Olika huvudmän inom vårdområdet
Staten har det övergripande ansvaret för hälso- och sjukvårdspolitiken samt för lagstiftning, utbildning och forskning.
Landstingen och de landstingsfria kommunerna Göteborg, Malmö och Gotland har huvudansvaret för att hälso- och sjukvården kommer invånarna till del.
Riksförsäkringsverket och de 26 försäkringskassorna administrerar utbetalningen av sjukpenningen. De regler, som avgör vilken kompensation som skall utbetalas till den sjukpenningberättigade, fastställs av riksdagen. När de formella kraven upppfylls, utbetalas sjukpenningen automatiskt. Någon övre gräns finns alltså inte för hur mycket försäkringskassorna totalt får utbetala till de försäkrade.
Möjligheterna för den sjuke att få vård och behandling har i hög grad betydelse för när och hur länge han får sjukpenning. Stor betydelse därvidlag har den enskilde läkarens bedömning av den sjukes behov. Sjukvårdshuvudmännens förutsättning att ge den sjuke vård enligt fastställd diagnos påverkar således sjukförsäkringssystemets uppgifter såväl direkt som indirekt. Men någon direkt koppling mellan landstingens insatser i hälso- och sjukvården och försäkringskassornas utgifter för sjukpenningen finns inte i nu gällande system.
Finansieringen
Sjukvården finansieras till ca 70 procent av landstingen och staten. Sjukförsäkringen svarar för knappt 20 procent och patienterna för drygt 10 procent.
Sjukpenningen finansieras till 15 procent med statsbidrag och till ca 85 procent genom arbetsgivaravgifterna.
Förtidspensioneringen finansieras till ca 10 procent med statsbidrag och till ca 90 procent med arbetsgivaravgifter. Därtill kommer primärkommunernas bidrag till det kommunala bostadstillägget.
Av de totala utgifterna till följd av sjukdom åtgår över 30 procent till försörjning av dem, vilka på grund av sjukdom eller handikapp inte kan arbeta. Knappt 70 procent av utgifterna avser sjukvård.
Under senare hälften av 1980- och början av 1990-talet har utgifterna för sjukpenning ökat väsentligt snabbare än sjukvårdens kostnader. Ändock har under det senaste årtiondet såväl den medicinska som tekniska utvecklingen inom sjukvården varit mycket kostnadskrävande. Samtidigt har allt fler människor fått bot för sina åkommor.
Till en del kan de kraftigt ökade sjukpenningkostnaderna vara ett resultat av skilda huvudmannaskap. Beroende på gällande regelsystem har det inte varit möjligt att göra avvägningen om en ytterligare ökad satsning på sjukvården skulle kunna bidra till en minskning av utgifterna för sjukpenning och förtidspension.
Hälso- och sjukvårdslagen
I 2 § Hälso- och sjukvårdslagen sägs: Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.
Innebörden i lagens övergripande målsättning är att alla som drabbas av ohälsa skall ges hjälp så långt detta är möjligt. Genom diagnostik, botande och lindrande verksamhet skall sjukdomsförloppet stoppas och en för tidig död undvikas. För att minska konsekvenserna av funktionsnedsättning skall rehabiliterande åtgärder sättas in liksom omvårdnad, som ger den handikappade stöd med det dagliga livets aktiviteter. Av central betydelse är härvidlag att undanröja hälsorisker och därmed förhindra sjukdom eller skada.
Landstingen och de landstingsfria kommunerna skall planera hälso- och sjukvården med utgångspunkt i befolkningens behov. Planeringen skall även omfatta den hälso- och sjukvård som erbjuds av annan än landstingskommunen.
