Skattereformen har inneburit förenklingar och skärpningar av reglerna för avdrag avseende ökade levnadskostnader vid tjänsteresa i Sverige. Begränsningarna har främst motiverats av att tidigare regler varit alltför generösa. Avdraget avses täcka merkostnader för kost och småutgifter. Avdrag medges även för faktisk logikostnad alternativt enligt schablon.
Vid tjänsteresa i utlandet behålls i allt väsentligt nuvarande regler för avdrag för ökade levnadskostnader. Detta innebär bl a att avdrag medges för faktisk logikostnad och för merkostnader i övrigt med belopp motsvarande de traktamenten som arbetsgivaren lämnat under förutsättning att dessa inte överstiger belopp som får anses motsvara största normala ökning för kost och småutgifter under ett dygn i respektive förrättningsland. De avsedda beloppen har hittills fastställts av riksskatteverket.
Enligt vår mening innebär reglerna för utlandstraktamenten att tjänsteresa i utlandet i fortsättningen blir mer generöst behandlad från skattesynpunkt än motsvarande tjänsteresa inom Sverige. En sådan ordning rimmar illa med strävan efter ökad likformighet och neutralitet i skattesystemet.
Reglerna kan också komma att medverka till att ytterligare öka företagens konferens- och utbildningsverksamhet utanför vårt lands gränser. En sådan utveckling skulle leda till ökade svårigheter för svenska konferensanläggningar.
Av ovanstående skäl bör en förnyad och fördjupad prövning göras av reglerna för avdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresa i utlandet i syfte att skapa ökad likformighet och neutralitet med reglerna för tjänsteresa i Sverige.
Skatteutskottet instämmer i bet. 1990/91:Sku17 i uppfattningen att det är angeläget att åstadkomma en bättre samstämmighet i reglerna. Då emellertid ingen ändring ännu kommit till stånd utgår vi från att riksdagen nu kan ta ställning för nödvändiga förändringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresa i utlandet.
Stockholm den 16 januari 1992 Bengt Silfverstrand (s) Birthe Sörestedt (s)