.m.
Även om skattemyndigheten inte anmäler andra typer av brott än de ovan angivna så kommer skatterevisorerna ofta i kontakt med andra brottsmisstankar såsom oredlighets- och trolöshetsbrott.
Det finns stora regionala skillnader vad gäller ekonomiska brott. Skattebrottshärvor är vanligare i storstadsregionerna, framför allt i Stockholm, än i övriga landet. Många av de landsomfattande härvorna har ofta visat sig utgå från Stockholm.
För närvarande har skattemyndigheterna i framför allt storstadslänen mycket stora balanser, där polismyndigheten ännu inte kunnat påbörja någon utredning. Denna balans fylls ständigt på och kommer att öka om inte resurserna byggs ut. Redan idag preskriberas ett stort antal ärenden. Risken för att antalet ärenden som preskriberas ökar är då uppenbar.
En resursförstärkning är också nödvändig för att mer ''normala'' brott, som t.ex. förekommer i restaurangbranschen, byggbranschen, taxiverksamhet etc. ska hinnas med i rimlig utsträckning. Om så inte sker riskerar alltfler seriösa företag att slås ut på grund av konkurrensen från oseriösa konkurrenter.
All erfarenhet visar att om myndigheterna ska ha framgång då det gäller både beskattning och lagföring av de personer som sysslar med ekonomisk brottslighet så måste det till ett omfattande samarbete. Idag finns ett väl fungerande samarbete som dock kan förbättras om de olika myndigheterna kommer bättre i takt med varandra. Särskilt stort är behovet av resursförstärkning i storstadslänen.
Erfarenheterna av ökad kontroll i dessa sammanhang visar att denna typ av resursförstärkningar på sikt kan ge betydande ökningar av statens inkomster. Åtgärderna kostar mer än de genererar i inledningsskedet, men kan antas väl betala sig inom några få år.
Vi föreslår i annat sammanhang att resurserna för kampen mot den ekonomiska brottsligheten ökas med 50 miljoner kr. för budgetåret 1992/93. Dessa ökade resurser används till att förstärka polisens arbete med den ekonomiska brottsligheten. Även skattemyndigheternas resurser behöver förstärkas om kampen mot den ekonomiska brottsligheten ska bli framgångsrik. Det bör därför i kommande budgetarbete under de närmaste åren skapas utrymme för ytterligare medel i samma storleksordning till en förstärkning av kronofogdemyndigheternas och skattemyndigheternas arbete med skattebrott och skatteundandragande.
6.2 Förenkling
Det är också viktigt att statsförvaltningen kontinuerligt omprövar sitt sätt att arbeta i syfte att finna ett mer effektivt arbetssätt. Det gäller inte minst skatteförvaltningen. I många fall kan emellertid också lagstiftningen visa sig utgöra ett direkt hinder för ett effektivt arbetssätt.
Det bör därför ske en kontinuerlig och systematisk genomgång av skattesystemet i syfte att ytterligare förenkla detsamma, såväl de materiella reglerna som förfarandereglerna.
Exempel på regler som kan behöva ses över är reglerna för anstånd med självdeklaration och rätten till förtida återbetalning av överskjutande skatt. Det är också angeläget att möjligheterna till förenklad deklaration för alltfler utvidgas. Bl.a. bör det vara möjligt att på ett bättre sätt än idag tillgodogöra sig den information som myndigheterna redan förfogar över. Det bör därmed på sikt vara möjligt att låta människor med enkla inkomst- och skatteförhållanden helt slippa deklarationsplikten.
Andra regler som kan behöva ses över i syfte att finna mer ändamålsenliga och begripliga regler är exempelvis reglerna om kostförmån, hanteringen av royaltyn som betalas till utlandet, traktamentsregler, resekostnadsersättningar, arbetsresor etc.
För att fördjupa och förstärka uppföljningen av skattereformen i dessa avseenden bör en särskild och kontinuerlig uppföljning ske av sådana frågor genom att en förenklingskommission tillsätts. Kommissionen bör ha till uppgift att successivt redovisa förslag till enklare och begripligare regler avseende såväl förfarandereglerna som de materiella reglerna i skattesystemet och dessas tillämpning.
7. Inkomstskatteskalan för arbetsinkomster
För att undvika en ökad skatt på nominella löneökningar har inkomstskatteskalorna sedan mitten av 1970-talet (Haga-överenskommelserna) justerats i stort sett varje år med hänsyn till konsumentprisutvecklingen. Utan en sådan årlig justering skulle behovet av löneökningar öka, vilket i sin tur skulle bidra till att försvåra löneförhandlingarna.
Nyheten i 1992 års skatteskalor är att denna justering sker automatiskt. Konstruktionen innehåller också ett s.k. reallöneskydd på 2 %, som tillkommit för att undvika att den andel av löntagarna som i framtiden ska betala statsskatt ökar vid en ''normal'' reallöneutveckling.
En utgångspunkt vid utformningen av det nya skattesystemet har varit att det ska vara fördelningspolitiskt neutralt. Höginkomsttagarna skulle betala sina egna skattesänkningar. Som en del av skattereformens finansiering ingick höjda indirekta skatter, höjda fastighetsskatter på och minskade räntebidrag till hyreshusen, vilka alla bidrog till en ökad inflation. 1991 beräknades skattereformen höja inflationen med ca 3,2 %.
Den grundläggande konstruktionen med inflations- och ett visst reallöneskydd i skatteskalan bör ligga fast. Vi menar dock att en teknisk justering bör göras av brytpunktens uppräkning för 1992. Vi motionerade också om detta i november 1991. Riksdagen avslog dock detta förslag.
