Vänsterpartiet har många gånger föreslagit en rad åtgärder som, om de förverkligades, skulle kunna bidra till att invandrarpolitikens målsättningar uppfylldes.
Men det går lätt att konstatera i dag att ett förverkligande av den av riksdagen fastställda invandrarpolitiken är mer avlägset än någonsin. Framför allt gäller detta frågor som berör invandrarnas situation i samhället och på arbetsmarknaden.
Det arbete Invandrarverket bedrev tidigare har upphört till förmån för akuta insatser inom flyktingmottagandet. Invandrarverkets uppgifter beskrivs enligt följande: fortlöpande bevaka behovet av åtgärder för att främja invandrares och språkliga minoriteters sociala och kulturella situation i Sverige, uppmärksamma berörda myndigheter på sådana behov samt verka för att vidtagna åtgärder samordnas och att myndigheternas handläggning av ärenden enligt utlännings- och medborgarskapslagstiftningen är effektiv,verka för samordning av samhällsinformation till invandrare samt svara för sådan samhällsinformation till invandrare som inte ankommer på annan myndighet och för information till allmänheten i invandrarpolitiska frågor,svara för sådan dokumentation om invandrares och språkliga minoriteters sociala och kulturella situation som inte ankommer på annan myndighet,vara kontaktorgan mellan samhället och invandrare, språkliga minoriteter samt deras sammanslutningar.
Det är en väsentlig skillnad på hur verkets arbete bedrivs i verksamhetsplaner och andra dokument och det arbete som görs i verkligheten. Orsaken till det kan diskuteras, men det vore ärligare om verket talade om att man i nuvarande läge inte kan uppfylla ovan nämnda arbetsuppgifter och också talar om varför.
Till att börja med är det viktigt att man ser till att det blir möjligt för vanligt folk att komma i kontakt med verket överhuvudtaget, vilket är helt omöjligt i dag. Detta är det minsta man kan begära av ett statligt verk.
Det är uppenbart att man håller på att rasera ett långt, mödosamt och tålmodigt uppbyggnadsarbete vad gäller invandrarpolitiken. Detta sker samtidigt som alarmerande rapporter talar om ökad brottslighet bland invandrarungdomar och utländska medborgare.
Andra minst lika alarmerande rapporter talar om invandrarungdomarnas och andra generationens invandrares ökade andel bland personer med psykiska och psykosomatiska problem.
Som alla känner till blir flyktingar så småningom invandrare och följaktligen föremål för invandrarpolitiska åtgärder från stat, kommuner och landsting. Vi anser att ansvaret ska ligga där frågorna primärt behandlas och inte på ett särskilt statligt verk. Vi har inget kvinnoverk för kvinnofrågor, ungdomsverk för ungdomsfrågor o.s.v. Detta behandlas utförligt i vår motion om Invandrarverket.
De viktigaste frågorna på invandrarpolitikens område i dag är de som berör invandrarnas situation på arbetsmarknaden.
En konstant hög arbetslöshet, utslagning och diskriminering berör andra generationens invandrare och förvärras i lågkonjunkturen.
De utländska medborgarnas förvärvsfrekvens har minskat under hela 1980-talet. Minskningen är störst inom gruppen utomnordiska medborgare.
Den pågående strukturella omvandlingen inom arbetsmarknaden och speciellt inom näringsgrenarna industri, handel och restaurang bidrar till ökad arbetslöshet för invandrarna. Drygt hälften av de utländska medborgarna arbetar inom dessa näringsgrenar jämfört med en tredjedel för svenska medborgare.
En annan orsak till invandrarnas dåliga arbetsmarknadssituation är en allt mer näringslivsanpassad arbetsmarknadspolitik som främst syftar till att tillfredsställa näringslivets behov i stället för att skaffa jobb åt dem som är arbetslösa eller riskerar att bli det.
En tredje orsak är de nya, mycket avancerade och annorlunda krav på utbildning, prestation och ålder, som industrin ställer i dag. Det är krav som flertalet av invandrarna inte kan motsvara.
Detta skapar en tilltagande yrkesmässig, social och ekonomisk segregation i samhället där en växande grupp av människor blir kroniskt arbetslösa eller hänvisade till lågavlönade serviceyrken.
Till den gruppen hör större delen av invandrarna och framför allt kvinnor och ungdomar.
Bland flyktingarna som har kommit under senare år finns en stor andel personer som har högre utbildningar. Ett problem för denna grupp är att få sina meriter rättvist värderade inför fortsatta studier och på arbetsmarknaden. Det är därför angeläget att berörda myndigheter skyndsamt åtgärdar denna fråga.
