Regeringens förslag
I sin proposition föreslår regeringen införande av ett centralt referensprissystem för läkemedel. Tanken bakom förslaget är att utnyttja möjligheten till konkurrens mellan helt identiska läkemedel och därmed att sänka samhällets kostnader för receptbelagda läkemedel.
Referensprissystemet skulle beröra de läkemedel där patentskyddet löpt ut och möjligheten att tillverka och marknadsföra helt identiska s k generiska läkemedel blivit möjlig. De läkemedel som fortfarande har patentskydd berörs inte av förslaget.
Möjligheten till konkurrens mellan helt identiska läkemedel öppnades under 1980-talet när patenten för ett antal stora läkemedel löpte ut. I många andra länder, bl.a. USA och Tyskland, utnyttjades denna möjlighet till besparingar i läkemedelsförsäkringssystemen genom införande av generisk substitution eller referensprissystem.
Grundtanken med regeringens förslag -- att ta till vara den priskonkurrens mellan identiska ickepatenterade läkemedel som blivit möjlig -- är bra. Men den tekniska lösning som regeringen aviserar i form av ett centraliserat referensprissystem är inte bra.
Risken är uppenbar att bara de allra största tillverkarna kan klara sig med ett sådant system. Om ett centralt pris fastställs som styr upp till vilken nivå som subventionering skall ske finns en stor risk att samtliga tillverkare lägger sig på detta pris. En fortlöpande priskonkurrens mellan ickepatenterade läkemedel försvinner därigenom. De som överlever i ett sådant system är de företag som har stora resurser för marknadsföring. De mindre tillverkarna, som har mindre marknadsföringsresurser, kommer att få det mycket svårt att hävda sin existens på läkemedelsmarknaden. Detta är också erfarenheterna från Tyskland där man under ett par år haft ett centraliserat referensprissystem.
Möjligheten för nya tillverkare av generiska kopieläkemedel att ta sig in på marknaden försvåras också av ett sådant system. Man måste som ny tillverkare både lägga sig lägre i pris, vilket medför mindre intäkter för bl a marknadsföring, och kunna påverka den centrala myndigheten att ändra sitt referenspris för denna typ av läkemedel.
Referensprissystemet kan också leda till att en tillverkare får närmast en monopolställning på den samlade läkemedelsmarknaden i Sverige. Det kan i sin tur leda till problem med läkemedelsförsörjningen vid produktionsstörningar för denna tillverkare.
Regeringen skriver i sin proposition att referenspriserna centralt skall omprövas varje kvartal. Tanken att följa prisutvecklingen på marknaden är god, men kan för kroniker i värsta fall leda till besvärliga byten av preparat fyra gånger per år.
Ett centralt referensprissystem försvårar också betydligt möjligheterna att utveckla den lokala terapitraditionen. Regeringens förslag innebär för ett stort antal läkemedel att den utveckling av lokala rekommendationer för val av läkemedel, som läkemedelskommittéerna påbörjat, slås i spillror. Det kommer också att försvåra samarbetet mellan den lokala hälso- och sjukvården och de läkemedelstillverkare som man etablerat utbildnings- och informationssamarbete med.
Stärk läkemedelskommittéerna
Sverige har ett i en internationell jämförelse unikt system med lokala läkemedelskommittéer. Dessa är i dag sammansatta av läkare, experter i farmakologi, sjuksköterskor, apotekare m.fl.
Kommittéerna har i dag främst rollen av att utfärda listor med läkemedelsrekommendationer för den slutna vården. Trots att detta bara varit rekommendationer har den slutna vården i relativt hög utsträckning följt dessa. En viktig förklaring till detta är det budgetansvar för läkemedel som den slutna vården fått under senare år.
I vissa områden har kommittéerna även påtagit sig rollen att utfärda rekommendationer för läkemedelsval i den öppna vården. Detta har inte varit så framgångsrikt. Orsaken är med största sannolikhet att det i den öppna vården inte finns någon koppling mellan förskrivningen av läkemedel och betalningsansvaret för läkemedlen. Läkarkåren har i princip fortsatt att förskriva de läkemedel som man av tradition alltid skrivit ut, detta trots andra rekommendationer från läkemedelskommittéerna.
Förändringar i förmånssystemet för läkemedel bör utgå från dessa unika läkemedelskommittéer. Om dessa får utgöra basen i ett ändrat förmånssystem nås en rad fördelar. Man kan spara avsevärda summor åt samhället. Man kan behålla och utveckla de lokala terapitraditionerna. Man skapar ett 30--40-tal lokala läkemedelsmarknader vilket underlättar för mindre och medelstora läkemedelsföretag att kunna existera på marknaden eller att kunna ta sig in på denna.
