Ett nytt system för ersättning till kommunerna för mottagning av flyktingar gäller fr.o.m. den 1 januari 1991.
Erfarenheter visar att det missgynnar de stora städerna, bl.a. Malmö, med stor tillströmning av flyktingar. Malmö har enligt avtal tagit emot något över 300 flyktingar direkt från förläggningar. Därutöver har drygt 800 först flyttat ut till en kommun och sedan flyttat till Malmö. Dessa sekundärinflyttade flyktingar kommer från hela landet.
Flyttar sekundärinflyttare inom ett år får kommunen ett halvt till helt schablonbidrag och därefter inget alls, men introduktionsbehovet, inkl. undervisning i svenska, kvarstår.
I övergångsbestämmelserna finns inte reglerat ersättningen för de flyktingar som flyttade till första kommunen före 1991, då det gamla ersättningssystemet gällde. 700 sådana kom till Malmö under 1991. Till dessa har närmare 15 milj.kr. utbetalats i socialbidrag. Kommunen får ingen ersättning p.g.a. att detta förhållande förbisetts i övergångsbestämmelserna. Om schablonbidrag utgått enligt nya ersättningssystemet skulle kommunen fått drygt 20 milj.kr.
Det nya ersättningssystemet syftar till att administrationen ska bli enklare. Enligt uppgift är erfarenheterna hittills inte helt tillfredsställande. Det krävs bl.a. mycket arbete för att konstatera om en person definieras som flykting eller ej. Dessutom finns det personer som uppenbart skulle tillhöra personkretsen men där invandrarverket gett uppehållstillstånd på annan grund, varvid kommunen går miste om ersättning. En snävare användning av flyktingskapet medför övervältring av kostnadsansvar på kommunerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning till kommunerna för mottagning av flyktingar.
Stockholm den 22 januari 1992 Nils T Svensson (s) Kurt Ove Johansson (s)