Den 15 oktober 1991 besvarade stadsrådet Bo Lundgren frågan om han var beredd att avskaffa skattskyldigheten för sådan biodling som ej är näringsverksamhet. Han svarade:
En förutsättning för att skattepliktig inkomst skall uppkomma för en hobbybiodlare är att verksamheten går med vinst. Avdrag får göras för de kostnader som uppkommit i versamheten. Går verksamheten med förlust i ett år får avdrag göras för underskottet mot intäkten nästa år. Till grund för reglerna ligger principen om en likformig inkomstbeskattning. När det gäller biodling missgynnade de tidigare reglerna dem som bedrev yrkesmässig biodling, eftersom de inte kunde konkurrera med hobbybiodlarna på skattemässigt lika villkor. Av bl.a. miljömässiga skäl kan det finnas anledning att ändra reglerna vad anser några enstaka bikupor.
De bestämmelser som gällde biodling före skattereformen finns att läsa i Skatteverkets författningsförslag RSV Dt 1978:6. Där står:
Innehav av högst 15 bisamhällen i normalfallet skall bedömas utgöra icke skattepliktig hobbyverksamhet för en och samma odlare. Om det förordade antalet 15 överskrids skall hela verksamheten anses utgöra yrkesmässigt bedriven biodling. När det gäller inkomst av jordbruksfastighet (binäring till jordbruk) och handelsträdgårdsmästeri och liknande yrkesmässig verksamhet skall innehav av ett enda bisamhälle anses som skattepliktig verksamhet.
Det stora flertalet av Sveriges biodlare har färre än 10 bisamhällen och medelåldern hos dessa odlare är tämligen hög. Många av dem har nu valt att upphöra med biodling då de inte anser sig klara av den redovisningsskyldighet som införts. Enligt skattereglerna skall alla hobbybiodlare föra anteckningar och spara kvitton och räkningar så att deklarationen kan kontrolleras. Kostnader för t.ex. drottningbyte, foder, honungskärl, silar, elförbrukning, vatten och bilfrakter måste bokföras liksom inkomster av försäljning av t.ex. honung, svärmar, vax och propolis (kittvax). Vid större inköp t.ex. kupor och slunga medges förslitningsavdrag som vanligen fördelas på 5--10 år.
Hobbybiodling är tidskrävande och ger liten eller ingen vinst och denna pappershantering har påtagligt dämpat den entusiasm som utmärker de flesta biodlare. Det finns risk att bin och bikupor i naturen försvinner. Bina behövs för pollinering av frukt och bär. Till skillnad från de flesta hobbyverksamheter med djur gagnar biodlarnas verksamhet hela samhället och är nationalekonomiskt lönsam. Biodlaren får inkomst av honungen och hushåll på flera kilometers avstånd från kuporna kan glädjas åt och dra nytta av ökad bär- och fruktskörd. Det är en dålig affär för samhället ifall biodlingen fortsätter att minska.
I Norge är biodling skattefri om den inte är hänförlig till inkomstslaget gårdsbruk eller inkomstslaget näring. Dessutom anses biodling så viktig för landet att statligt stöd ges. För 1991 var summan 11 607 000 kr. Jag anser att det finns skäl för att återinföra det tidigare systemet med att man fick ha ett visst antal samhällen som hobbyverksamhet. Skattebeläggandet kommer inte att ge statskassan någon vinst att tala om utan i stället fordra en utökad kontrollapparat. Lämpligen borde ett antal ''frisamhällen'' gälla alla biodlare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av tillämpningen av de bestämmelser som gäller hobbybiodling.
Stockholm den 10 januari 1992 Sigrid Bolkéus (s)