Katalysatorrening av bilar är en mycket effektiv miljöåtgärd. Den minskar utsläppen av miljöskadliga ämnen från personbilar med i genomsnitt 90 procent.
Katalysatorreningens svaga punkt är att det tar en eller ett par minuter efter kallstart innan reningsutrustningen nått arbetstemperatur och fungerar effektivt. Av katalysatorbilarnas totala utsläpp bildas 80--90 procent under den första minuten efter kallstart. Försäkringsbolaget Skandias miljökommission har i en rapport visat att det därför vore möjligt att reducera utsläppen av främst kolmonoxid och kolväten med ytterligare 80 procent genom användning av vanliga motorvärmare.
Under ett år görs minst 1,3 miljarder kallstarter i vårt land. En allmän användning av motorvärmare skulle kunna minska utsläppen med 30--50 kilo hälsofarliga avgaser per bil och år. Inte minst i tättbebyggda områden skulle avgashalterna kunna sänkas markant. Även den totala drivmedelsförbrukningen -- och därmed koldioxidutsläppen -- skulle minskas om antalet kallstarter reducerades.
Genom bland annat kraftigt höjda förmånsvärden de senaste åren har försäljningen av motorvärmare till nya bilar halverats jämfört med tidigt 1980-tal. Det betyder att den skärpta beskattningen fått en negativ miljöeffekt.
Liknande negativa skatteeffekter kan konstateras när det säkerhetsrelaterade tillbehör. Det gäller exempelvis låsningsfria bromsar, som fortfarande inte är standard på bilar i lägre prisklasser. I exempelvis Danmark är numera säkerhetsfrämjande utrustning som låsningsfria bromsar och så kallad airbag skatte- och avgiftsfri.
Det finns mot angiven bakgrund skäl att se över bl.a. den svenska förmånsbeskattningen från dessa miljö- och säkerhetsutgångspunkter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna att vidta miljöförbättrande och säkerhetsfrämjande åtgärder.
Stockholm den 23 januari 1992 Mikael Odenberg (m)