Inledning
Samhällets kostnader för läkemedel har ökat kraftigt under 1980-talet. 1985 var kostnaden för konsumenterna och staten ca 6 miljarder kronor. För närvarande uppgår de till över 10 miljarder kronor.
Trots upprepade höjningar av konsumentens egenavgift har statens kostnader för subventioneringen av läkemedelskostnaderna ökat från närmare 4 miljarder kronor 1985 till beräknade drygt 8 miljarder kronor 1992.
Det är mot den bakgrunden angeläget att noggrant pröva olika åtgärder som kan medverka till att hålla igen kostnadsökningarna. Detta måste ske utan att patientens rätt till effektivast möjliga läkemedel till rimliga kostnader äventyras.
Läkemedelsfrågan berör såväl patienter som hälso- och sjukvården, socialförsäkringen och läkemedelsindustrin. Vid en förändring av systemet måste hänsyn tas till alla dessa intressenter.
Patientens rätt till effektivast möjliga läkemedel måste garanteras. Hälso- och sjukvården måste i ökad utsträckning se läkemedelsförskrivningen som en integrerad del av all terapi. Den svenska läkemedelsindustrins möjligheter att även i framtiden ligga i frontlinjen måste bejakas.
Tidigare förslag
I årets budgetproposition aviserade regeringen att förslag skulle läggas fram till riksdagen om förändringar i läkemedelsförsäkringen innebärande bl.a. införande av ett s.k. referensprissystem och ökade patientavgifter. Den totala besparingseffekten uppgavs bli ca 860 milj.kr. per år.
I en motion till riksdagen med anledning av budgetpropositionen (Rättvisa i socialförsäkringen, 1991/92:Sf282) framhöll vi socialdemokrater att vi är beredda att medverka till besparingar på läkemedelsområdet förutsatt att även i fortsättningen den enskilde har möjligheter att få rätt till effektivast möjliga läkemedel och att Sveriges ledande ställning inom läkemedelsforskningen inte äventyras. I vår motion om hälso- och sjukvården (1991/92:So438) preciserades våra ställningstaganden. Vi ställde oss tveksamma till de av regeringen aviserade ändringarna i läkemedelsförsäkringen dels för att de skulle drabba patienterna hårt, dels, vad gäller referensprissystem, för att frågan inte var tillräckligt utredd. Vi ifrågasatte också besparingseffekternas storlek.
I stället redovisade vi i nämnda motion andra förändringar och vägar att minska kostnaderna i dagens system, nämligen:
att säkerställa en tillfredsställande utveckling av nya läkemedel att skärpa konkurrensen i systemet när patenttiden på ett läkemedel gått ut att utveckla den oberoende läkemedelsinformationen att återuppta det tidigare inledda samarbetet mellan staten och Landstingsförbundet i syfte att införa ekonomiska incitament för landstingen på läkemedelsområdet att genom olika insatser göra läkemedelskommittéerna effektivare.
Vi föreslog att regeringen skulle pröva dessa alternativa lösningar som utgångspunkt för propositionen.
Hearing den 10 mars 1992
I avvaktan på regeringens proposition i läkemedelsfrågan anordnade riksdagens social- och socialförsäkringsutskott på socialdemokratiskt initiativ en hearing i frågan den 10 mars 1992. I denna deltog företrädare för departement, myndigheter, sjukvårdshuvudmännen, läkemedelsindustrin, Sveriges läkarförbund och Svenska läkarsällskapet och handikapporganisationer. Vid denna hearing framfördes genomgående starka invändningar mot såväl regeringens förslag till referensprissystem som mot de ändrade patientavgifterna.
Vad som framkom vid denna hearing har stärkt oss i den uppfattning vi framförde i den tidigare nämnda motionen. Vi anser att regeringens förslag till referensprissystem är ofullständigt utrett och därför nu bör avvisas, och vi avvisar också det förslag till ändrade patientavgifter (90+30+30) som regeringen föreslår i budgetpropositionen. Vi noterar att regeringen på intet sätt tagit intryck av vår motion eller den massiva kritik mot regeringens förslag som framfördes vid nämnda hearing.