De fördelningspolitiska och principiella skälen gör sig lika starkt gällande som tidigare. Det är därför motiverat att göra en teknisk justering av den s.k. brytpunkten inför inkomståret 1993. Den utformning som justeringen fick inför inkomståret 1992 har inneburit att höginkomsttagarna inte betalar hela sin del av finansieringen av skattereformen. Närmare bestämt betalar de endast 4/5 av den inflationspåverkande delen av finansieringen.
I jämförelse med andra grupper har härigenom höginkomsttagarna kommit att betala ca 1 100 kr. (20 % av 0,032x170 000) mindre av finansieringen. Inkomståret 1992 kan ingenting göras åt detta. Men om ingenting görs inför 1993 kommer dock de med de högsta inkomsterna att även i framtiden få behålla denna orättmätiga skattesänkning.
Vi föreslår därför att skiktgränsen för statlig inkomstskatt justeras så att den överkompensation som höginkomsttagarna får för inkomståret 1992 neutraliseras fr.o.m. inkomståret 1993. Det kan ske genom en teknisk omräkning av den skiktgräns som ska ligga till grund för inkomståret 1993.
Regeringen har fastställt skiktgränsen för statlig inkomstskatt till 186 600 vid 1993 års taxering. Det innebär en uppräkning med 16 600 kr. i förhållande till 1992 års taxering eller med 9,8 %.
Vi föreslår att man för bestämmandet av skiktgränsen inför 1994 års taxering (inkomståret 1993) beräkningsmässigt fastställer en ny skiktgräns för 1993 års taxering, där avräkning görs för den del av inflationen under 1991 som är hänförlig till skattereformens finansiering. Det skulle betyda att skiktgränsen blir 181 200 kr. för 1993 års taxering (170 000 x (9,8-3,2)) vid beräkningen av skiktgränsen inför 1994 års taxering.
Skiktgränsen inför 1994 års taxering blir därför med vårt förslag 181 200 x
(KPI+2).
Härigenom åstadkoms ökad rättvisa och en bättre fördelningspolitisk profil med hänsyn till olika inkomstgrupper. Statsfinansiellt innebär det att statskassan får ökade intäkter med ca 750 miljoner för budgetåret 1992/93. För hela år 1993 innebär det ökade statsintäkter med ca 1,5 miljarder kr.
8. Förmögenhetsskatten
Förmögenhetsskatten fungerar som ett komplement till beskattningen av personers kapitalavkastning på sina olika tillgångar. Behovet av ett sådant komplement var betydligt större innan skattereformens genomförande då kapitalinkomstbeskattningen kännetecknades av stora skillnader i beskattningen av olika sparformer.
Men även inom ramen för det nya skattesystemet finns det starka skäl för en förmögenhetsskatt. Ett slopande av förmögenhetsbeskattningen, som regeringen vill, innebär bl.a:en alltför låg beskattning av högavkastande kapital under perioder med hög realräntaett omotiverat gynnande av ägare av stora förmögenheter som, beroende på den rådande marknadssituationen, lätt kan omplaceras från tillgångar med låg avkastning till olika högavkastande tillgångarett fördelningspolitiskt oacceptabelt gynnande av personer med stora förmögenheter och därmed stor skattebetalningsförmåga.
8.1 Förmögenhetsskatten i omvärlden
Regeringen har motiverat sina förslag till avskaffande av förmögenhetsskatten med hänsyn till omvärlden. Men faktum är att ungefär hälften av OECD-länderna, inkl. de nordiska länderna, har en förmögenhetsskatt. Även flera EG-länder har en förmögenhetsskatt. I de flesta av dessa länder har man en proportionell förmögenhetsskatt som varierar mellan 0,5 och 1 %.
Det finns idag inte något som tyder på att flera OECD- länder är på väg att avskaffa förmögenhetsskatten. Dessutom saknas idag några bindande EG-beslut som kräver att medlemsländerna avskaffar förmögenhetsskatten. Däremot finns det flera länder som på eget initiativ har reformerat eller planerar mer eller mindre långtgående reformer av förmögenhetsskatten.
Det finns inte heller något kortsiktigt behov av att avskaffa förmögenhetsskatten med hänsyn till den svenska ekonomins internationella beroende. Frågan om vilka effekter på svenska utlandsinvesteringar och utflyttning av kapital som förmögenhetsskatten och andra skatter på kapital har, måste analyseras mera grundligt innan beslut fattas om en eventuell harmonisering av såväl förmögenhetsskatten som andra kapitalskatter.
8.2 Behov av reformering
Det råder dock knappast någon tvekan om att den nuvarande förmögenhetsskatten måste reformeras om den ska fungera utan större framtida kostnader för folkhushållet. Den nuvarande förmögenhetsskatten kännetecknas av flera grundläggande brister och problem, bl.a. följande:stora skatteskillnader mellan olika typer av tillgångarstora skatteskillnader ger betydande möjligheter till skatteplanering som i sin tur undergräver förmögenhetsskattens faktiska progressivitet och utjämningseffekterstora avvikelser från en likformig och neutral förmögenhetsbeskattning leder också till att hushållens investeringar och kapitalplaceringar styrs av skatteeffekter och inte av skäl som också är samhällsekonomiskt rationella.
Därför behövs det en genomgripande omläggning av förmögenhetsbeskattningen i riktning mot de principer om likformig beskattning som används i skattereformen. En sådan omläggning innebär konkret bredare skattebaser och sänkta skattesatser. För att en sänkning av skattesatserna ska bli fördelningspolitiskt acceptabel är det nödvändigt med omfattande breddning av skattebasen.
Ett förslag med denna inriktning finns i departementspromemorian Reformerad förmögenhetsbeskattning (Ds 1990:91). Förslaget ligger i linje med skattereformens grundprinciper om ökad skattemässig likformighet.