Ett nytt förmånssystem
Det formella betalningsansvaret för den del av läkemedelskostnaden som ej betalas av konsumenten bör även i framtiden ligga på Riksförsäkringsverket (RFV).
I stället för att låta RFV fastställa centrala referenspriser bör denna rätt överlåtas till de lokala läkemedelskommittéerna. Formellt görs de lokala läkemedelskommittéerna till försäkringskommittéer knutna till RFV. Deras uppgift blir att åt RFV upprätta lokala listor över vilken prisnivå som skall gälla för subventioneringen av läkemedel där det finns en eller flera generiska motsvarigheter.
Ledamöterna i dessa kommittéer, som utfärdar ett slags försäkringsunderlag, bör formellt utses av RFV på förslag av de lokala sjukvårdshuvudmännen. Detta eftersom RFV skall kunna ställa vissa formella krav på de olika kommittéernas arbete.
I dag är uppdraget i en läkemedelskommitté ett ideellt uppdrag. Ledamöterna har ingen ersättning för sitt uppdrag. I ett system där RFV utser ledamöterna i de lokala kommittéerna är det rimligt att dessa får någon form av arvode för sitt uppdrag. Ett arvode är också rimligt med tanke på den uppgift som kommittéerna får att åt staten/RFV verka för minskade läkemedelskostnader.
De förändrade läkemedelskommittéerna bör precis som i dag utfärda rekommendationer till läkarkåren vad gäller val av läkemedel där patentskyddet fortfarande kvarstår. Dessa rekommendationer kan och bör endast vara rekommendationer.
När det däremot gäller originalläkemedel där patentskyddet löpt ut och en eller flera helt identiska generiska motsvarigheter finns tillgängliga på marknaden skall kommittén inte bara utfärda rekommendationer. För denna typ av läkemedel skall kommittén utifrån den lokala terapitraditionen, samarbete med läkemedelsföretag och kostnaderna utfärda försäkringsunderlag som styr den statliga subventioneringen av läkemedel.
De försäkringsunderlag för icke-patentskyddade läkemedel som utfärdas av den lokala kommittén skall i princip utgå från det billigaste av flera helt identiska läkemedel. Grundprincipen skall vara att konsumenten skall erhålla full subvention upp till denna kostnad. Förutom egenavgiften bör patienten själv få bekosta den del av läkemedelskostnaden som överstiger den fastställda nivån.
Läkemedelskommittén bör dock ha ett visst utrymme för att tillvarata den lokala terapitraditionen. Denna bör därför ges möjlighet att i sitt försäkringsunderlag föra upp generiska läkemedel som är upp till 20 % dyrare än det absolut billigaste helt identiska läkemedlet. Lokalt ges man då möjlighet att utveckla de traditioner som finns av läkemedelsval. Man ges också en möjlighet att behålla ett värdefullt informations- och utbildningssamarbete med vissa läkemedelstillverkare, även om deras produkter är något kostsammare än det absolut billigaste. Möjligheten att förhindra alltför många byten av preparat för kroniker under ett år blir också större i ett sådant system. Detta underlättar både för patienten och läkaren.
Det skisserade systemet ger också betydligt större möjligheter än det av regeringen föreslagna för små och medelstora läkemedelsföretag att hålla sig kvar eller ta sig in på marknaden. Det krävs betydligt mindre marknadsföringsresurser att ta sig in på en lokal läkemedelsmarknad än vad som krävs för att marknadsföra sig över hela landet. Att värna de små och medelstora tillverkarna av generiska läkemedel är viktigt för att även i framtiden kunna få priskonkurrens på det icke-patenterade läkemedelsområdet.
Ger man de lokala läkemedelskommittéerna möjligheten att i sina försäkringsunderlag välja det billigaste ickepatenterade läkemedlet men med möjlighet att välja ett läkemedel som är upp till 20 % dyrare än detta förhindras också uppkomsten av s k källarföretag. Dessa är tillverkare som enbart tillverkar generiska läkemedel, men som helt saknar ambitioner att kontinuerligt utveckla sina produkter eller informationen om dessa. Självfallet kan företag som enbart ägnar sig åt tillverkning, men helt stuntar i den mjukvara som måste finnas runt ett läkemedel, hålla det absolut lägsta priset. Om man genom ett stelbent försäkringssystem helt riktar in sig på det absolut billigaste av två helt identiska läkemedel är risken stor att denna typ av företag tar över hela marknaden. Den långsiktiga risk man då löper är att man när det gäller ickepatenterade läkemedel inte får någon vidareutveckling av produkterna eller av den information som behövs kring läkemedel.
Antalet lokala läkemedelskommittér som ges uppdraget att utfärda försäkringsunderlag till RFV bör avgöras utifrån den lokala situationen. Utgångspunkten bör dock vara att det åtminstone skall finns en sådan i varje landstingsområde. RFV bör efter samråd med Apoteksbolaget AB och de lokala sjukvårdshuvudmännen få avgöra hur många läkemedelskommittéer som skall ges uppdraget att utgöra Riksförsäkringsverkets lokala läkemedelsförsäkringskommittéer.
