Av regeringsförklaringen framgår tydligt att invandrar- och flyktingpolitiken skall föras i en anda av internationalism och humanitet. Det är därför viktigt att införandet av en särskild nämnd för utlänningsärenden även innebär en ökad rättstrygghet och ett vaktslående av de mänskliga rättigheterna för de invandrare och flyktingar som söker sig till vårt land. Den hittills förda invandrarpolitiken har misslyckats och många flyktingars rättssäkerhet har åsidosatts. Solidariteten med förföljda och utsatta människor måste få ett kraftigare stöd i vårt land. Systemfelen i flyktingmottagandet måste därför snarast åtgärdas.
Ordförandenas kvalifikationer
Jag anser därför att ett absolut kompetenskrav på ordförandena i den nu föreslagna utlänningsnämnden -- som blir en självständig myndighet för överprövning av utlännings- och medborgarskapsärenden -- är att dessa är eller har varit ordinarie domare. I propositionen har man frångått kravet som framförts av flera remissinstanser om ett domstolsförfarande. Än viktigare blir då att slå vakt om domarerfarenhet. Av diskrimineringsombudsmannens skrivelse till förra justitieministern framgår följande:
Det är också så att flyktingskapsbestämningen och arbetet som hör samman med detta -- vilka uppgifter åvilar invandrarverket -- aldrig tillförts judiciell kompetens av det slag som finns i domstolar för att vinna klarhet, konsekvens, snabbhet och rättssäkerhet.
Dessutom kan tilläggas att många flyktingärenden ställer höga krav på bevisvärdering för att tillgodose rättssäkerheten.
Bakom kravet om att ordförandena för utlänningsnämnden ska vara eller ha varit ordinarie domare ställer sig också bl.a. Hovrätten för Övre Norrland, Svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen, Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska flyktingrådet.
Krav på muntlig handläggning
Muntlig handläggning ska tillämpas i utlänningsnämnden enligt samma lagrum som gäller för muntlig handläggning hos invandrarverket föreslås i propositionen. Idag hör muntlig handläggning hos invandrarverket till undantagen. Detta gäller även i de fall när utlänningen begärt detta. Det blir därför ett renlighetskrav att denna praxis förändras om rättstryggheten skall garanteras. Kravet måste vara att muntlig handläggning ska vara regel istället för undantag både hos invandrarverket och utlänningsnämnden. Förslag till ändring av lagtexten 11 kap 1
§ enl följande: Utlänning ska ha rätt till muntlig handläggning när denne så begär, när frågan om uppehållstillstånd avgörs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompetenskrav på att ordförandena i utlänningsnämnden är eller har varit ordinarie domare,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på muntlig handläggning.
Stockholm den 6 november l99l Ulla Orring (fp)