Förslaget eliminerar de asymmetrier som finns i nuvarande förmögenhetsbeskattning. Genom en ökad skattemässig likformighet begränsas högst påtagligt de samhällsekonomiskt negativa effekterna på hushållens investeringar och portföljval.
Den ökade symmetrin i beskattningen minskar också möjligheterna till skatteplanering. Förslaget gör det möjligt att sänka skattesatserna utan negativa fördelningseffekter. Genom förslaget kommer förmögenhetsskatten i högre grad än idag att tas ut på större förmögenheter.
Vi anser att förslaget bör kunna fungera som underlag för en omfattande reformering av förmögenhetsbeskattningen.
8.3 Skatten på arbetande kapital i företag
Riksdagen har på den borgerliga regeringens förslag beslutat slopa förmögenhetsskatten på kapital i mindre och medelstora företag från 1992 års taxering.
Skattefrihet för dessa förmögenheter leder utan tvekan till kraftigt ökade möjligheter till skatteplanering och bidrar till inlåsningseffekter. Regeringen löser dessa problem genom att successivt helt avskaffa förmögenhetsskatten till 1994. Av skäl som framgått ovan i motionen får detta andra oacceptabla effekter.
Vi anser att det finns skäl att ifrågasätta de näringspolitiska effekterna av lägre skatt på arbetande kapital i företag. Det finns risk för att en sådan skattesubvention leder till att lönsamhetskraven sänks på investeringar i dessa företag och att ineffektiva och olönsamma verksamheter drivs vidare trots att dessa inte klarar sig av egen kraft.
Vi anser emellertid att förmögenhetsskatten för arbetande kapital i företag bör belysas ytterligare. En sådan översyn bör självfallet ta hänsyn till de förändringar som skett i samband med den stora skattereformen vad avser inkomst-, kapital- och företagsbeskattningen.
Utformningen av den framtida förmögenhetsbeskattningen måste ske genom en avvägning mellan en rad viktiga och delvis motstridiga intressen. Därvid bör särskilt beaktas kravet på internationellt konkurrenskraftiga regler, som skapar gynnsamma betingelser för näringsverksamhet, inte minst för småföretagen. Samtidigt bör strävan vara att åstadkomma så enkla och likformiga regler som möjligt, i syfte att minimera möjligheterna till skatteplanering och undvika inlåsningseffekter. Frågan om hur detta ska ske bör prövas i samband med att förmögenhetsbeskattningen läggs om.
Med hänsyn till ovanstående föreslår vi att regeringen snarast återkommer med förslag till ett nytt reformerat system för förmögenhetsbeskattningen i enlighet med de riktlinjer som här har skisserats. Ett nytt förmögenhetsskattesystem bör kunna införas fr.o.m. taxeringsåret 1993.
9. Arvs- och gåvobeskattningen
Genom riksdagens beslut i december 1991 har arvs- och gåvobeskattningen sänkts främst på stora arv och gåvor. Förändringarna ger ett skattebortfall för statskassan på drygt 400 milj.kr. 1992. Vi anser att de fördelningspolitiska effekterna av denna förändring är oacceptabla.
Arvs- och gåvobeskattningen bör reformeras. Förändringar bör ske i överensstämmelse med de principer som gällt för den hittills genomförda reformeringen av skattesystemet och samordnas med reformeringen av förmögenhetsbeskattningen. Statens intäkter från denna beskattning bör i ett reformerat system i princip vara neutrala i förhållande till de regler som gällde 1991.
Med hänsyn till ovanstående föreslår vi att arvs- och gåvoskattereglerna fr.o.m. 1 juli 1992 återgår till vad som gällde före riksdagens senaste ändringar i december 1991. Vi föreslår också att regeringen snarast återkommer med ett förslag om en reformering av arvs- och gåvobeskattningen fr.o.m. 1993.
10. Skatt på den finansiella sektorn
Tjänsterna på den finansiella sektorn omfattas inte av mervärdeskatteplikt. Skattetekniska skäl och svårbedömda internationella aspekter har varit de främsta skälen till att denna sektor lämnats utanför momssystemet i samband med reformeringen av skattesystemet.
Emellertid talar starka principiella skäl för att även den finansiella sektorn på något sätt belastas med en kostnad som motsvarar mervärdeskatten. I annat fall skapas brister i konkurrens- och konsumtionsneutraliteten. Detta kan i sin tur leda till en felaktig användning och styrning av resurser och därmed också leda till samhällsekonomiska förluster. Ett undantag i detta avseende kan också ses som en skattesubventionering av denna sektor.
Utredningen om beskattning av den finansiella sektorn har i betänkandet Särskild skatt i den finansiella sektorn (SOU 1990:46) lagt fram förslag till hur också den finansiella sektorn kan påföras en skattebelastning som kan jämföras med den som ett inordnande av de finansiella tjänsterna och försäkringstjänsterna under mervärdeskatten skulle innebära.
Med hänsyn till de problem som just nu finns inom den finansiella sektorn anser vi dock att ett förslag om särskild skatt i den finansiella sektorn bör anstå. Vi lägger därför inget förslag om sådan skatt nu. Vi avser dock att återkomma med förslag vid senare tillfälle, när utvecklingen inom sektorn åter stabiliserats och bättre kan överblickas och bedömas.
Den tidigare omsättningsskatten på aktier m.m. har slopats. Även om omsättningsskattens negativa konsekvenser starkt har överdrivits finner vi att övervägande skäl talar emot ett återinförande av en sådan transaktionsskatt. Sannolikt kommer en sådan skatt inte heller att vara förenlig med de regler Sverige skulle behöva anpassa sig till vid ett eventuellt medlemskap i EG.
