Följande beskrivning av tillvägagångssätt vid arrangemang av gästspel inom kulturområdet har jag fått från en minst sagt bekymrad arrangör:
Arbetstillstånd
Arrangören erbjuder artisten arbete på särskild blankett som Länsarbetsnämnden tillhandahåller.
Erbjudandet och ett kontrakt sänds till artisten. (Kontraktet måste formuleras så att arrangören inte kan ställas till ansvar i det fall svenska myndigheter inte beviljar tillstånd. Detta gör själva arrangemanget av exempelvis en festival oerhört besvärlig eftersom berörda myndigheters handläggningstid avgör när festivalens slutliga program kan vara klart. Arrangören kan inte lova artisten ett giltigt kontrakt förrän bidragsgivande myndighet (ofta KUR) gett besked. Andra statliga myndigheter kan stoppa arrangemanget.)
Artisten vänder sig till Sveriges ambassad i sitt hemland och söker där arbetstillstånd. (Det gäller även enstaka föreställningar.) Sveriges ambassad skickar ansökan till Invandrarverket jämte arbetserbjudande och kontrakt. Invandrarverket meddelar arrangören sitt beslut. Invandrarverket meddelar Sveriges ambassad i artistens hemland sitt beslut. Ambassaden meddelar artisten invandrarverkets beslut. (Förfaringssättet gäller även för utomnordiska artister med arbets- och uppehållstillstånd i Norge, Danmark, Finland och Island.)
Bevillningsavgift
I de fall artisten inte erlägger skatt i Sverige betalar arrangören en s.k. bevillningsavgift på 30 % av den utbetalade summan av gage, traktamente och övernattningar. Befrielse från bevillningsavgift kan sökas från riksskatteverket. Ansökan skickas i brevform till artistens hemlands ambassad i Sverige för utlåtande. Ambassaden kan besluta att rubricera gästspelet som ''kulturutbyte''. ''Kulturutbyte'' är befriat från bevillningsavgift. Ambassaden sänder sitt utlåtande till riksskatteverket som tar det slutliga beslutet.
Enligt riksskatteverket kommer möjligheten till befrielse från bevillningsavgift att försvinna i och med att EES-avtalet träder i kraft. Det betyder sämre möjligheter att arrangera utländska gästspel.
Tull
Vid inresa i Sverige erlägger artisten 40 % (varav 25 % är moms) av scenografins och kostymernas värde, enligt en tidigare upprättad specifikation, till tullen. Vid utresa återfår artisten summan.
För att slippa erlägga summan hos svensk tull kan artisten hos sitt hemlands handelskammare erlägga motsvarande summa. Vid ankomsten till Sverige visas en s.k. carnet där detta bevisas.
Så långt den bekymrade arrangören. Onekligen förefaller de ovan beskrivna reglerna omfattande, tidskrävande och snåriga. Sannolikt klarar stora arrangörer med erfarenhet och kunnande dessa hinder. Uppenbart är emellertid att arrangemangen blir dyra och arbetskrävande.
För en arrangör av ett litet evenemang som har ambitionen att ge publiken ett eller flera internationella inslag måste uppenbart reglerna verka synnerligen avskräckande.
Vi är ganska överens om betydelsen av ett ökat kulturellt utbyte över nationsgränserna. Måste det då vara så krångligt att arrangera detta av alla önskade utbyte?
Jag tycker att regeringen skall se till att reglerna blir enklare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenkling av reglerna för utländska gästspel på kulturområdet.
Stockholm den 24 januari 1992 Anders Nilsson (s)