Förvärvsfrekvensen bland invandrarkvinnorna är betydligt lägre än bland motsvarande svenska kvinnor. I Stockholms län har invandrarkvinnorna dock en högre förvärvsfrekvens än invandrarmännen. För en del invandrargrupper, framför allt för dem som kommer från länder utanför Europa, är förvärvsfrekvensen under 50 %.
Jämfört med svenska kvinnor befinner sig invandrarkvinnorna på en än mer begränsad arbetsmarknad. I storstadsområdena är det inte heller ovanligt att de kombinerar flera deltidsjobb med obekväma arbetstider.
I ett läge med lågkonjunktur och även spirande rasism har invandrarkvinnorna ett mycket tungt lass att bära. Erfarenheter från tidigare lågkonjunkturer visar att de har mycket svårt att komma tillbaka till fasta jobb om de blir arbetslösa. Befintlig statistik visar att långtidssjukskrivning och förtidspensionering är vanligare bland invandrare än bland svenskar, och detta gäller i synnerhet de ''tidiga'' arbetskraftsinvandrarkvinnorna.
Den dolda arbetslösheten kan antas vara betydande bland invandrarkvinnorna, men här saknas forskning. Vilka är hindren för att få arbete, vilka åtgärder behöver vidtas för att främja invandrarkvinnornas inträde på arbetsmarknaden är exempel på frågor som behöver redas ut.
Regeringen bör uppdra åt invandrarverket att särskilt redovisa vilka åtgärder som kan behövas på olika samhällsområden för att stärka invandrarkvinnornas ställning. I en sådan redovisning bör arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildningsfrågor vara viktiga delar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdrag till invandrarverket att redovisa åtgärder för att stärka kvinnornas ställning i samhället.
Stockholm den 27 januari 1992 Ines Uusmann (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Lahja Exner (s)