Riksförsäkringsverket bör årligen göra jämförelser av läkemedelskostnadsutvecklingen mellan de olika kommittéerna. Dessa bör ges kommittéerna tillkänna för att stimulera en lokal debatt om den egna kostnadsutvecklingen.
Riksförsäkringsverket bör också ges möjlighet att ta tillbaka sitt uppdrag till en lokal läkemedelskommitté att utfärda försäkringsunderlag om det är uppenbart att kommittén inte följer de regler som finns om att verka för minskade läkemedelskostnader.
Riksförsäkringsverket bör också ges möjlighet att använda en del av de resurser som frigörs genom förändringar i förmånssystemet för läkemedel till att stimulera lokal utveckling av nya terapimetoder och utbildning kring läkemedel. Initiativet till att få del av dessa resurser bör komma från den lokala läkemedelskommittén, men bör beslutas centralt av RFV.
Praktiskt kommer det föreslagna systemet att medföra visst merjobb för de förskrivande läkarna och tandläkarna. Dessa måste vid förskrivning, förutom att hålla reda på den lokala läkemedelskommitténs lista, markera på receptblanketten vilket kommittéområde han eller hon tillhör.
För patienten innebär förslaget att denne kommer att få de läkemedel som anses nödvändiga för att häva ett sjukdomstillstånd. Men om den förskrivande läkaren förskriver ett dyrare men helt identiskt läkemedel i förhållande till den lista som utfärdats av läkemedelskommittén för ickepatenterade läkemedel får patienten betala mellanskillnaden mellan det på listan upptagna och det förskrivna läkemedlet. Patienten måste i detta fall ges en möjlighet att byta det förskrivna dyrare läkemedlet mot det helt identiskt lika men billigare som upptas på läkemedelskommitténs försäkringsunderlag.
Apoteken bör därför, om patienten/konsumenten så vill, ges en rätt att substituera (byta ut) det dyrare läkemedlet mot det identiska som upptas på läkemedelskommitténs lista. Väljer patienten att byta läkemedel skall han/ hon enbart betala den normala egenavgiften. Sker ett byte i förhållande till vad läkaren förskrivit skall apoteket åläggas att skriftligen informera läkaren om bytet så att inskrift i journal etc. kan ske.
Rätten att på apoteken kunna substituera/byta ut läkemedel måste i vissa fall kunna begränsas av den förskrivande läkaren. Det kan gälla vissa kroniker eller personer med speciella sjukdomstillstånd. För många byten av preparat och för ofta för en äldre person som behandlas med exempelvis blodtryckssänkande preparat kan inverka menligt på behandlingen. Detsamma gäller för patientgrupper som exempelvis mag/tarmsjuka där mycket små variationer i färgoch konsistensmedel kan ge medicinska effekter. Den förskrivande läkaren bör därför ges en möjlighet att förbjuda substitution. Detta måste dock ske genom en aktiv handling av läkaren genom att denne på receptblanketten uttryckligen förbjuder utbyte och motiverar varför ett sådant inte får ske.
Det skisserade förslaget om substitution gör det också onödigt med ett system med dispensförfarande hos Läkemedelsverket. Regeringens förslag om ett dispenssystem för de patienter som av olika skäl inte kan acceptera det läkemedel som upptas i referensprissystemet riskerar att skapa en oerhörd byråkrati hos Läkemedelsverket. Det förefaller inte osannolikt att Läkemedelsverket relativt snart efter införandet av ett sådant dispenssystem kommer att överhopas av tiotusentals dispensansökningar. För att klara behandlingen av dessa kommer det antingen att bli långa handläggningstider eller så tvingas man till kraftiga personalförstärkningar på Läkemedelsverket.
Patenttider för läkemedel
Den formella patenttiden för läkemedel är i dag 20 år. I praktiken är dock den effektiva patenttiden bara 8--9 år. Detta beror på att man från första registrering av en ny läkemedelssubstans till dess läkemedlet kan säljas till konsumenten har en omfattande prövningsprocess.
De regler som nu diskuteras i EG om att den effektiva patenttiden för högteknologiska läkemedel skall kunna förlängas med upp till fem år under förutsättning att den totala effektiva patenttiden ej överskrider 15 år är rimliga för att den forskande delen av läkemedelsindustrin skall kunna fortsätta sitt viktiga forskningsarbete.
Förlängs den effektiva patenttiden på det sätt som diskuteras i EG ges industrin rimliga villkor för att utveckla nya läkemedelssubstanser. De ges en tillräckligt lång tid för att återfå de pengar som lagts ner på forskningen.
