Uttagsreglerna för föräldraförsäkringen har varit svåröverskådliga. Detta har inneburit att de varierande uttagsmöjligheterna ibland utnyttjats på ett sätt som förorsakat en betydande administrativ belastning hos försäkringskassorna.
Riksförsäkringsverket har i en rapport ''Administrativa förenklingar inom föräldraförsäkringen'' utarbetat ett flertal förslag till regeländringar. Rapporten är ute på remiss. Regeringen avser emellertid (enligt budgetpropositionen) att under våren förelägga förslag till förändringar till riksdagen. Med anledning av detta vill vi framföra följande:
Garantidagarna bör inte ''tvångsplaceras'' sist i försäkringen!
Det står naturligtvis klart att det medfört ett avsevärt administrativt merarbete när garantidagarna plockas vid spridda tillfällen under försäkringsperioden. Men en placering av garantidagarna sist försvårar möjligheterna att öka fädernas uttag.
Fortfarande är det ju så att män som utnyttjar försäkringen och tillbringar tid tillsammans med sitt barn oftast gör det i slutet av försäkringsperioden. Detta hänger samman med olika faktorer, men amning och kvinnans arbete kan vara två av dem.
Kopplar man samman detta med det faktum att mannen fortfarande är den av föräldrarna som har den högre inkomsten är det lätt att konstatera att ett eventuellt tvång att ta ut garantidagarna sist knappast ökar möjligheten att få fler fäder att utnyttja försäkringen.
Männen skulle istället kunna välja att ta ut dagarna 3 månader tidigare -- och ''spara'' de 90 garantidagarna. Förutsättningarna är då små att alla kvinnor skulle ha råd att gå tillbaka till hemmet med endast 60 kr/dag i 3 månader.
Förslag
Vi föreslår istället följande förenkling:
Garantidagarna får -- som nu -- tas ut först efter halva perioden, men med minst 30 dagar per gång.
Föräldraförsäkringens fortsatta utbyggnad
I övrigt hänvisar vi till den socialdemokratiska partimotionen ''Rättvisa i socialförsäkringen''. Där markeras en oförändrad inställning i sak till försäkringen och utbyggnadsbehovet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om garantidagarnas placering i föräldraförsäkringen.
Stockholm den 27 januari 1992 Margareta Israelsson (s) Lena Hjelm-Wallén (s) Berit Oscarsson (s) Eva Johansson (s)