Rån mot butiker, framför allt småbutiker ökar. Många gånger är det chansartade brott av någon, t.ex. en narkotikamissbrukare, som är i akut behov av pengar.
Butiksrånen är många gånger svåra och besvärliga för polisen att utreda. Rånarna är inte sällan maskerade. Resultatet blir, att rånen tyvärr alltför ofta blir ouppklarade. Detta leder i sin tur till att butiksägaren inte kan få ersättning för ev. förluster såsom bl.a. självrisken på försäkringen av rånaren.
Blir butiksägaren rånad på pengar, måste ägaren enligt nuvarande regler betala skatt på den summa han/hon blivit bestulen på. Det gäller såväl egenavgift som moms på de stulna pengarna.
Vi finner nuvarande system om beskattning av bestulna pengar felaktigt och menar, att brottsoffret -- i detta fall den rånade butiksägaren -- måste värnas mera av samhället. Det synes oss orimligt, att tvingas betala skatt på belopp, man bestulits på. Reglerna måste ändras så, att butiksägare slipper skatta för bestulna belopp, som denne inte ersätts för.
Med anledning av en motion (1990/91:Sk305) av undertecknad och Per-Ola Eriksson (c) uttalade skatteutskottet förra riksmötet (bet. 1990/91:SkU30) att tillämpningen av reglerna måste anses som oklar och att de problem som uppstår enligt utskottets uppfattning aktualiserar frågan om att en lagändring bör komma till stånd. Utskottet anförde att man utgick från att regeringen uppmärksammar de uppkommande skatteproblemen och, om det behövs, i lämpligt sammanhang återkommer till riksdagen i frågan. Den socialdemokratiska regeringen återkom dock inte till riksdagen. Regeringen bör återigen uppmärksammas på frågan i syfte att lösa frågan. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av skatteuttaget i samband med butiksrån.
Stockholm den 22 januari 1992 Ingbritt Irhammar (c) Stina Gustavsson (c)