Inledning
Under det senaste halvseklet har det svenska samhället genomgått en radikal omdaning. Välfärdssamhället har byggts ut, det svenska folkets levnadsförhållanden har förändrats i grunden, och den allmänna utbildningsnivån har höjts kraftigt. Samtidigt har anspråken på trygghet och rättvisa spridits till hela folket.
Den högre utbildningen har blivit tillgänglig för nya sociala skikt samtidigt som en rikt differentierad vuxenutbildning har utvecklats. Det är fråga om en breddutbildning som kommer allt fler människor till del. I ljuset av detta framhävs att kunskaper och utbildning är ett av samhällets främsta medel för att främja välstånd och välfärd.
Arbetsmarknaden kräver i dag fler välutbildade människor. De redan yrkesverksamma är i behov av möjligheter för att bygga på den utbildning de tidigare fått -- kraven har ökat sedan den tid de genomgick antingen en teoretisk eller praktisk utbildning. Det ger möjligheter för vidare ambitioner i både yrkesliv och för andra livschanser. Vuxenutbildningen måste därför anpassas efter den enskildes önskemål.
I strävan att ge den enskilde löntagaren större inflytande över sin situation i arbetslivet är en förbättrad utbildning dessutom ett av de viktigaste instrumenten.
Det är en angelägen uppgift att skapa förutsättningar för ett livslångt lärande och så långt möjligt undanröja hinder för vuxnas studier om återkommande utbildning skall kunna bli en reell möjlighet för allt fler. Den kraftiga utbyggnad som skett av ungdomens utbildning har fördjupat den utbildningsklyfta som finns mellan yngre och äldre. Närmare 800 000 svenskar i yrkesverksam ålder har kortare formell utbildning än nio år.
Under intryck av den internationella debatten om återkommande utbildning och livslångt lärande samt av starka fackliga krav kom de fördelningspolitiska målen alltmer i förgrunden. Det övergripande målet blev därför att åstadkomma en utjämning av den faktiska levnadsnivån.
Den snabba utvecklingen mot ett mera kunskapsintensivt arbetsliv skärper anspråken på vuxenutbildningen. Att utveckla näringslivet blir i långa stycken liktydigt med att utveckla den mänskliga arbetskraften.
De reformer som genomförts tog fasta på vuxnas ekonomiska förutsättningar att delta i studiearbetet. År 1975 infördes vuxenstudiestöden för att ersätta inkomstbortfall då studier genomförs. Genom lagstadgad rätt till ledighet för studier och olika former av studiestöd fortsatte de fördelningspolitiskt inriktade satsningarna. I första hand styrs stöden till dem som har en tidigare kortare utbildning och svåra arbetsförhållanden. Studieledigheten och stöden har haft ett avgörande inflytande för de vuxnas möjligheter att studera, och studier har blivit en reell möjlighet för alla medborgare.
Medel för vuxenstudiestöd finansieras genom arbetsgivaravgiftens utbildningsavgift. Tanken var, då vuxenstudiestöden infördes, att alla i ett kortare perspektiv skulle få minst gymnasiekompetens. På sikt skulle högskoleutbildning göras möjlig för flertalet. Utbildningsavgiften höjdes dock inte under de borgerliga regeringsåren 1976--1982, vilket lett till att hälften av de som i dag söker vuxenstudiestöd får avslag.
Stöden
Det särskilda vuxenstudiestödet (svux) beviljas främst för utbildningar på grundskole- och gymnasieskolenivå. Utbildningarna i dessa utbildningsformer ger också rätt till detta stöd. Det handlar om längre studier vid gymnasieskolor, folkhögskolor, kommunal och statlig vuxenutbildning och vissa andra gymnasiala utbildningar. Det är endast studerande vid de yrkestekniska linjerna (YTH) som kan få stöd vad avser högskoleområdet. Avsikten var då vuxenstudiestöden infördes att detta stöd i ett längre perspektiv skulle leda till högskoleutbildning.
Svux är uppbyggt enligt inkomstbortfallsprincipen, varför storleken på stödet relateras till inkomsten före det att studierna påbörjades. Stödet består av vuxenstudiebidrag, som är en skattepliktig inkomst, och studielån.
