Genom skatteomläggningen fick medelinkomsttagare och höginkomsttagare en påtagligt sänkt skatt. Drabbades gjorde låginkomsttagare och framför allt låginkomstpensionärerna med låg eller ingen ATP.
Gruppen pensionärer, ca 500 000 personer, som har så låg pension att de får pensionstillskott, fick en drastiskt försämrad ekonomi och detta märktes snabbt på socialbyråer och försäkringskassor. Människor, som aldrig tidigare haft någon kontakt med det sociala, tvingades dit för att de skulle få ekonomin att gå ihop.
För att inte öka antalet socialbidragstagare satte den socialdemokratiska regeringen in ett extra ekonomiskt stöd till pensionärer med låg pension, och ett första lågvattensmärke nåddes när debatten kom att handla om pensionen som en socialhjälp.
Vänsterpartiet stöder gruppen låginkomstpensionärer. Vi har för detta ändamål avsatt en miljard för att från den 1 januari 1993 öka deras pensionstillskott från 54 procent till 70 procent av ett helt basbelopp. Detta ger en höjning av pensionen med ca 450 kronor i månaden. Vårt mål är att på tre år höja pensionstillägget till ett helt basbelopp.
På längre sikt vill vi att pensionärer ska ha en rejäl grundpension utan pensionstillägg och bostadstillägg. Det behövs antagligen en övergångstid för att genomföra detta. Vi vill att staten under denna tid övertar ansvaret för att utjämna boendekostnaden.
Vänsterpartiet motsätter sig att möjligheten till att deltidspensionera sig tas bort. Vi anser att deltidspensionen har varit en ventil mot utslagning och utbrändhet. Den har utgjort en möjlighet att trappa ner och att kanske släppa in ungdomar i arbetslivet. Regeringens förslag kommer att öka utslagningen i arbetslivet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär sådan ändring i lagen om pensionstillskott så att detta den 1 januari 1993 ökar från 54 till 70 % av ett helt basbelopp,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en grundpension,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag till avskaffandet av delpensionsförsäkringen.
Stockholm den 27 januari 1992 Lars Werner (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Annika Åhnberg (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v)