Vårt förslag
Inriktningen på våra förslag i denna motion bygger på de principer som angavs i de tidigare nämnda motionerna, den information som framkom vid utskottshearingen samt ytterligare kontakter med representanter för bl.a. handikapporganisationer, berörda myndigheter och läkemedelsindustrin.
Referensprissystemet
Regeringen föreslår i propositionen dels att prisnedsättning skall gälla receptbelagda läkemedel under förutsättning att ett pris för läkemedlet fastställts av RFV, dels att särregler skall införas för beräkningen av prisnedsättningen för läkemedel som har generiska motsvarigheter (referensprissystem).
Vi har inget att erinra mot förslaget att RFV i framtiden skall fastställa priset på receptbelagda läkemedel. Denna ordning följer av att de nuvarande reglerna inte kan behållas med hänsyn till kommande EES-avtal. Däremot avvisar vi regeringens förslag till s.k. referensprissystem. Vi anser att systemet är otillräckligt utrett för svenska förhållanden och att det dessutom kan medföra stora problem. Det föreslagna systemet tillämpas i bl.a. Tyskland. För oss har redovisats negativa erfarenheter därifrån och en diskussion pågår där om förändringar av systemet. Bl.a. har framhållits att systemet är mycket centralistiskt och därigenom försvårar för små och medelstora företag att ta sig in på läkemedelsmarknaden. Andra erfarenheter visar att systemet leder till bristande priskonkurrens genom att de flesta tillverkare lägger sig på referenspriset. De stora företagen, med betydande marknadsföringsresurser, har bättre möjligheter att klara sig än de små och medelstora företagen, som inte sällan kan få en monopolställning för sina preparat på marknaden. Detta är givetvis negativt såväl ur kostnadssynpunkt som för läkare och patienter.
Ytterligare en brist med ett referensprissystem är att det -- i varje fall indirekt -- kan påverka läkarnas förskrivningsrätt och terapival. Det kan också försvåra för t.ex. läkare och apotekare att lokalt utveckla terapitraditioner och samverkan med olika läkemedelsföretag. Från handikapprörelsen har betonats att systemet kan drabba personer med stort läkemedelsberoende. För exempelvis personer med mag- /tarmsjukdomar kan det bli svårt att under sjukdomsförloppet få göra medicinskt motiverade preparatutbyten.
Systemet kan också bli mycket byråkratiskt om det bestäms och styrs centralt. Det förutsätter t.ex. möjlighet till myndighetsbeslut om undantag för enskilda individer och recept. Detta skapar onödiga problem för såväl berörda myndigheter som läkare, apotek och patienter.
Av det sagda framgår att flera viktiga frågor kvarstår olösta när det gäller referensprissystemet. I avvaktan på eventuellt ytterligare beredning av frågan framlägger vi andra förslag och decentraliserade lösningar. De bygger på svenska traditioner och på för läkare och patienter kända förhållanden.
Stärk läkemedelskommittéerna!
Läkemedelsanvändningen styrs ytterst av den enskilde läkarens terapival och därav följande läkemedelsförskrivning. Det handlar alltså om ett mycket stort antal läkarbeslut som bl.a. påverkas av lokalt utvecklade terapimetoder. Mot den bakgrunden är det naturligt att söka vägar att påverka och förändra läkemedelsanvändningen på det lokala planet. Läkemedelskommittéerna erbjuder en sådan möjlighet.
Läkemedelskomittéer har funnits sedan början av 1960- talet. Det finns för närvarande ett hundratal lokalt verksamma kommittéer. Kommittéerna är hälso- och sjukvårdshuvudmännens rådgivande organ i läkemedelsfrågor. De är sammansatta av främst läkare, sjuksköterskor och farmaceuter. Kommittéernas viktigaste uppgift är att arbeta för en effektiv och ändamålsenlig användning av läkemedel. Verksamheten är inte författningsreglerad utan präglas av lokalt engagemang. Kommittéerna har hittills haft sin tyngdpunkt i den slutna vården men på senare år har i ökande utsträckning även den öppna vårdens behov uppmärksammats.