11. Kapitalinkomstbeskattningen
I samband med skattereformen genomfördes omfattande förändringar avseende kapitalinkomstbeskattningen. Den innebar att basen breddades, skattesatsen sattes till 30 %, kvittningsmöjligheterna begränsades och ett ränteavdragstak infördes. Syftet var att stimulera sparande, motverka hushållens lånekonsumtion och förhindra osund skatteplanering.
De sänkningar som nu har genomförts av kapitalinkomstbeskattningen innebär klara brott mot skatteöverenskommelsen mellan socialdemokraterna och folkpartiet-liberalerna. De innebär också viktiga avsteg från flera av skattereformens principer. Kraftigt sänkta skatter på kapital gynnar i högre grad hushåll med höga inkomster, vilka också har de största möjligheterna att spara och bygga upp stora förmögenheter.
Genom sänkningar av skatten på kapital rubbas den viktiga balansen mellan arbete och kapital. En rubbad jämvikt i denna balans är inte bara orättvis. Den bidrar också till en ineffektiv resursanvändning.
Regeringens hänvisningar till kraven på internationell anpassning är inte ostridiga. Någon närmare analys av detta anpassningsbehov har inte heller redovisats av regeringen.
Vi föreslår att kapitalinkomstbeskattningen återgår till de regler som bestämdes i samband med beslutet om den stora skattereformen. Vi vill framför allt framhålla följande skäl för denna ståndpunkt:Vi har nyss genomfört en omfattande förändring av kapitalbeskattningen. Det är förändringar som i grunden påverkat människors boendekostnader. Förändringarna har också haft viss påverkan på t.ex. villapriserna. Vi har ännu inte sett vilka slutliga effekter dessa förändringar får för t.ex. bostadsmarknaden och de enskilda konsumenterna. Det är rimligt att människor får en längre tid för den anpassning som de nya reglerna medfört.Sänkningen av kapitalinkomstbeskattningen är också olycklig samtidigt som vi har en lågkonjunktur. Genom bl.a. minskat värde av underskottsavdragen verkar åtgärden åtstramande och försämrar därigenom konjunkturen ytterligare. Skattereformen är en helhet. En förändring av reglerna för kapitalbeskattningen måste också ta hänsyn till reglerna för exempelvis inkomstbeskattningen.
Det kan inte uteslutas att kapitalbeskattningen i en framtid behöver förändras, bl.a. mot bakgrund av den fortsatta internationaliseringens effekter för den svenska ekonomin. Vi vill i det sammanhanget peka på några frågor som bör belysas och analyseras innan ytterligare åtgärder vidtas med avseende på kapitalbeskattningen:Graden av det internationella beroendet i den svenska ekonomin (integrering av marknaden etc.)Befintliga skillnader mellan Sveriges och andra OECD-länders effektiva skatter på olika inkomster, sparformer och investeringar etc. Känsligheten hos olika produktionsfaktorer och ekonomiska aktiviteter för de skillnader i beskattningen som existerar mellan olika länderEG-medlemskapets betydelse rent faktiskt för de svenska skatterna. Vilka klara krav på anpassning finns idag inom EG?
Med hänvisning till vad som ovan sagts föreslår vi att kapitalinkomstskattesatsen ska vara 30 % fr.o.m. 1993.
12. Reavinstskatt på aktier m.m.
Med en kapitalinkomstskattesats på 30 % finns inga skäl för att ha en lägre skattesats på reavinster. Vi föreslår därför att reavinstskatten på aktier sätts till 30 % redan från 1 juli 1992.
13. Skattesatsen för andra privata sparformer
Kraven på skattemässig neutralitet medför att skattesatsen för olika former av kapitalavkastning beskattas i princip lika. Vi föreslår därför att avkastning på kapitalförsäkringar och för värdepappersfonder återgår till 30 % fr.o.m. 1 januari 1993.
Då det gäller skatten på avkastningen på privata pensionsförsäkringar vill vi framhålla följande.
Med hänsyn till pensionssparandets långsiktiga karaktär och för att stimulera sparandet i ekonomin accepterade man i skattereformen en lägre skattesats för denna del av sparandet. För att tillgodose kraven på skattemässig neutralitet borde egentligen även pensionssparandet beskattas med en skattesats på 30 %. De skillnader i skattesats som finns mellan privat pensionssparande och löntagarnas tjänstepensioner motiverades av olikheter i de båda sparformernas utformning.
I tjänstepensionssystemet får den enskilde pensionstagaren ett pensionsbelopp enligt arbetsgivarens utfästelse (+
den värdetillväxt som utgör värdesäkring). I detta system tillfaller försäkringsföretagets avkastning, utöver pensionsutfästelsen, arbetsgivaren i form av premiereduktion.
Den som däremot köper en privat pensionsförsäkring får ett resultat som tydligare är knutet till avkastningen. Vederbörande får nämligen ut huvuddelen av premien jämte all den avkastning som kapitalet givit.
Att som riksdagen nu har beslutat sänka skattesatsen till 10 % på privata pensionsförsäkringar är enligt vår mening helt oacceptabelt. Det finns inte några principiella skäl till varför privat pensionssparande, som även efter skattereformen är ett skattemässigt gynnat sparande, ytterligare ska subventioneras via skattesystemet.
Beskattningen av privata pensionsförsäkringar är i praktiken starkt progressiv och var därför ett viktigt inslag i strävan efter fördelningspolitisk rättvisa i skattereformen. Sänkningen av denna skatt har därför inneburit en försvagning av skattesystemets fördelningseffekter.
Vi föreslår av ovanstående skäl att skattesatsen för avkastning från privat pensionsförsäkring återgår till 15 % fr.o.m. 1 januari 1993.
14. Ränteavdragsbegränsning
En grundtanke i det nya skattesystemet är att lånefinansierad konsumtion inte ska främjas. Skattekrediter genom lånefinansierade placeringar som ger en låg löpande avkastning ska motverkas.
