Vänsterpartiet ger sitt stöd åt förslaget att utlänningsoch medborgarskapsärenden skall överprövas av en utlänningsnämnd istället för regeringen.
Utlänningsnämndens uppgifter
Det kan inte godtas att ärenden som bedöms vara av särskild vikt för ledning av rättstillämpningen får prövas av regeringen istället för utlänningsnämnden. En sådan regel skulle leda till en uppsplittring av ansvaret för tillämpad praxis, vilket vore olyckligt. Dessa ärenden bör således handläggas av utlänningsnämnden.
Inte heller kan den föreslagna regleringen godtas vad gäller ärenden som har säkerhets- eller utrikespolitiska beröringspunkter. Endast om ärendet bedöms ha väsentlig betydelse för rikets säkerhet eller annars allmän säkerhet eller för rikets förhållande till främmande makt eller mellanfolklig organisation bör ärendet få överlämnas till regeringen för avgörande.
Nämndens arbetsformer
Vänsterpartiet motsätter sig förslaget att ordföranden skall ha rätt att meddela beslut på nämndens vägnar vid avgörandet av ett ärende i sak om prövningen är av enkel beskaffenhet. En sådan ordning skulle få den effekten att lekmännen får svårare att hävda en annan mening än ordföranden i de ärenden där de medverkar.
Det är oroväckande när det i propositionen föreslås att föredragningen vid nämndsammanträdena bör kunna rationaliseras och inriktas på de i ärendet betydelsefulla eller tveksamma frågorna. Det är nödvändigt att förfarandet inför nämnden blir tillräckligt grundligt och rättssäkert. På sikt bör ett kontradiktoriskt förfarande eftersträvas, vilket ger de bästa rättssäkerhetsgarantierna.
De nu gällande bestämmelserna om muntlig handläggning tillämpas nästan aldrig. Därför är det orimligt att föreslå att samma regel skall gälla i utlänningsnämnden som nu gäller hos invandrarverket. Rätten till muntligt förfarande är utomordentligt betydelsefull för att garantera rättssäkerheten i förfarandet och har inte alls uppmärksammats på det sätt som är motiverat i propositionen.
Vänsterpartiet anser att det är betydligt viktigare att de lekmän som skall ingå i nämnden har goda insikter i och intresse för mänskliga rättigheter och samhällsförhållanden i främmande länder än att den geografiska representativitet uppnås som regeringen betraktar som väsentligast.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att avslå förslaget till ny lydelse av 7 kap. 11
§ andra stycket
3 utlänningslagen,
2. att riksdagen beslutar att 7 kap. 11
§ andra stycket
2 utlänningslagen skall ha följande lydelse: --
--
-- ärendet bedöms ha väsentlig betydelse för rikets säkerhet eller annars för den allmänna säkerheten eller för rikets förhållande till främmande makt eller mellanfolklig organisation,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätt för ordföranden att på nämndens vägnar avgöra ärenden i sak,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av ett grundligt och rättssäkert förfarande inför nämnden,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om muntlig handläggning hos nämnden,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lekmännens insikter.
Stockholm den 29 oktober 1991 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Rolf L Nilson (v)