Sammanfattningsvis nödgas man konstatera att om ingenting görs vad gäller invandrarnas situation på arbetsmarknaden och i samhället i övrigt, och om invandrarnas utslagning och segregation tillåts fortsätta, så kommer vi på 1990-talet att ha inte ett B- eller C-lag i samhället utan ett underproletariat med förödande konsekvenser för samhällsutvecklingen. Den öppna rasismen kommer då att finna gynnsam grogrund till skam för arbetarrörelsen och de värderingar den säger sig representera.
För att undvika en sådan utveckling bör tre principer slås fast för samhällets insatser.
Samhället skall tillhandahålla svenskundervisning, yrkesutbildning och lämplig praktik på sådana ekonomiska villkor att var och en kan delta. Kvalifikationer, förvärvade i Sverige eller utomlands, skall accepteras av arbetsgivare utifrån kvalifikationernas faktiska värde.
Lagstiftning mot diskriminering på arbetsmarknaden måste genomföras.
Satsningar på invandrarungdomar
Vänsterpartiet anser att det krävs ett sammansatt åtgärdsprogram för att stötta de arbetslösa invandrarungdomar som är, eller håller på att bli, utslagna. Till en del kan detta bestå av åtgärder och förstärkningar på arbetsmarknadsutbildningens område, på arbetsförmedlingar, på skolans och utbildningens och på fritidens områden. Men detta är inte nog. Det fordras framför allt ett intensivt arbete för att överhuvud taget få kontakt med dessa ungdomar.
Vänsterpartiet föreslår att resurser skall ställas till kommunernas förfogande för ett socialt stödprojekt för invandrarungdom. Detta bör organiseras så att invandrare anställs för att arbeta inom sin egen nations- och språkgrupp. Vi tror att detta är en förutsättning för att komma förbi barriärer av främlingskap och språksvårigheter. Det kan dessutom vara en utgångspunkt för att skapa förutsättningar att bygga upp en nationell identitet hos invandrarungdomarna. Arbetet måste självfallet bygga på uppsökande verksamhet, men bör ges en fast bas i form av lokalutrymmen i invandrartäta bostadsområden. Stor frihet måste lämnas när det gäller verksamhetens konkreta utformning för att den skall kunna anpassas till skilda förhållanden. De invandrare som skall arbeta med verksamheten måste ges en grundlig utbildning för att finna sig väl tillrätta bland svenska institutioner inom sociala och andra vårdområden, inom utbildningssystemet och inom arbetsmarknadsväsendet. Detta är nödvändigt för att invandrarungdomarna skall få det konkreta stöd de behöver i olika situationer.
Invandrarorganisationerna har en avgörande betydelse i den verksamheten. Det är viktigt att de personer som skall arbeta åtnjuter ett stort förtroende inom den egna nationsgruppen och att verksamheten bedrivs i nära och kontinuerligt samarbete med invandrarorganisationerna.
Vänsterpartiet har i tidigare framlagda motioner utförligt motiverat behovet av ökade insatser på en rad områden inom invandrarpolitiken. De områden som vi anser anslagsmässigt bör prioriteras är bl.a. organisationsstödet till invandrarorganisationernas kulturella verksamhet, stöd till verksamhet bland invandrarkvinnor och stöd till vissa avgränsade projekt.
Kvinnoverksamheten har ökat markant under de senaste åren. I stor utsträckning har invandrarkvinnor organiserat sig inom ramen för de nationella riksförbunden, som i regel är utpräglade familjeorganisationer. Inom flera nationella riksförbund har man bildat kvinnoutskott och sektioner både på central och lokal nivå. Invandrarverkets projekt för greker, turkar och jugoslaver visar tydligt behovet av stödjande verksamhet för kvinnor bland de gamla arbetskraftsinvandrarna.
Vänsterpartiet anser att med tillräckligt stöd från det svenska samhället kan invandrarorganisationerna göra viktiga insatser för barn, ungdomar och kvinnor i de egna grupperna. Förutsättningar finns för att driva verksamhet på ett sätt som inte bryter mot välbekanta normer och värderingar utan i stället stärker invandrarungdomarnas och kvinnornas identitet och förankring i den egna kultur- och språkgruppen. Invandrarföreningarna har också särskilda förutsättningar att engagera ungdomar med bristande kunskaper i svenska språket och svårigheter att utnyttja det svenska fritids- och kulturutbudet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning i enlighet med vad i motionen anförts om arbetsfördelningen mellan olika departement och statens invandrarverk,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till åtgärder för att starta ett socialt stödprojekt bland invandrarungdomar i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till invandrarorganisationerna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskundervisning, yrkesutbildning och praktik,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning mot diskriminering på arbetsmarknaden.1
Stockholm den 26 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v)
1 Yrkande 5 hänvisat till AU