Kommittéerna väljer ut de preparat som bör användas. Därvid tas hänsyn till medicinsk och farmaceutisk ändamålsenlighet, terapitradition och pris. De lokala terapitraditionerna spelar därvid en icke obetydlig roll.
Vi menar att läkemedelskommittéernas arbete kan utvecklas till att bli av avgörande betydelse för utvecklingen av läkemedelsanvändningen. Kommittéernas verksamhet bör därför förstärkas och utvidgas till att i ännu större utsträckning än för närvarande omfatta också den öppna vården samt privatläkarvården.
Läkemedelskommittéerna bör även i fortsättningen vara hälso- och sjukvårdens rådgivande organ i läkemedelsfrågor. För framtiden är det angeläget att skapa fastare förutsättningar för verksamheten. Arbetsuppgifterna bör regleras av huvudmännen som också bör utse ledamöter i kommittéerna.
Vi anser således att en reformering av det nuvarande läkemedelssystemet bör bygga på det decentraliserade och lokalt förankrade system som läkemedelskommittéerna utgör och inte på byråkratiska och centralistiska system som regeringen föreslår.
För att ge läkemedelskommittéerna större stadga och bättre administration och möjlighet att utvidga verksamheten inom den öppna vården och till privatläkarsidan krävs ytterligare utvecklingsarbete. Prisinformationen till läkarna och den producentobundna läkemedelsinformationen till patienter och allmänhet bör förstärkas.
Det bör ankomma på landstingen och regeringen att skyndsamt vidta åtgärder som stärker läkemedelskommittéernas ställning och möjligheter att aktivt påverka bl.a. kostnadsutvecklingen på läkemedelsområdet.
Samordnat kostnadsansvar för läkemedel
Ett problem på läkemedelsområdet är att beslutsfunktionen (förskrivning i öppenvård) är skild från betalningsfunktionen (läkemedelsförsäkringens subventionsregler). Läkarna förskriver medicinen i första hand med avseende på deras terapeutiska verkan. Större delen av kostnaden betalas sedan av den statliga läkemedelsförsäkringen. Det saknas således ekonomiska incitament i systemet.
Den socialdemokratiska regeringen påbörjade därför ett arbete att överföra kostnadsansvaret för läkemedel inom den öppna hälso- och sjukvården till sjukvårdshuvudmännen. Frågan ligger nu i den utredning som ser över hälso- och sjukvårdens organisation och finansiering m.m.
När frågan senast behandlades i riksdagen (1991/92:SfU3) uttalade riksdagen att frågan skulle behandlas skyndsamt av utredningen. Vi vill understryka angelägenheten av detta och förutsätter att frågan ges förtur i utredningsarbetet. Målsättningen bör vara att samordna beslutsfunktion och betalningsfunktion.
Läkemedelsindustri i frontlinjen
Den svenska läkemedelsindustrin är en ganska ung, högteknologisk industribransch med stark internationell inriktning. Den är i högsta grad forskningsinriktad och det är ingen överdrift att säga att den ligger i frontlinjen i världen när det gäller utvecklingsinsatser. Läkemedlen hör till de snabbast växande svenska exportvarorna. Läkemedelsexporten är dubbelt så stor som järnmalmsexporten t.ex., räknat i exportvärde.
För att även för framtiden ge svensk läkemedelsindustri goda utvecklingsmöjligheter -- inte minst vid ett eventuellt EG-medlemskap -- måste de politiska åtgärder som vidtas vara väl genomtänkta. Den svenska läkemedelsbranchen har hittills arbetat under mycket gynnsamma omständigheter. Den väl utbyggda offentliga hälso- och sjukvården har varit en viktig förutsättning för en läkemedelsindustri i frontlinjen. Den enskildes ekonomiska förutsättningar till inköp av förskrivna läkemedel likaså. Den svenska läkemedelsförsäkringen gör patientens läkemedelskostnader till de lägsta i Europa.
Läkemedelsutvecklingen är en tidsödande process vilken numera i genomsnitt uppskattas till ca 12 år. För att ett företag inte skall behöva riskera att gjorda investeringar i FoU blir värdelösa genom konkurrenternas agerande söks patent normalt i ett mycket tidigt skede av utvecklingsarbetet. Detta säkrar kontrollen av produktutvecklingen, men innebär samtidigt att många år av patentskyddet konsumeras innan produkten har hunnit färdigutvecklas eller godkänts för marknadsföring.