Vårdköer trots stora vårdsatsningar
Ett alltmer tilltagande problem för hälso- och sjukvården är de många gånger helt otillfredsställande väntetider, som förekommer inom vissa specialiteter eller i vissa vårdområden. Inom några områden i sjukvården finns alltför långa väntetider inför operation och alldeles för långa sjukskrivningstider till följd av otillräckliga sjukvårdsresurser. De långa väntetiderna kan på sina håll bero på personalbrist. Men oftast ökar väntelistorna beroende på att sjukvårdshuvudmännen inte har haft ekonomiska eller praktiska möjligheter att avsätta nödvändiga resurser till aktuell verksamhet. Det bör dock påpekas att sjukvårdshuvudmännen under av staten givna ekonomiska förutsättningar arbetar intensivt för att komma till rätta med de oönskade köerna.
Otillräckliga sjukvårdsresurser
Utvecklingen på det medicinsk-tekniska området och den förändrade åldersstrukturen har medfört att efterfrågan på hälso- och sjukvård ökar för varje år. Denna ökade efterfrågan har dock av sjukvårdshuvudmännen inte kunnat tillgodoses i önskad utsträckning på grund av omfattande statliga besparingsåtgärder. Större skattehöjningar än som skett av landstingsskatten har heller inte bedömts möjliga. För åren 1992 och 1993 råder överenskommelse om skattestopp för hela kommunsektorn. Ambitionen är ju dessutom den att på sikt sänka den sammanlagda kommunala utdebiteringen till 30 kronor per skattekrona.
Nya finansieringsformer måste därför komma till för att lösa sjukvårdshuvudmännens ekonomiska behov.
Sjukvården behöver ökade resurser
Den medicinska och tekniska utvecklingen inom hälso- och sjukvården ger större möjligheter till hjälp i allt högre åldrar. Det gäller människor med hjärtproblem, förstörda höfter och knän eller nedsatt syn till följd av grå starr. Det gäller också stora handikappgrupper.
Det gemensamma problemet är att de nya och för många människor vidgade möjligheterna till en förbättrad hälsa och därmed lyckligare liv skärper kraven på ökade ekonomiska resurser hos sjukvårdshuvudmännen.
Samordning saknas
Ett stort problem för hälso- och sjukvårdens finansiering i Sverige är bristen på samordning mellan sjukpenning och sjukvård. I stället för att ta ett gemensamt grepp för patienterna fattas nu besluten om den sjuke på olika sätt. På grund av otillräckliga ekonomiska resurser tvingas sjukvårdsmannen ställa den svårt sjuke på en lång väntelista, samtidigt som sjukpenning oftast utgår under mycket lång tid medförande en stor kostnad för sjukförsäkringssystemet. Dessutom är det välkänt att ett tidigt kirurgiskt eller medicinskt ingrepp i ett sjukdomspanorama oftast leder till färre komplikationer och mindre biverkningar för den sjuke. Både staten och landstingen skulle göra betydande ekonomiska vinster om man kunde föra över delar av sjukpenningkostnaderna till sjukvårdshuvudmännen för delfinansiering av vissa delar av sjukvården. Några exempel härpå är kranskärlsoperationer, höft- och knäledsoperationer samt kataraktoperationer.
Samverkan mellan sjukvården och sjukvårdsförsäkringen
Den svenska sjukvårdsmodellen har målsättningen att alla skall få vård på lika villkor och denna vård finansieras solidariskt av medborgarna. För att inte dessa grundläggande principer skall urholkas är det nödvändigt att hälso- och sjukvården ges bättre ekonomiska förutsättningar att klara sina ålagda uppgifter.
Dessa ökade sjukvårdskostnader kan finansieras genom överföring från den allmänna sjukförsäkringen. Genom ökade insatser inom hälso- och sjukvården kan sjukvårdshuvudmännen bidra till att minska sjukförsäkringens utgifter för sjukpenning och förtidspension. Därmed skapas också utrymme för en omfördelning av den allmänna försäkringens resurser från kontantstöd till nödvändiga insatser inom vårdområdet, vilket ger ökade möjligheter att minska mänskligt lidande och ge de sjuka människorna ett bättre och lyckligare liv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordning mellan hälso- och sjukvården och sjukförsäkringssystemet.
Stockholm den 27 januari 1992 Kjell Ericsson (c)