De tidigare reglerna om ränteavdragsbegränsning och gränsdragningen mellan ränta respektive utdelning och reavinst innebar också en rimlig avvägning mellan önskemålet att förebygga skatteplanering och målen om rimliga boendekostnader.
Genom riksdagens beslut i december 1991 har återigen möjligheter till skatteplanering ökat, utan att förändringen ger någon påtaglig ökning av tillgången på riskkapital. Vi föreslår av ovanstående skäl att de regler för ränteavdragsbegränsning och gränsdragningen mellan ränta respektive utdelning och reavinst som gällde före riksdagens beslut i december 1991 återinförs fr.o.m. 1 januari 1993.
15. Beskattningen av delägare i fåmansföretag
Genom riksdagens beslut i december 1991 ändrades delvis reglerna för beskattningen av delägare i fåmansföretag. Det gällde reglerna för bestämningen av det förmögenhetsmässiga ingångsvärdet för aktier som anskaffats före år 1990.
Vi anser att de tidigare gällande reglerna innebar en rimlig avvägning mellan kraven på korrekt skatteuttag och önskemålet att motverka osund skatteplanering. De nya reglerna innebär en omotiverad skattemässig favorisering i detta avseende av delägare i fåmansföretag.
Vi föreslår därför att de tidigare gällande reglerna för beskattning av utdelning och reavinst som härrör från fåmansföretag vad avser beräkningen av det förmögenhetsmässiga ingångsvärdet för aktier återinförs fr.o.m. 1 juli 1992.
16. Allmänna löneavgiften m.m.
I samband med genomförandet av skattereformen sänktes den allmänna löneavgiften. För att åstadkomma en ansvarsfull och fördelningspolitiskt väl avvägd reform behölls dock en mindre del av den allmänna löneavgiften. Samtidigt infördes en särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster.
Genom riksdagens beslut i december 1991 har den allmänna löneavgiften slopats med utgången av 1991. Samtidigt sänktes den särskilda löneskatten till 21,85 % fr.o.m. 1992.
Med hänsyn till skattereformens finansiering och av statsfinansiella skäl bör den allmänna löneavgiften återinföras och bestämmas till 0,34 % fr.o.m. 1 juli 1992. Till följd härav bör den särskilda löneskatten bestämmas till 22,2 % fr.o.m. 1 juli 1992.
17. Socialavgifter på vinstandelsmedel m.m.
Genom riksdagens beslut i december 1991 slopades uttaget av socialavgifter på vinstandelsmedel m.m.
En huvudprincip i skattereformen är att olika typer av inkomster ska beskattas lika. Olika löneformer ska från beskattningssynpunkt behandlas lika. Att vissa löneformer skulle skattesubventioneras strider dessutom mot grundläggande krav på ekonomisk rationalitet. Om en viss löneform anses vara bra ska den kunna införas utan att skattesystemet gynnar eller missgynnar denna.
Det kan också konstateras att vinstdelning inte förekommer i alla företag. Det ligger i sakens natur att t.ex. anställda inom den offentliga sektorn inte alls ingår i något vinstdelningssystem.
Att inte ta ut socialavgifter på vinstandelsmedel leder till orättvisa fördelningseffekter mellan löntagare i olika branscher.
Vi föreslår därför att socialavgifter ska tas ut på vinstandelsmedel fr.o.m. 1 juli 1992.
18. Egenföretagarnas beskattning m.m.
I finansplanen aviserar regeringen att man avser att återkomma med förslag om nya skatteregler för enskild näringsverksamhet från 1993. Som underlag för denna reformering ska ligga utredningsförslagen i Neutral företagsbeskattning (SOU 1991:100).
En skattemässig likformighet mellan olika företagsformer är ett viktigt mål för en reformering av beskattningen av enskild näringsverksamhet. Men det är också viktigt att en rationell skattemodell för företagare inte bidrar till ökade skatteskillnader mellan företagare och löntagare.
Vi avser att återkomma till vår inställning till dessa frågor i samband med att regeringen lämnar förslag till riksdagen. Vi vill dock redan nu framhålla att vi inte kan acceptera en reformering som leder till ökade möjligheter till skatteplanering och omotiverade skattelättnader för enskilda näringsidkare utan hänsyn till verksamhetens omfattning, ägarens engagemang i företaget och dess investerings- och konsolideringsbehov.
En reformering av egenföretagarnas beskattning måste också ta hänsyn till krav på en rättvis fördelning mellan löntagare och egenföretagarna. Det är också viktigt att ta hänsyn till de statsfinansiella kraven för att upprätthålla välfärden.
19. Skattereduktion för fackföreningsavgift m.m.
Skattereduktion för fackföreningsavgift infördes 1983 i syfte att skapa skattemässig jämställdhet mellan arbetsgivarnas och löntagarnas kostnader för facklig verksamhet. Skattereduktionen utgjorde då 40 % av erlagd avgift, dock högst 480 kr.
I samband med skattereformen justerades reglerna för skattereduktionen. Underlaget för beräkning av skattereduktion var den medlemsavgift samt mätnings- och granskningsavgift som den skattskyldige under inkomståret har erlagt till arbetstagarorganisation. Skattereduktionen uppgick till 20 % av underlaget. Den tidigare begränsningen med en högsta skattereduktion slopades.
Fr.o.m. inkomståret 1992 har skattereduktionen för fackföreningsavgift slopats. För att uppnå skattemässig likformighet vill regeringen också avskaffa avdragsrätten för arbetsgivares kostnader för organisationsverksamhet, till den del dessa inte avser konfliktändamål. Något preciserat förslag avseende arbetsgivares avdragsrätt har ännu inte lagts fram.
Frågan om avdragsrätt för fackföreningsavgift har varit föremål för överväganden i olika sammanhang sedan mitten av 1940-talet. Införandet av denna avdragsrätt är alltså grundligt utrett och övervägt.