I normalfallet återstår, enligt läkemedelsindustrin, ca 8 år i Sverige när läkemedlet slutligt godkänts för marknadsföring. Den återstående tiden av patentskyddet skall vara tillräcklig för att företaget dels skall återvinna nedlagda utvecklingskostnader, dels förtjäna så mycket som fortsatta investeringar i FoU förutsätter. Utvecklingskostnaderna har ökat kraftigt under den senaste 20-årsperioden. Enligt vissa undersökningar uppskattades utvecklingskostnaden för ett nytt läkemedel till ca 1 400 milj.kr.
Patenttiden är i detta sammanhang av betydelse. I några konkurrerande länder har patenttiderna förlängts.
EG-kommissionen har föreslagit att den effektiva patenttiden för högteknologiska läkemedel under vissa förhållanden kan förlängas med upp till 5 år under förutsättning att den totala effektiva patenttiden ej överskrider 15 år.
Detta förslag har dock inte kunnat beaktas i förhandlingarna om EES-avtalet. Först senare torde reglerna kunna införas i Sverige.
Det finns emellertid enligt vår mening knappast anledning avvakta en sådan utveckling. Förslaget bör redan nu kunna införas i svensk lagstiftning.
Egenavgifter och högkostnadsskydd
Regeringen föreslog i årets budgetproposition att en ny egenavgift på 30 kr. införs för varje förskrivet läkemedel utöver det första, för vilken egenavgiften föreslås vara 90 kr. Detta betyder att en patient som av en läkare förskrivs tre läkemedel -- vilket inte är ovanligt för t ex äldre och långtidssjuka -- får en kostnad på 150 kr. (90+30+30) -- en ökning med 60 kr. jämfört med nuvarande regler.
Regeringens förslag har kritiserats skarpt av bl.a. handikapporganisationerna och Sveriges läkarförbund. Förändringen drabbar långtidssjuka, ofta äldre patienter och handikappade. Det är därför ett orättvist förslag.
Vi avvisar förslaget och föreslår i stället att egenavgiften på 90 kr. höjs med 15 kr. till 105 kr., vilket ger en besparingseffekt på ca 280 milj.kr. per år. Våra förslag till förändringar är rättvisare än de regeringen lagt fram.
Regeringen föreslår också att högkostnadsskyddet för sjukvårds- och läkemedelskostnader höjs till 1 600 kr.
Vi accepterar denna höjning som vid en beräknad nivå på 500 000 frikort ger en besparing på 50 milj.kr.
Vi föreslår vidare att möjligheten för sjukvårdshuvudmännen att tillämpa en lägre gräns för högkostnadsskyddet, bekostad av staten, avskaffas.
Denna möjlighet leder till olika högkostnadskydd för ''samma kostnader'' beroende på var man bor i landet. Skillnaden kan uppgå till flera hundra kr. per år. Vi föreslår alltså att de statliga reglerna om högkostnadsskydd skall tillämpas lika över hela landet och att därför regeln i 7 § lagen om allmän försäkring, som medger ett statligt finansierat undantag från det fastställda taket, skall tas bort. Detta hindrar givetvis inte sjukvårdshuvudmännen att på egen bekostnad erbjuda ett bättre högkostnadsskydd än det statliga.
Besparingseffekten blir ca 200 milj.kr.
Prisnedsättning på receptfria läkemedel
I nuvarande system är det möjligt för en läkare att också förskriva receptfria läkemedel som därigenom omfattas av prisnedsättningen på läkemedel. Vi delar regeringens uppfattning att huvudprincipen bör vara att receptfria läkemedel inte bör omfattas av förmånssystemet för läkemedel. Avsteg från denna princip måste dock ibland göras av medicinska skäl. Regeringen bör bemyndigas att besluta om vilka receptfria läkedel som bör omfattas av försäkringssystemet. Vi har räknat med en besparingseffekt på 15 milj.kr. budgetåret 1992/93 och 30 milj.kr. på helår.
