Korttidsstudiestödet och internatbidraget gör det möjligt för ca 3 000 LO-medlemmar och ca 400 medlemmar inom handikapp- och pensionärsrörelsen i Östergötland att förbättra sina kunskaper i basämnen och i samhällskunskap.
Under innevarande år disponerar östgötarna ungefär 11 milj.kr. Dessutom finns drygt 2,5 milj.kr. i form av statsbidrag till uppsökande verksamhet på arbetsplatserna. Dessa resurser är för många kortutbildade språngbrädan till ett aktivt samhällsengagemang och, i åtskilliga fall, en språngbräda till längre utbildningar.
Det förekommer sannolikt att även de med hyfsad skolutbildning får del av dessa resurser. Det finns ett utbud av kurser, vars målgrupp uteslutande innehåller en tämligen begränsad skara redan mycket engagerade personer.
Dessa kurser utgör dock en mycket marginell del av det totala utbudet, vilket framgår av de siffror som inledningsvis nämndes. Nästan 3 500 östgötar får i år del av korttidsstudiestödet och internatbidraget. Omfattningen och den breda rekryteringen visar att stödet spelar en viktig roll för föreningslivet och för många enskilda individer.
Förslaget i budgetpropositionen innebär för Östergötlands del att korttidsstudiestödet och internatbidraget reduceras från dagens 11 milj.kr. till ca 4 milj.kr. Bidraget till uppsökande verksamhet försvinner helt.
Konsekvenserna för Östergötlands del är uppenbara. När den uppsökande verksamheten begränsas blir den oundvikliga följden att många aldrig får den kamratliga knuff framåt, som är nödvändig för att man skall våga ta steget till en kortare eller längre utbildning. Minskningen av korttidsstudiestödet och internatbidraget leder till att tusentals östgötar förlorar möjligheten -- kanske den enda möjligheten -- att förbättra sina baskunskaper och engagera sig i föreningslivet.
Bland dessa återfinns som sagts ovan många östgötar inom handikapprörelsen. För alla dessa framstår förmodligen budgetpropositionens allmänna tal om de handikappades rättigheter som, just det, allmänt tal.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om korttidsstudiestödet och internatbidraget samt statsbidraget till uppsökande verksamhet på arbetsplatserna.
Stockholm den 22 januari 1992 Lars Stjernkvist (s) Maj-Inger Klingvall (s) Berit Löfstedt (s) Sonia Karlsson (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s)