EGs föreslagna regler bör därför införas i den svenska lagstiftningen.
Egenavgiften
Regeringen har i årets budgetproposition föreslagit en höjning av egenavgiften för läkemedel. För det första läkemedlet skall konsumenten betala 90 kr. och för varje efterföljande 30 kr. per förskrivet läkemedel.
Förslaget skulle minska statens kostnader för läkemedel, men får en orättvis fördelningsprofil. För dem som förbrukar stora mängder läkemedel, företrädesvis äldre personer, men som inte kommer upp till högkostnadsskyddet, innebär förslaget kraftiga kostnadsökningar. För normalkonsumenten av läkemedel, företrädesvis yngre och medelålders personer, som bara konsumerar ett par läkemedel per år, innebär förslaget att man slipper vara med och betala den besparing som regeringen vill åstadkomma.
Förslaget om 90 kr. + 30 kr. + 30 kr. bör därför avslås. I stället bör egenavgiften generellt höjas från 90 kr. till 105 kr. per recepttillfälle. Statens besparing blir med en sådan höjning av egenavgiften ca 280 milj.kr. per år.
Högkostnadsskyddet
Högkostnadsskyddet är till för att skydda de patienter som tvingas till många besök på sjukhus och hos läkare eller som konsumerar mycket läkemedel.
Regeringen föreslår en höjning av högkostnadsskyddet till 1 600 kr./tolvmånadersperiod.
Förslaget kan accepteras med tanke på allmän pris- och löneutveckling. Sammantaget bör förslaget kunna ge en besparing om ca 50 milj.kr.
I dag kan sjukvårdshuvudmännen besluta om sänkning av högkostnadsskyddet. Sänkningen betalas dock inte av sjukvårdshuvudmännen själva utan av staten. Det är inte rimligt ur rättvisesynpunkt.
Om sänkningen sker utifrån lokala politiska bedömningar och betalas med lokala skattemedel kan en sänkning av högkostnadsskyddet vara acceptabel. Men om det som i dag belastar den statliga budgeten är det oacceptabelt.
Sjukvårdshuvudmännens möjligheter att på statens bekostnad sänka högkostnadsskyddet bör därför avskaffas. En sådan åtgärd möjliggör en besparing om ca 200 milj.kr. per år.
Receptfria läkemedel
Regeringen föreslår att receptfria läkemedel i princip inte skall omfattas av förmånssystemet för läkemedel. Undantag skall kunna göras av medicinska skäl.
Regeringens förslag är bra och bör därför antas av riksdagen. Detta möjliggör en besparing om ca 30 milj.kr. per helår.
Information
Ett sätt att långsiktigt minska kostnaderna för läkemedel är att förbättra informationen till förskrivarna.
Dels handlar det om att varje förskrivare måste ges information om hur den egna förskrivningsprofilen ser ut. Många förskrivare är i dag inte medvetna om hur deras samlade förskrivning ser ut.
Apoteksbolaget kan i dag tekniskt se till att samtliga förskrivare i landet får denna typ av återinformation.
För att förskrivarna skall kunna agera kostnadsmedvetet är det väsentligt att de får sådan information att de kan jämföra kostnaderna för olika val av läkemedel. Ett försök till sådana jämförelser har gjorts i årets utgåva av Läkemedelsboken (utges av Apoteksbolaget AB).
Tyvärr använder sig få läkare av denna skrift. I det dagliga arbetet används i stället FASS, utgiven av LINFO AB. Ett bättre sätt att nå förskrivarna av läkemedel vore därför att föra in denna typ av kostnadsinformation i FASS. Så har exempelvis skett i Tyskland. Regeringen eller den myndighet som den bemyndigar bör ges i uppdrag att inleda förhandlingar med utgivaren av FASS om att ta in denna typ av kostnadsjämförelser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett förmånssystem för läkemedel baserat på lokala läkemedelskommittéer knutna till riksförsäkringsverket,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstadgad förlängning av patenttiden på läkemedel,
3. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om höjda egenavgifter för läkemedel,
4. att riksdagen beslutar om höjning av egenavgiften vid inköp av receptbelagda läkemedel från 90 till 105 kr. per recepttillfälle,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prisnedsättning på receptfria läkemedel,
6. att riksdagen beslutar godkänna regeringens förslag till höjning av högkostnadsskyddet,
7. att riksdagen beslutar att ändra 7 § lagen om allmän försäkring så att sjukvårdshuvudmännens möjligheter att på statens bekostnad sänka högkostnadsskyddet tas bort,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om information till läkarna om deras förskrivningsprofil,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppta förhandlingar med utgivaren av FASS om införande av kostnadsjämförelser,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om substitution av läkemedel.
Stockholm den 21 april 1992 Kent Carlsson (s)