Frivilliga prissänkningar
Eftersom regeringens proposition inte innehåller några som helst analyser eller bakgrundsuppgifter till de olika förslagen har socialförsäkrings- och socialutskotten gjort ett eget beredningsarbete. Till detta hör den tidigare refererade utskottshearingen och ett flertal kontakter med representanter för läkemedelsindustrin och berörda myndigheter.
Därvid har de olika förslagen inkl. besparingsberäkningarna belysts i detalj. Vid dessa överläggningar har också framkommit att läkemedelsindustrin är beredd till frivilliga prissänkningar i första hand för att undvika ett genomförande av det skisserade referensprissystemet. Även om det uppenbart ligger i industrins intresse att undvika ett prispressande referensprissystem finns det skäl att i avvaktan på ett ordentligt genomarbetat förslag, acceptera industrins vilja till prissänkning.
Företrädare för läkemedelsindustrin har sålunda förklarat sig villiga att medverka till en allmän prissänkning på receptbelagda läkemedel med 2 % räknat från 1 juli 1992 och att dessutom avstå från en under en följd av år traditionell och även i år väntad prishöjning per 1 januari 1993 på kanske 2 %. Dessa prissänkningar innebär en besparing för staten budgetåret 1992/93 på 210 milj.kr. Besparingarna har beräknats på följande sätt:
Av en omsättning på ca 12 miljarder kronor faller ca 7 miljarder kronor på socialförsäkringen. Två procents prissänkning per 1 juli 1992 ger en besparing på 140 milj.kr. budgetåret 1992/93. Den uteblivna traditionella prishöjningen per 1 januari 1993 ger ytterligare 70 milj.kr. för budgetåret 1992/93 och 140 milj.kr. på årsbasis.
Det bör ankomma på regeringen att efter överläggningar med företrädare för läkemedelsindustrin förverkliga dessa frivilliga besparingar.
Sammanlagda besparingseffekter
Regeringen uppger i budgetpropositionen den samlade besparingseffekten av sina förslag till 860 milj.kr. varav 660 milj.kr. för budgetåret 1992/93.
De flesta bedömare anser att besparingseffekterna blir långt mindre. Detta framkom vid utskottshearingen den 10 mars. Vår bedömning är att regeringens förslag, om de skulle genomföras, skulle ge en sammanlagd besparing på högst 515 milj.kr. budgetåret 1992/93 och 680 milj.kr. på helår.
Vi är beredda att genomföra betydande besparingar på läkemedelsområdet, men anser att sådana måste genomföras fördelningspolitiskt rättvist. De åtgärder vi föreslår ger följande besparingar:
åtgärd besparingseffekt, milj.kr.
bå 92/93 helår a) höjd egenavgift 260 260 b) receptfria läkemedel 15 30 c) högkostnadsskyddet (200+50) 250 250 d) frivilliga prissänkningar 210 280
735 820
Den totala besparingen blir således 735 milj.kr. budgetåret 1992/93 och 820 milj.kr. på helår. Till detta kommer de mera långsiktiga besparingar som kan åstadkommas genom att läkemedelskommittéernas verksamhet görs effektivare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag i proposition 1991/92:151 om införande av ett s.k. referensprissystem på läkemedelsområdet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen sägs om läkemedelskommittéerna m.m.,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen sägs om en lagstadgad förlängning av patenttiden på läkemedel,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att frågan om överföring av kostnadsansvaret för läkemedel till sjukvårdshuvudmännen bör behandlas med förtur av den utredning som ser över hälso- och sjukvårdens organisation och finansiering m.m.,
5. att riksdagen beslutar avslå regeringens förslag om höjda egenavgifter,
6. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts beslutar om höjning av egenavgiften vid inköp av receptbelagda läkemedel från 90 till 105 kr.,
7. att riksdagen beslutar bifalla regeringens förslag i propositionen om höjning av högkostnadsskyddet,
8. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts beslutar bifalla förslaget om ändring av 7 § lagen om allmän försäkring (högkostnadsskyddet),
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prisnedsättning på receptbelagda läkemedel,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frivilliga prissänkningar på läkemedel.
Stockholm den 21 april 1992 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Odd Engström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)