''Hur stor är din ATP-poäng?'' Långt ifrån alla kan svara på denna för framtidens ekonomi så viktiga fråga, trots att skattemyndigheten varje år fastställer storleken av pensionsgrundande inkomst för varje försäkrad medborgare.
Vid 50 års ålder erhåller man idag den första individuella informationen om intjänade pensionspoäng, den framtida pensionens storlek o.s.v. Detta är en utmärkt upplysning, men den borde komma betydligt tidigare. En tidigare information tillsammans med en årlig redovisning av ATP- poäng skulle ge bättre möjligheter att påverka den kommande ekonomin. Man skulle få en bättre medvetenhet gällande de faktorer som påverkar pensionen och detta i ett skede då det fortfarande går att påverka det egna arbetslivet och framtiden.
Många är idag dåligt insatta i ATP-poängens betydelse. Alltför sent inser man att de intjänade ATP-poängen är mycket låga. Kvinnor som arbetat deltid och timtid har inte alltid insett vilken ekonomisk situation de hamnar i då de blir pensionerade. Efter ett långt slitsamt arbetsliv, får de en ringa ATP-pension. Det är viktigt att unga människor får bättre kunskaper, för att undanröja denna situation i framtiden.
Vi får på skattsedeln uppgift om pensionsgrundande belopp. Det borde med den teknik, som det idag finns tillgång till, vara fullt möjligt att också uppge vad detta motsvarar i ATP-poäng.
Med uppgifter om ATP-poäng på skattsedeln skulle medvetenheten öka om framtidens ekonomi.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om årlig redovisning av ATP-poäng.
Stockholm den 27 januari 1992 Ingegerd Sahlström (s) Ulla-Britt Åbark (s)