Den viktigaste uppgiften för ersättningsformen korttidsstudiestöd är att rekrytera personer med kort tidigare utbildning och svåra arbetsförhållanden till studier av överbryggande karaktär.
Korttidsstudiestödet fick sin senaste utformning 1 juli 1987, då det tidigare timstudiestödet och inkomstbidraget i ett dagstudiestöd slogs samman. Kostnadsersättningen internatbidrag finns kvar som stödform och utnyttjas av arbetstagare som deltar i en kort kurs vid folkhögskola eller vid statens skolor för vuxna.
Den uppsökande verksamheten utgör ett mycket väsentligt inslag i arbetstagarorganisationernas rekrytering till såväl korta som mer omfattande studier. Utan en effektiv rekrytering på arbetsplatserna är risken mycket stor att målsättningen om att utjämna skillnaderna i utbildning mellan äldre och yngre generationer inte kan uppfyllas.
Den borgerliga regeringens förslag och effekter
I en situation med hög arbetslöshet och låg tillväxt, med minskande ungdomskullar, och då internationaliseringen ställer högre krav på språkkunskaper, föreslår den borgerliga regeringen betydande neddragningar på vuxenutbildningens och vuxenstudiestödens område.
I stället för att föra kraftiga resurstillskott till åtgärder som på längre sikt ger betydande vinster både för den enskilde och för samhället, i form av bl.a. kunskapsuppbyggnad och kompetens, vill regeringen spara på insatser som är angelägna främst för korttidsutbildade, handikappade och invandrare. Det handlar om åtgärder som innebär en andra chans för dessa grupper -- en andra möjlighet att förändra sitt livs innehåll. Det handlar om att höja ribban ett par steg eller pröva ett yrke på ett annat område. Möjligheterna blir betydligt mindre genom de åtgärder regeringen vidtar i budgetpropositionen.
Minskningen med 225 milj.kr. av anslagen till vuxenstudiestöden medför att färre korttidsutbildade löntagare, handikappade och invandrare kan påbörja vuxenstudier. Den sammantagna effekten av reduceringen av bidragen innebär på kort sikt att arbetslösheten ökar. På längre sikt undermineras den för industrin och arbetslivet i övrigt nödvändiga kunskaps- och kompetensuppbyggnaden. Det handlar om en orationell och orättfärdig politik när behoven är som störst.
Det ovan redovisade förslaget rycker undan grunden för en aktiv rekrytering på arbetsplatserna. Regeringens slopande av de bägge anslagen på rekryteringsområdet om tillsammans 75 000 000 kr. kan inte ses som en besparing föreslagen ur ett långsiktigt utbildningspolitiskt intresse, då skälen till att påbörja längre studier grundläggs genom de kortare kurserna.
Av de förslag som lämnats av FinVux-utredningen, har regeringen i budgetpropositionen lösgjort slopande av kollektiva ansökningar, samt förslagen om begränsat ämnesval och begränsad åldersgräns. Vi menar att det är avsevärt bättre att se helheten i de förslag som lämnats i utredningens betänkande.
Våra förslag
Vuxenutbildningsavgiftens medel finansierar i dag andra verksamheter än de avgiften ursprungligen avsåg. Vi anser att resurserna skall utnyttjas för avsedda ändamål, dvs. samtliga medel från avgiften bör på sikt tillföras anslagsposten Vuxenstudiestöd m.m.
I betänkandet Ett samordnat vuxenstudiestöd, som lämnats av FinVux-utredningen, föreslås i huvudsak att studerande i basämnesutbildning på grundläggande nivå borde erhålla ett stöd motsvarande det nuvarande utbildningsbidraget, att i princip alla studerande på gymnasial nivå borde erhålla ett stöd motsvarande det nuvarande särskilda vuxenstudiestödet samt att det särskilda vuxenstudiestödet och utbildningsbidraget i arbetsmarknadsutbildningen borde sammanföras till ett studiestöd som benämns vuxenstudiestöd men med skilda bidragsnivåer.
