Syftet med utbildningsarvodet är att rekrytera personer med bred erfarenhet från yrkeslivet till läraryrket. Folkhögskollärarlinjen uppfyller, tvärt emot vad föredraganden anför i budgetpropositionen, väl dess kriterier. Vid intagningen tas ca en tredjedel av eleverna på linjen in i kvotgrupp B, där de sökande har minst fem års relevant yrkeserfarenhet. I den grupp som påbörjade f- linjen vårterminen 1992 är det ingen som saknar yrkeserfarenhet. Medeltalet för antalet yrkesverksamma är 14 år, medianen 12 år.
Det är också en missuppfattning att jämförelsevis unga personer utan yrkeserfarenhet tas in. Det är tveksamt om någon alls kan hänföras till den kategorin. Levnadsåldern hos de studerande som påbörjade f-linjen 1992 är så hög att medeltalet är 42 år och medianen 43 år. De två yngsta är 29 resp. 31 år.
Samhället ställer numera inte några krav på att folkhögskolan skall ha lärare med någon viss lärarutbildning. Detta förhållande gäller från den 1 juli 1991 och ersattes då av principer om decentralisering till folkbildningsrådet och de enskilda folkhögskolorna. Men samtidigt påpekades i folkbildningspropositionen vikten av att upprätthålla en hög kvalitet på undervisningen. Dit hör kravet på en pedagogisk/metodisk utbildning. Slutsatsen av decentraliseringen kan inte bli att behovet av linjen inte längre finns. Den behövs lika mycket som förut, och samhället bör ta ansvaret för en hög kvalitet på folkbildningens lärare lika väl som den tar ansvar för god utbildning inom det konstnärliga området -- som inte är offentligt -- och för industrin -- som inte heller är offentlig.
Tas utbildningsarvodet bort, blir det svårt att rekrytera vuxna människor med god utbildning som varit yrkesverksamma under kanske många år före f-linjen. Det leder till oönskade effekter på kvaliteten på folkhögskolorna på sikt, och vi riskerar mista den enda lärarutbildningen med specialinriktning på folkbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningsarvodet till studerande på vissa lärarutbildningar.
Stockholm den 24 januari 1992 Iréne Vestlund (s)