Medlemsavgifter betraktas i skattelagstiftningen i regel som privata levnadskostnader. Privata levnadskostnader är i princip inte avdragsgilla.
Det är dock rimligt att betrakta löntagarnas fackliga avgifter som en regelrätt utgift som har ett direkt samband med tjänst. Lagstiftningen på framförallt arbetsmarknaden har medfört ökade uppgifter för löntagarnas fackliga organisationer. De ökade uppgifterna har i sin tur ställt krav på en viss höjning av de fackliga medlemsavgifterna.
I ljuset av denna utveckling finns det fog för att betrakta avgifter till löntagarnas fackliga organisationer som en utgift för inkomsternas förvärvande. Fördelarna av den fackliga verksamheten omfattar alla arbetstagare, medan verksamheten finansieras av enbart de fackligt organiserade. Det är ett vitalt samhällsintresse med starka parter på arbetsmarknaden. Dessa båda skäl talar också för att ett stöd via skattesystemet lämnas för löntagarnas och arbetsgivarnas fackliga kostnader.
Ett huvudmotiv för avskaffandet av skattereduktionen var rent statsfinansiellt. Genom slopandet beräknades statsinkomsterna öka med ca 1,5 miljarder kr., varav ca 1,2 miljarder kr. faller på slopandet av avdragsrätten för fackföreningsavgifter.
När man bedömer de statsfinansiella effekterna är det intressant att se till förslagets fördelningspolitiska effekter. Andra skattesänkningar för höginkomsttagare och hushåll med stora förmögenheter har samtidigt genomförts. Dessa skattesänkningar ska bl.a. finansieras med det slopade fackavdraget.
För en heltidsarbetande industriarbetare som är fackligt ansluten innebär den slopade skattereduktionen en skattehöjning med ca 620 kr. per år. Särskilt betraktat i ljuset av andra försämringar av den sociala välfärden och nämnda kapitalskattesänkningar innebär det slopade fackavdraget en helt oacceptabel omfördelning till löntagarnas nackdel.
Mot bakgrund av vad som ovan anförts föreslår vi att den tidigare skattereduktionen för fackföreningsavgifter återinförs fr.o.m. 1 januari 1993.
20. Förmånsbeskattningen m.m.
Skattereformen innebär att förmånsbeskattningen justerats så att löneförmåner av olika slag i princip beskattas på samma sätt som kontant lön. Härigenom har likformigheten och neutraliteten i skattesystemet ökat. Tidigare lågbeskattade eller helt obeskattade förmåner ingår numera i basen för beskattningen på motsvarande sätt som vanliga löneinkomster.
Genom förändringarna har vi fått en effektivare beskattning samtidigt som resurserna används på ett ekonomiskt rationellt sätt. Även från fördelningssynpunkt innebär det nya skattesystemet klara förbättringar.
I arbetet på skattereformen har en viktig ledstjärna varit förenkling av regelsystemet. Tillämpningen ska vara enkel och skattebetalarna ska lättare förstå hur och varför beskattning sker i den enskilda fallet.
För vår del anser vi det angeläget att reglerna i skattesystemet kontinuerligt följs upp med avseende på tillämpnings- och effektivitetsaspekter m.m. Lika angeläget är det att även fördelningspolitiskt betingade justeringar görs kontinuerligt av skattesystemet.
Vi vill i detta sammanhang framhålla att en sådan översyn också måste omfatta konsekvenser med avseende på olika reglers tillämpning. Det gäller t.ex. tillämpningen i vissa fall av reglerna för förmånsbeskattning av lunchsubventioner. Tillämpningen har ibland medfört svårbegripliga konsekvenser för exempelvis anställda inom restaurangnäringen.
21. Frequent-flyerrabatten
Riksdagen beslöt i december 1991 att undanta s.k. frequent flyer-rabatter från skatteplikt.
Ett sådant undantag strider enligt vår mening mot grundläggande principer vid beskattningen. Vi anser att undantaget är synnerligen betänkligt både med avseende på kraven på neutralitet i beskattningen mellan olika arbetsinkomster och kraven på fördelningspolitisk rättvisa. De aktuella förmånerna kommer i stor utsträckning att utgå till personer som redan av andra skäl kan anses som privilegierade.
Undantaget innebär också att skattelagstiftningen sanktionerar en affärsmoral som tangerar gränsen mot mutbrott och bestickning och vad som är otillbörligt enligt marknadsföringslagen och konkurrenslagstiftningen. Det aktuella undantaget innebär enligt vår mening att de mindre företagens konkurrenssituation försvåras.
I och för sig har vi förståelse för önskemålet att tillgodose SAS önskemål att kunna upprätthålla konkurrensen på de marknader där vissa utländska bolag erbjuder sina resenärer förmåner av olika slag. Dessa frågor måste emellertid lösas på annat sätt än som nu skett. I första hand måste det ske genom att man på det internationella planet arbetar för en ordning där ifrågavarande form av marknadsföring motverkas.
Av ovanstående skäl anser vi att undantaget för s.k. frequent flyer-rabatter snarast avskaffas.
22. Beskattning av utlandstraktamenten
Genom skattereformen har reglerna för avdrag avseende ökade levnadskostnader vid tjänsteresa i Sverige förenklats. Reglerna innebär vidare att avdraget endast avses täcka merkostnader för kost och småutgifter samt faktisk logikostnad alternativt enligt schablon.
Vid tjänsteresa i utlandet har de gamla reglerna i allt väsentligt behållits. De högsta avdragsbeloppen har fastställts av riksskatteverket. Reglerna för beskattning av utlandstraktamenten är mer generösa än motsvarande traktamenten inom Sverige.