Vidare föreslås att beräkning och utbetalning av det stöd som motsvaras av det nuvarande utbildningsbidraget borde överföras från RFVs område till CSNs område, att stödformen särskilt vuxenstudiestöd för arbetslösa upphör, att stödformen utbildningsarvode för studerande vid vissa lärarutbildningar upphör och ersätts med studiemedel eller vuxenstudiestöd samt att det nuvarande korttidsstudiestödet och timersättningen vid vissa vuxenutbildningar sammanförs till ett studiestöd som benämns timersättning.
Ett annat förslag är att göra förändringar av vilka ämnen man kan läsa med korttidsstudiestöd. Samtidigt föreslås en särskild resurs för fackliga studier.
FinVux-utredningens förslag behandlas nu inom regeringskansliet. Vi anser inte att några större förändringar bör göras i fråga om vuxenstudiestöden eller regeländringar intill dess att en större samlad översyn med anledning av FinVux-utredningens förslag har gjorts. I stället bör stöden i princip utgå på samma sätt som tidigare, och främst bör korttidsstudiestöden och de anslagsposter som har med rekryteringsfrämjande åtgärder att göra tillföras medel.
Mot denna bakgrund kan vi inte acceptera de nedskärningar som den borgerliga regeringen föreslår.
Kunskapstillväxten på alla nivåer i samhället måste i stället stimuleras. Detta är nödvändigt för att vi fortsättningsvis skall kunna få se nya kunskaper förvandla arbetsmarknader, förrycka dominerande teknologier och förskjuta kunskapsmässiga tyngdpunkter mellan nationerna.
Regeringens förslag får negativa effekter på sysselsättningen, tillväxten samt kompetens- och kunskapsutvecklingen. Genom att korttidsutbildade inte ges samma möjligheter till vidare utbildning försenas eller försvinner dessutom behörighetsgrunden till högskolan, vilken i ett längre perspektiv tett sig som en vidare utbildningschans. Utbildningsdepartementets anslag måste i sådan storleksordning tillföras ytterligare medel att de grupper som genom regeringens förslag blir drabbade inte utsätts eller blir fråntagna sina möjligheter att vidareutbilda sig.
Med hänvisning till vår motion om vuxenutbildningsnämnder och studiemedelsnämnden föreslås här att 1 500 000 kr. förs till CSNs anslag för dessa nämnders verksamhet. Dessutom anvisar vi 3 500 000 kr. för administrationen av uppsökande verksamhet m.m. Sammantaget förs 5 000 000 kr. från anslagsposten Särskilt vuxenstudiestöd till F 1. Centrala studiestödsnämnden.
Sammantaget tillför vi korttidsstudiestöden och den uppsökande verksamheten på arbetsplatser 225 000 000 kr. utöver vad regeringen föreslår i budgetpropositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till anslaget F 4. anslagsposten för uppsökande verksamhet anvisar 55
000
000
kr.,
2. att riksdagen till anslaget F 4. anslagsposten planering m.m. av uppsökande verksamhet anvisar 20
000
000
kr.,
3. att riksdagen till F 4. anslagsposten Korttidsstudiestöd anvisar 150
000
000
kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 226
000
000
kr.,
4. att riksdagen till F 4. anslagsposten Särskilt vuxenstudiestöd anvisar 5
000
000
kr. mindre än vad regeringen föreslår eller således 1
185
300
000
kr.,
5. att riksdagen godkänner att 50
400
000
kr. av de medel som tillfaller staten genom utbildningsavgiften används för att delvis finansiera anslaget F 1. Centrala studiestödsnämnden m.m.,
6. att riksdagen beslutar att till anslaget F 1. Centrala studiestödsnämnden m.m. anvisa 5
000
000
kr. utöver vad regeringen föreslagit eller således 154
977
000
kr.,
7. att riksdagen godkänner att 113
100
000
kr. av de medel som tillfaller staten genom utbildningsavgiften används för att delvis finansiera anslaget C 1. Bidrag till folkbildningen,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regeländringar på vuxenstudiestödsområdet.
Stockholm den 22 januari 1992 Doris Håvik (s) Birgitta Dahl (s) Börje Nilsson (s) Lena Öhrsvik (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Maud Björnemalm (s) Widar Andersson (s) Monica Widnemark (s)
1 Yrkande 7 hänvisat till KrU