Den som hastigt tvingas bryta upp från sitt hemland och fly till ett annat land, med en ny kultur, nya seder och bruk, ny lagstiftning och ett helt annat sätt att leva, behöver ett aktivt stöd för att snabbt bli förtrogen med det nya.
Det är viktigt för den enskilde. För att förstå hur ett samhälle fungerar, hur människor umgås formellt och informellt, vilka seder och bruk som styr vardagen måste man få information om dem. Ökade kunskaper minskar riskerna för konflikter som beror på rena missförstånd. Ökade kunskaper betyder också större trygghet för den enskilde. Också det minskar konfliktriskerna.
Det som sagts gäller inte minst de barn och ungdomar som kommer till Sverige som flyktingar. För dem är det många gånger ännu svårare att förstå det som händer runt dem, än för vuxna. Därför bör särskild uppmärksamhet ägnas åt utveckling av metoder att lära barn och unga flyktingar om svenska förhållanden.
Invandrarverket bedriver en viss informationsverksamhet på flyktingförläggningar och i andra sammanhang som syftar till att ge en första inblick i svenska seder ch traditioner, lagstiftning och regelverk. Vi anser att den verksamheten behöver utvidgas. Det behöver inte alltid ske i invandrarverkets regi. T.ex. borde det vara en uppgift väl lämpad för studieförbunden och andra organisationer. Sådana insatser bör stimuleras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av förbättrad information till flyktingar om svenska lagar, traditioner, seder och bruk,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ägna särskild uppmärksamhet åt metodutveckling när det gäller att förmedla sådana kunskaper till barn och unga.
Stockholm den 24 januari 1992 Eva Johansson (s) Anita Johansson (s) Ines Uusmann (s) Lahja Exner (s)