Vänsterpartiet framförde i sin partimotion (1988/89:Sf29) med anledning av propositionen om ny utlänningslag att den nya lagen skulle komma att innebära att barn oftare skulle tas i förvar eftersom kravet på synnerliga skäl utmönstrades ur lagtexten. I motionen hemställdes att riksdagen som sin mening skulle ge regeringen till känna ''att barn endast bör få tas i förvar i yttersta undantagsfall och att den hittillsvarande tillämpningen av lagen inneburit förvar av barn i alldeles för hög utsträckning''.
Socialförsäkringsutskottet avstyrkte bifall till motionsyrkandet och uttalade att man hade svårt att finna fog för påståendet att de nya reglerna skulle ge större utrymme för förvarstagande av barn. Enligt utskottet gav de föreslagna bestämmelserna garantier för att förvar skulle komma att tillgripas endast om det fanns mycket starka skäl för åtgärden.
Riksdagens majoritet gick på utskottets linje, men förslaget blev med stöd av regeringsformen 2 kap 12 § 3 st vilande i 12 månader innan det slutgiltigt antogs av riksdagen.
Vänsterpartiet har därefter flera år i rad under den allmänna motionstiden återkommit med yrkanden om införande av totalförbud i utlänningslagen mot barnförvar sedan det visat sig att antalet förvarstagna barn steg dramatiskt efter de nya bestämmelsernas införande.
Folkpartiet har också bl.a. i en partimotion (1990/91:Sf646) med Bengt Westerberg och Birgit Friggebo som första och andra namn krävt totalförbud mot förvarstagande av barn med följande motivering: ''Hundratals barn blir varje år inlåsta endast av det skälet att deras familjer sökt asyl. Att överhuvudtaget frihetsberöva barn strider helt mot rättsmedvetandet och principen om likhet inför lagen. Varje möjlighet att ta barn i förvar måste därför utmönstras från svensk lagstiftning.'' Detta var uttryck för en klok och humanitär inställning våren 1991 och är det fortfarande våren 1992. Vänsterpartiet ser inget skäl att ändra inställningen att barnförvar måste förbjudas helt.
Avsaknaden av remissförfarande
Regler om frihetsberövanden är alltid oerhört väsentliga ur integritetssynpunkt. Det är därför det finns bestämmelser om detta område bl.a. i regeringsformens 2 kap. och i Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Mot den bakgrunden är det synnerligen anmärkningsvärt att regeringen ansett att det inte varit behövligt att inhämta remissyttranden i lagstiftningsärendet.
Förvar vid avvisning till hemlandet
I propositionen (s. 10) anförs som grund till varför förvarsmöjligheten måste finnas kvar vid avvisning med omedelbar verkställighet till ''första asylland'' att ett genomförande av verkställigheten i allmänhet måste ske snabbt om den inte skall äventyras. Det finns ingen utredning i propositionen som underbygger detta påstående. I alla händelser gäller detta påstådda behov av skyndsamhet inte avvisning till hemlandet. I det fallet finns över huvud taget inget försvar för att behålla möjligheten att ta barn i förvar. Dessutom strider det mot barnkonventionens artikel 37 där det stadgas att barn får berövas friheten endast som sista utväg.
Reglerna i utlänningslagen bör ändras att gälla barn under 18 år i stället för barn under 16 år eftersom det är den åldersgränsen som gäller enligt FN:s barnkonvention.
Reglerna om offentligt biträde i rättshjälpslagen bör ändras så att kravet i barnkonventionens artikel 37 om att frihetsberövat barn skall ha ''prompt access to legal assistance'' uppfylls. ''Prompt'' har innebörden ''omgående'' och inte ''snarast'' som anges i den svenska översättningen.
Vänsterpartiet vill som framgått att barnförvar helt skall förbjudas. I propositionen föreslås vissa begränsningar av möjligheterna att ta barn i förvar jämfört med gällande rätt. Givetvis föredrar vänsterpartiet att dessa förändringar genomförs om alternativet är att nuvarande reglering skall fortsätta att gälla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om förbud utan undantag mot förvar av barn under 18 år,
2. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, beslutar att 6 kap. 3 § andra stycket utlänningslagen skall ha följande lydelse:
Detta gäller inte om
1. det är sannolikt att barnet kommer att avvisas enligt 4 kap. 1 § eller 2 § och att förordnande om omedelbar verkställighet enligt 8 kap. 8 § till annat land än hemlandet kommer att meddelas eller fråga uppkommer om verkställighet av ett sådant beslut om avvisning, och
2. det finns en uppenbar risk för att barnet annars håller sig undan och därigenom äventyrar en verkställighet som inte bör fördröjas,
3. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, hos regeringen begär förslag om sådan ändring av bestämmelserna om offentligt biträde i rättshjälpslagen att dessa bringas i överensstämmelse med barnkonventionens artikel 37.
Stockholm den 9 april 1992 Berith Eriksson (v)