I den socialdemokratiska regeringens proposition 1989/90:105 om samordnat flyktingmottagande och nytt system för ersättning till kommunerna m.m. framfördes tankar på en enhetlig introduktionsersättning för flyktingar. En sådan samlad ersättning skulle utgå under introduktionsperioden och minska behovet av andra bidrag till försörjning (socialbidrag, utbildningsbidrag etc.).
Genom det nya statliga systemet för statlig ersättning till kommunerna för flyktingmottagande, som trädde i kraft den 1 januari 1991, skall kommunerna stimuleras till mera aktiva åtgärder så att de nyanlända flyktingarna snabbare kan komma in i det svenska samhället och bli självförsörjande.
När en flykting tas emot i en kommun skall en individuell plan, en så kallad introduktionsplan, upprättas. Planen skall göras i samråd med den enskilde flyktingen, kommunen och arbetsförmedlingen. Introduktionsplanen syftar till att ge flyktingarna goda förutsättningar för att leva, bo och arbeta i det svenska samhället.
De ekonomiska försörjningsstöd som i dag kan beviljas flyktingen under introduktionstiden är socialbidrag, studiestöd samt olika former av arbetsmarknadsstöd.
Enligt 6:e paragrafen i Socialtjänstlagen har den enskilde rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning och livsföring i övrigt om hans behov inte kan tillgodoses på annat sätt. Biståndet skall tillförsäkra den enskilde en skälig levnadsnivå. Den enskildes behov av socialbidrag bestäms efter en individuell prövning.
Under den första tiden i en kommun är i regel flyktingen beroende av socialbidrag för att klara sin försörjning. Senare under introduktionstiden utgår ofta socialbidrag som ett komplement till andra stöd upp till skälig levnadsnivå.
Den som är flykting eller jämställd med flykting får i dag studiestöd enligt samma regler som gäller för svenska studerande. De studiestöd som kan bli aktuella under introduktionstiden är studiehjälp och timersättning.
Aktuella åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken under introduktionsperioden är knutna till platsförmedlande insatser, vägledning, utbildning och insatser för handikappade. De ersättningar som kan beviljas är bl.a. utbildningsbidrag till den enskilde flyktingen och statsbidrag för lönekostnader och lönebikostnader till arbetsgivaren.
En förutsättning för att få introduktionsersättning bör vara att flyktingen följer den introduktionsplan som gjorts upp av kommun och arbetsförmedling i samråd med flyktingen. Planen kan t.ex omfatta svenska för invandrare, samhälls-, studie- och arbetslivsorientering, arbete, rehabilitering o.s.v.
De uppgifter som den enskilde kan behöva lämna för att få introduktionsersättning kan vara av lika ömtålig art och förtjänta av samma sekretess som lämnas i ärenden om socialbidrag. Det kan t.ex. vara uppgifter som rör den enskildes sociala förhållanden.
Ett sekretesskydd för uppgifter om den enskildes personliga förhållanden i ärenden om introduktionsersättning bör därför införas i sekretesslagen. Skyddet bör vara detsamma som gäller inom socialtjänsten. Bestämmelsen i 7 kapitlet 4:e paragrafen sekretesslagen bör utvidgas i enlighet med vad som ovan anförts.
Den som utan anledning avstår från att deltaga i introduktionsplanen skall inte kunna få introduktionsersättning.
En fråga som uppkommer i det här sammanhanget är om flyktingen under sådana förutsättningar skall kunna få bistånd enligt socialtjänstlagen. Det borde inte bli aktuellt att utge annat än tillfälligt socialbidrag eftersom det är rimligt att begära att flyktingen deltar i introduktionsprogrammet och därmed får introduktionsersättning.
Vi anser att en samordning av olika försörjningsstöd, som kan vara aktuella under introduktionsperioden, skulle kunna förenkla och effektivisera administrationen av olika bidrag. Detta skulle också minska samhällets administrativa kostnader. Kommunerna skulle därför ha möjlighet att efter överenskommelse mellan den enskilde flyktingen, kommunen och arbetsförmedlingen kunna samordna de olika ersättningarna som flyktingen får under introduktionstiden.
Kommunerna bör själva fastställa introduktionsersättningens nivå. Den enskilde bör naturligtvis ha en skälig levnadsnivå. Han bör få medel till bl.a mat, hyra och andra skäliga levnadsomkostnader. Nivån på introduktionsersättningen bör inte understiga den av kommunen fastställda socialbidragsnormen. I annat fall måste den enskilde flyktingen ändå vända sig till socialtjänsten och då skulle en av fördelarna med reformen gå förlorad.
För att få en flexibel och effektiv administration bör kommunerna utifrån de lokala förutsättningarna bestämma hur utbetalning av introduktionsersättningen skall ske.
Introduktionsersättningen bör inte medföra några ökade kostnader för stat eller kommun. Den bör bekostas inom ramen för den schablonersättning som en kommun erhåller som tagit emot flyktingar och vissa andra utlänningar för bosättning enligt förordningen om statlig ersättning för flyktingmottagande m.m.
Introduktionsersättningen bör inte heller räknas som skattepliktig inkomst. Ersättningen är ett alternativ till socialbidrag och bör därför i skattehänseende kunna jämställas med ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om introduktionsersättning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ändring i 7 kap. 4
§ sekretesslagen.
Stockholm den 16 januari 1992 Doris Håvik (s) Birgitta Dahl (s) Börje Nilsson (s) Lena Öhrsvik (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Maud Björnemalm (s) Widar Andersson (s) Monica Widnemark (s)