Med anledning av regeringens nyligen utfärdade tilläggsdirektiv för översyn av vissa frågor inom arbetsskadeförsäkringen vill vi anföra följande.
Arbetsskadeförsäkringens konstruktion och tillämpning har under senare år varit under debatt och en översyn är nödvändig med hänsyn till utvecklingen inom området. Däremot har diskussionerna om försäkringskassornas stora problem med handläggningen av den enorma mängd av arbetsskadeanmälningar som registrerats varje år helt avstannat. Detta är ett allvarligt rättvise- och säkerhetsproblem, där många människor får vänta orimligt lång tid (mer än två år) på att få sitt ärende behandlat. Normal handläggningstid är 12--14 månader, vilket också måste anses vara oskäligt.
Under 1990 inkom totalt 134 263 nya ärenden i landet. 116 259 ärenden avgjordes under motsvarande tid. I december 1990 fanns totalt 120 276 ärenden i balans och för landet ökade balanserna med ca 8 000 ärenden. Enligt riksförsäkringsverkets kvartalsstatistik 2 1991 anmäldes 95 572 nya ärenden under första halvåret 1991. Om anmälningarna varit lika många under resten av året betyder det en kraftig ökning under 1991.
Arbetsskadeförsäkringen är en viktig byggsten i vårt sociala trygghetssystem. Den har bidragit till att dåliga arbetsmiljöer uppmärksammats, satts under debatt, blivit föremål för forskning och inte minst lett till åtgärder för förbättringar. Den är ett bra verktyg för försäkringskassan i rehabiliteringsarbetet, särskilt i kontakten med arbetsgivare och fackliga organisationer, där kassan kan återföra erfarenheter till arbetsplatserna för att förebygga upprepande och skapa bättre arbetsförhållanden. Handläggningen av arbetsskadorna är därför inget som försäkringskassorna vill avhända sig eller slippa, men försäkringen måste styras upp och kassorna få rimliga möjligheter att inom skälig tid avsluta inkomna ärenden och avveckla befintliga balanser.
Försäkringskassorna kommer förmodligen att göra allt för att prioritera arbetskadehandläggningen och försöka finna ytterligare förenklingar för att minska handläggningstiderna. Allmänheten kommer förmodligen också att ställa ökade krav på snabbare handläggning inför upprättande av rehabiliteringsplaner och beslut om rehabiliteringsersättning. Men en aktiv, tidig och samordnad rehabilitering kräver att kassorna också satsar rejält på den nya rollen och kan motsvara de förväntningar arbetsgivare och allmänhet har rätt att ställa utifrån det uppdrag som försäkringskassorna fått.
Arbetsskadehandläggning, som nu ingen talar om eller vill kännas vid, är i detta skede en svår uppgift för kassans rehabiliteringspersonal. Den är mycket lojal och arbetsvillig och dessutom en förändringsvillig personal. Det är därför viktigt att deras arbetssituation uppmärksammas också i riksdagen och regeringskansliet.
Man måste beakta personalens situation som har stora ambitioner att klara det uppdrag man fått. Vi vill peka på två förslag till lösningar på arbetsskadehandläggningen och personalens komplicerade arbetssituation.
Många kassor kommer under nästa budgetår att tvingas säga upp personal på grund av medelsbrist. Arbetsbrist i ordets egentliga mening föreligger inte som tydligt framgått av vår redovisning. Uppsägning kommer dessutom i många fall att leda till arbetslöshet på grund av det aktuella arbetsmarknadsläget. Vi föreslår därför att de kassor som har stora balanser i arbetsskadehandläggningen får möjlighet att genom ett engångsanslag utnyttja övertalig personal för att arbeta bort balanserna.
Vid ett införande av en förändring av arbetsskadeförsäkringen måste beaktas de balanser som då fanns och ge övergångsvisa resurser för att komma till rätta med balanser under en klart avgränsad tid.
Vi har skrivit denna motion för att på nytt föra upp kassornas problem med arbetsskadehandläggningen till ytan och försöka få en lösning på problemet. Vi vill peka på det oskäliga i att det på många håll i landet förekommer alltför långa handläggningstider för arbetsskadeärenden som sist och slutligen drabbar den enskilda människan som fått en arbetsskada.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsskadeförsäkringen och försäkringskassans arbetssituation beträffande handläggningen av arbetsskadeärenden.
Stockholm den 23 januari 1992 Lena Boström (s) Georg Andersson (s) Mats Lindberg (s) Rinaldo Karlsson (s) Carin Lundberg (s)