En sådan ordning rimmar illa med strävan efter ökad likformighet och neutralitet i skattesystemet. Reglerna kan också komma att medverka till att ytterligare öka företagens konferens- och utbildningsverksamhet utanför vårt lands gränser. En sådan utveckling kan leda till ökade svårigheter för svenska hotell- och konferensanläggningar.
Vi anser att reglerna för utlandstraktamenten snarast bör ses över i syfte att skapa ökad likformighet och neutralitet med reglerna för tjänsteresa i Sverige. Regeringen bör återkomma med förslag så att nya regler kan träda i kraft fr.o.m. 1993.
23. Reavinstbeskattning av bostadsrätter
En uttalad målsättning i skattereformen är att bostadsbeskattningen av egnahem och bostadsrätter ska vara enhetlig och likformig. Reavinst ska behandlas på samma sätt oavsett om den hänför sig till egnahem eller en bostadsrätt.
Det var mot denna bakgrund som den s.k. genomsynen vid reavinstbeskattningen av bostadsrätter infördes. Den innebär att vinsten ska beräknas med beaktande av bostadsrättsföreningars nettoförmögenhet eller nettoskuld. Genomsynen innebär också att det i vinstberäkningen saknar betydelse om lånen fördelas hos föreningen eller hos den enskilde bostadsrättsinnehavaren.
Genomsynsreglerna är principiellt korrekta och nödvändiga för att klara en likformig beskattning av bostadsrätter och egna hem. Samtidigt kan reglerna medföra betydande praktiska och administrativa problem.
Dessa praktiska svårigheter gör sig främst gällande vid tillämpningen av huvudregeln. Riksdagens beslut att slopa genomsynen vid tillämpningen av huvudregeln har tillstyrkts av oss socialdemokrater. De problem som kan uppstå bör kunna lösas inom ramen för nuvarande civilrättsliga regelsystem för bostadsrätter eller genom justeringar av beskattningen av själva bostadsrättsföreningen. Vi konstaterar att bostadsrättsvärdekommittén har till uppgift att både belysa och föreslå lösningar på aktuella problem.
Då det gäller genomsynsreglerna vid tillämpning av takregeln föreligger inte de ovan omtalade praktiska komplikationerna. I detta fall handlar det endast om att bestämma nettoförmögenheten eller nettoskulden vid försäljningstillfället. Frågan om föreningens förmögenhetsförhållanden vid anskaffningstillfället bortfaller. Detsamma gäller uppgifter om föreningens utgifter för ny-, till- eller ombyggnad av fastigheten under innehavet och värdehöjande reparationer och underhåll från de senaste fem åren.
En annan omständighet som talar för genomsyn vid tillämpningen av takreglerna är att dessa eljest blir avsevärt mer förmånliga än motsvarande regler för egnahem.
Slutligen är det också nödvändigt att se till de fördelningspolitiska och statsfinansiella konsekvenserna av ett slopande av genomsynsreglerna. Vi föreslår därför att reglerna om genomsyn vid tillämpningen av takregeln återinförs fr.o.m. 1 juli 1992.
24. Skatterna och miljöpolitiken
Ett av syftena med den nyligen genomförda skattereformen var att ge skattesystemet ''en skarpare miljöprofil'' (prop. 1989/90:11). Bland annat infördes koldixoid- och svavelskatt. En renodlad kväveoxidavgift infördes också. Tillsammans med införandet av moms på bränslen innebar reformen att sammanlagt 18 miljarder flyttades från inkomstbeskattning till beskattning av energi och av miljöpåverkan.
Miljöavgifter och skatter har nyligen införts eller finns sedan länge på ett flertal olika områden. Arbetet med att utveckla metodiken hölls samman inom miljöavgiftsutredningen. Några nya studier för att kartlägga principerna behöver därför inte göras. Nya avgifter och skatter kan införas när så bedöms lämpligt. Införda skatter och avgifter kan behöva justeras så att de har avsedd effekt.
Skattesystemet skall medverka till en långsiktigt hållbar utveckling. Endast en översiktlig studie av skattereformens miljöeffekter har hittills gjorts. En systematisk genomgång behöver därför göras för att uppmärksamma skatter m.m. som alldeles uppenbart motverkar hushållning med naturresurser och god miljö.
Det finns stora fördelar med en mer miljöanpassad beskattning. 1988 års trafikpolitiska beslut innebar exempelvis att miljökostnaderna skall ingå i trafikens rörliga avgifter. Som ett resultat av detta höjdes den s.k. kilometerskatten för lastbilar mycket kraftigt.
I den allmänna miljödebatten tillmäts miljöavgifter stor betydelse. Samtidigt skall svårigheterna inte underskattas. På vissa områden skulle det krävas en kraftig höjning av skatterna för att få den avsedda styrningen. Det kräver motsvarande skattesänkningar inom andra områden.
Skatte- eller avgiftshöjningar får heller inte full effekt om de genomförs isolerat. De måste kombineras t.ex. med investeringar i mer miljövänliga alternativ.
Utvecklingen inom EG är mycket dynamisk. En studie av miljökonsekvenserna av den inre marknaden gav stöd för att sambandet mellan tillväxt och ökad miljöbelastning måste brytas, bl.a. med hjälp av miljöavgifter och skatter. Miljöskatter är centrala i framväxten av en klimatstrategi inom gemenskapen.
Det finns därför skäl att mycket aktivt följa och driva på utvecklingen inom EG. Miljöavgiftsområdet bör vara ett område där Sverige mycket aktivt driver sina positioner i medlemskapsförhandlingarna.
Vi föreslår i annat sammanhang att regeringen tillsätter en utredning vars uppdrag bör bli att studera hur användningen av ekonomiska styrmedel kan breddas samt hur utformningen av skattesystemet kan få en än mer miljöanpassad profil.
