Tillgången till arbetskraft från utländska ungdomar, främst från Polen, har blivit en förutsättning för en stor del av den svenska specialodlingen. I Kalmar län och i Skåne är det i första hand för plockning av gurkor och jordgubbar som odlarna är beroende av utländsk arbetskraft.
Sedan sommaren 1977 gäller att utländska ungdomar måste ha arbetstillstånd när de feriearbetar. Tidigare skulle ungdomarna söka och beviljas tillstånd före inresan. Detta fungerade mycket dåligt. Endast 30 % hade tillstånd. De andra arbetade trots detta här i Sverige. Invandrarverket fick avsätta stora resurser för handläggning med klent resultat.
Regeringen har beslutat att ändra reglerna för arbetstillstånd för feriearbetande utländska ungdomar. Reglerna har förenklats. De regionala länsarbetsnämnderna i stället för invandrarverket ska behandla ansökan om arbetstillstånd. Fortfarande återstår emellertid alldeles för mycket krångel och onödig byråkrati.
När det gäller ansökningsförfarandet gäller tidigare regler. Behov av arbetskraft måste anmälas före den 15 januari det år ansökan avser. Tillståndet som beviljas är på tre sommarmånader.
Efter det att anmälningar inkommit till Länsarbetsnämnden fastställes ramar. Först måste emellertid förhandlingar äga rum med Lantarbetarförbundet.
Det kan vara svårt att så långt i förväg exakt avgöra när behovet av arbetskraft inträder. För jordgubbar kan det variera flera veckor. Våren och försommaren 1991 var våt och kall vilket medförde att ungdomarna fick gå flera veckor och vänta innan plockningen kunde starta.
Vi anser att en så omfattande handläggning som det fortfarande handlar om inte är motiverad. Feriearbete och arbete inom trädgårdsnäringen bör undantas från kravet på arbetstillstånd. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undantag från kravet på feriearbetstillstånd för utländska ungdomar.
Stockholm den 17 januari 1992 Marianne Jönsson (c) Ingbritt Irhammar (c)