Flyktingar och flyktingpolitik angår oss alla. Det är alldeles självklart att vi som har förmånen att leva i fred och säkerhet i ett demokratiskt land måste stödja de människor som på grund av förföljelse och bristande respekt för mänskliga rättigheter tvingas fly från sitt hemland.
I världen finns i dag ca 17 miljoner flyktingar, därtill 15-- 20 miljoner människor som är på flykt inom sitt eget land.
Antalet har ökat kraftigt under den senaste 10- årsperioden. Flyktingarna till västvärlden är förhållandevis få. Antalet asylsökande i västeuropeiska länder och Nordamerika ligger mellan 500 000 och 600 000 för 1991. Den tyngsta bördan har fallit på u-länder i Västafrika och Afrikas Horn, men också på Pakistan, Mellersta Östern och Centralamerika. Flera av dessa länder tillhör de allra fattigaste. Sverige ger ekonomiskt bistånd genom FNs flyktingkommissarie UNHCR och FNs organ för Palestinaflyktingar UNWRA till dessa flyktingar.
Svensk flyktingpolitik går främst ut på att i internationella fora försöka bidra till att främja respekten för mänskliga rättigheter och förhindra att sådana situationer uppstår så att människor tvingas fly från sina hem. Detta kompletteras med att vi i enlighet med vår asyllagstiftning som bygger på 1951 års flyktingkonvention också tar emot flyktingar i Sverige. Genom kommunala och andra insatser försöker vi sedan hjäpa flyktingarna att finna sig tillrätta.
20 800 människor sökte under 1991 asyl i Sverige. Av dessa fick ca 60% stanna. Detta jämförelsevis låga antal flyktingar som vi tar emot har ändå prövat toleransnivån bland svenskarna. Det är ledsamt att konstatera att främlingsfientlighet och rasism är ett tilltagande bekymmer, men det är samtidigt viktigt att möta en sådan utveckling med öppen debatt och upplysning.
Det råder en rad fördomar om flyktingar och flyktingars villkor i Sverige. Ofta kan man höra att ''Flyktingarna kommer hit för att sko sig på oss'', ''Flyktingarna tar våra jobb'', ''Den inhemska befolkningen hotas genom invandringen'', ''Flyktingarna har det så bra, dom kan gå till socialen och få nästan vad dom vill'', osv, osv. Alla dessa påståenden bygger på okunnighet.
Ett annat slående exempel på att flyktingfientlighet har sin upprinnelse i okunnighet är det faktum att samma människor som demonstrerar mot flyktingmottagande kan skriva på protestlistor mot att deras granne som är flykting skall utvisas. När flyktingen får ett namn och ansikte, blir en person som man kan identifiera sig med, då reagerar människor oftast med den solidaritet som vore naturlig även i andra sammanhang.
Vi välkomnar att regeringen har anslagit 10 miljoner för åtgärder mot främlingsfientlighet och rasism och föreslår att ett lämpligt belopp härav anslås för en riksomfattande kampanj om svensk flyktingpolitik och flyktingarnas villkor i Sverige.
I kampanjen skulle media med stor genomslagskraft t.ex. TV, annonspelare, Arlas mjölkförpackningar och dagspress användas. Information skulle på ett lättillgängligt sätt förmedla vilka olika insatser Sverige gör för flyktingarna i världen, fakta om bakgrunden till flyktinginvandringen, vilka som får stanna, vad som gäller för arbete, ekonomiskt bistånd, boende och språkstudier. Och sist men inte minst beskriva den kulturrikedom som flyktingarna för med sig från sina respektive hemländer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en riksomfattande informationskampanj om svensk flyktingpolitik och flyktingars villkor i Sverige.
Stockholm den 24 januari 1992 Viola Furubjelke (s) Berit Löfstedt (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s) Ingvar Björk (s) Maj-Inger Klingvall (s)