25. Statsfinansiella konsekvenser
De skattesänkningar som hittills beslutats innebär en budgetförsvagning med ca tolv miljarder kr årligen. Dessa skattesänkningar kommer att framtvinga ingrepp i välfärden med negativa och oacceptabla konsekvenser för inkomst- och förmögenhetsfördelningen.
SAMMANSTÄLLNING AV VÅRA FÖRSLAGS BUDGETEFFEKTER n Innehåll Budgeteffekt Budgeteffekt 1992/93 milj kr helår milj kr A. ÖKADE STATSINTÄKTER 1. Justering av brytpunkten i skatteskalan
+ 750 + 1 500 2. Ökad kapitalskattesats från 25 % till 30 % (fr.o.m. 1 jan 1993)
+ 1.300 + 3.200 3. Ökad reavinstskattesats från 25 % till 30 % för aktier (fr.o.m. 1 juli 1992)
+ 850 + 850 4. Höjd reavinstbeskattning av bostadsrätter (takregeln) (fr.o.m. 1 juli 1992)
+ 250 + 250 5. Höjd avkastningsskatt (fr.o.m. 1 jan 1993, kapitalförsäkringar, värdepappersfonder, privata pensionsförsäkringar)
+ 600 + 1.200 6. Ändrad begränsningsregel för ränteavdrag (fr.o.m. 1 jan 1993)
+ 100 + 200 7. Ändrad beskattning av delägare i fåmansbolag (fr.o.m. 1 jan 1993)
+ 150 + 200 8. Återinförd allmän löneavgift (0,34 %) (fr.o.m. 1 juli 1992)
+ 2.300 + 2.300 9. Höjd särskild löneskatt (22,2 % fr.o.m. 1 juli 1992)
+ 100 + 100 10. Socialavgifter på vinstandelsmedel (fr.o.m. 1 juli 1992)
+ 100 + 100 11. Förmögenhetsbeskattning (basbreddning och sänkt skattesats fr.o.m. taxeringsåret 1993), arv och gåvor (fr.o.m. 1 juli 1992)
+ 1.700 + 3.000
A. Summa ökade statsintäkter: + 8.200 + 12.900
B. MINSKADE STATSINTÄKTER 12. Återinförd skattereduktion för fackföreningsavgifter fr.o.m. 1 jan 1993)
-- 600 -- 1.200 13. Ökad skattereduktion för underskott i kapital (fr.o.m. 1 jan 1993)
-- 1.200 -- 2.900
B. Summa minskade statsintäkter: -- 1.800 -- 4.100
Totalt A-B: + 6.400 + 8.800
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattereformen och det framtida skattesystemet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den fortsatta uppföljningen och utvärderingen av skattereformen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om tillsättandet av en förenklingskommission,
4. att riksdagen beslutar om ändring av skiktgränsen för statlig inkomstskatt i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ny lag om förmögenhetsskatt i enlighet med vad som anförts i motionen,
6. att riksdagen beslutar om ändring av skattesatserna för arvs- och gåvoskatten från den 1
juli 1992 i enlighet med vad som anförts i motionen,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om reformerad arvs- och gåvobeskattning i enlighet med vad som anförts i motionen,
8. att riksdagen beslutar att skattesatsen för fysiska personers och dödsbons kapitalinkomster skall vara 30
% fr.o.m. år 1993,
9. att riksdagen beslutar att skatten på reavinster på aktier och andra finansiella instrument som beskattas enligt aktievinstreglerna skall vara 30
% fr.o.m. den 1
juli 1992,
10. att riksdagen beslutar att skatten för reavinst på andelar i handelsbolag skall vara 30
% fr.o.m. den 1
juli 1992,
11. att riksdagen beslutar att skattesatsen för avkastning på kapitalförsäkringar och för värdepappersfonder skall vara 30
% fr.o.m. år 1993,
12. att riksdagen beslutar att skattesatsen på avkastningen av privata pensionsförsäkringar skall vara 15
% fr.o.m. 1993,
13. att riksdagen beslutar att bestämmelserna om ränteavdragsbegränsning, såsom de gällde före riksdagens beslut den 18 december 1991, skall gälla även efter 1992,
14. att riksdagen beslutar att reglerna för beskattning av delägare i fåmansföretag, såsom de gällde före riksdagens beslut den 18 december 1991, skall gälla taxeringsåret 1993,
15. att riksdagen beslutar att införa en allmän löneavgift på 0,34
% fr.o.m. den 1
juli 1992,
16. att riksdagen beslutar att den särskilda löneskatten skall utgå med 22,2
% fr.o.m. den 1
juli 1992,
17. att riksdagen beslutar att socialavgifter skall utgå på vinstandelsmedel fr.o.m. den 1
juli 1992,
18. att riksdagen beslutar att arbetsgivares bidrag till vinstandelsstiftelser skall vara pensionsgrundande för arbetstagaren fr.o.m. den 1
juli 1992,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om egenföretagarnas beskattning,
20. att riksdagen beslutar att skattereduktion för fackföreningsavgifter m.m., såsom den gällde före riksdagens beslut den 18
december 1991, införs fr.o.m. 1993,
21. att riksdagen beslutar att de regler för genomsyn vid tillämpningen av takregeln vid realisationsvinstbeskattning av bostadsrätter, såsom de gällde före riksdagens beslut den 18
december 1991, införs fr.o.m. den 1
juli 1992,
22. att riksdagen beslutar att undantaget för den s.k. frequent flyer-rabatten snarast slopas,
23. att riksdagen hos regeringen begär förslag till regler för beskattning av utlandstraktamenten i enlighet med vad som anförts i motionen,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förmånsbeskattning m.m.
Stockholm den 24 januari 1992 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Odd Engström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Mona Sahlin (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s)