Brånemarksystemet innebär att nya tänder förankras i käkbenet med titanskruvar. Skruvarna växer ihop med käkbenet och ger patienten känslan av att ha nya, egna tänder. Uppföljande patientundersökningar har visat att Brånemarksystemet ger mycket goda resultat och att patienterna anser att metoden ger starkt ökad livskvalité. För dessa patienter, med mycket svåra tandproblem, är behandling med konventionella metoder inte något alternativ.
Brånemarksystemet har successivt växt sig starkt, både i Sverige och utomlands. Från mitten av 80-talet och fram till och med 1990 har ca 20.000 svenska patienter behandlats.
Ca 8.000--9.000 patienter uppskattas under 1992 bli behandlade med Brånemarksystemet. Av dessa beräknas ca 60 procent vara helt tandlösa, och resterande 40 procent är partiellt tandlösa.
Från och med 1 juli i år har i RFVs föreskrifter införts förändringar vad avser behandling med implantatsprotetik (käkbensförankrade broar). Efter s.k. förhandsprövning utesluts vissa typer av tandlöshet från möjligheten att få ersättning via tandvårdsförsäkringen. Reglerna för prövningen är så utformade att de utgör ett hinder för många patienter att få bästa möjliga behandling mot tandlöshet. Vissa patientgrupper diskrimineras.
Förhandsprövningen utgör inget problem för en helt tandlös patient -- men vid partiell tandlöshet innebär de nya bestämmelserna helt ologiska och medicinskt oförklarliga skillnader i bedömningen av olika typer av tandlöshet.
I korthet innebär de nya bestämmelserna följande:
Vid enstaka tandförlust framför kindtänderna medges ersättning endast om implantatet omges av två helt intakta tänder. En lagning i en av dessa tänder medför alltså att ingen ersättning utgår för implantatet. Det finns inga odontologiska skäl för att det skall vara på det viset.
När det gäller implantatbehandling vid partiell tandlöshet krävs antingentotal tandlöshet bakom första framtanden på en sida ellertotal tandlöshet i fronten, från kindtand till kindtand i överkäken eller i underkäken ellertotal tandförlust bakom hörntänderna på båda sidor i en käke.
Här kan det alltså bli så, att i ett fall där implantat bedöms vara den absolut bästa lösningen för patienten kan tandläkaren vara tvungen att ta bort friska tänder för att ersättning ur tandvårdsförsäkringen skall komma i fråga.
Att med hjälp av implantat få ersätta två eller tre förlorade tänder bredvid varandra blir mycket svårt, trots att detta är en åtgärd som i många fall ger ett bättre utgångsläge för att lösa framtida problem med fortsatt tandlossning. Implantatet gör att man inte är beroende av patientens kvarblivna egna tänder i en traditionell s.k. brygga. Problemet med dessa tänder är att de kan förloras i ett senare skede.
Bestämmelserna gör det omöjligt för tandläkaren att i varje läge inom ramen för tandvårdsförsäkringen kunna erbjuda den behandling som är bäst för patienten.
Som bestämmelserna utformats är det rimligt att anta att 50--70 procent av de patienter som normalt skulle behandlas för partiell tandlöshet med hjälp av implantat nu förlorat möjligheten till ersättning från tandvårdsförsäkringen. Det rör sig alltså om 2.000--2.500 patienter, eller ca 25 procent av alla som söker implantatbehandling idag. Det är viktigt att påpeka, att förändringen i taxan innebär att den som efter förhandsprövning nekas ersättning och ändå genomför implantatbehandling får 0 kronor i ersättning -- dvs. inte ens ersättning med ett belopp som motsvarar kostnaden för en alternativ, konventionell behandling.
Skälet för att skapa dessa nya bestämmelser kan bara vara ett försök att minska kostnaderna. Hur stor kan då besparingen bli?
Den totala kostnaden för implantatbehandling är idag ca 250 miljoner kronor. Av denna summa svarar patienten för 25 procent, landstinget för 20 procent och tandvårdsförsäkringen för resterande 55 procent.
Den totala kostnaden för tandvårdsförsäkringen är ca 3.700 miljoner kronor per år. 3--4 procent av denna kostnad, eller knappt 140 miljoner kronor per år, går till implantatfallen. Den maximala besparingen för riksförsäkringsverket av de restriktioner som införts den 1 juli kan uppskattas till ca 25 procent av de 140 miljoner kronorna. Det blir ca 35 miljoner kronor, eller knappt en procent av den totala kostnaden för tandvårdsförsäkringen.
För att åstadkomma en besparing som motsvarar 1 procent av kostnaderna för tandvårdsförsäkringen utestängs en fjärdedel av alla implantatpatienter helt från ersättning.
Inskränkningarna från den 1 juli drabbar alltså ca 2.500 människor som lider svårt av sin tandlöshet. Besparingseffekten motiverar inte diskrimineringen av denna problemgrupp.
Den besparing som görs måste också vägas mot den oerhörda förbättring i livskvalité som uppnås för patienter som behandlas med Brånemarksystemet. Kostnaden för implantatbehandlingen kompenseras också av att det framtida vårdbehovet för patienten ofta minskar.
I den översyn av tandvårdsförsäkringen som aviserats bör det tillses att önskvärda besparingar fördelas mera rättvist över samtliga som behöver tandvård och utan att implantatpatienterna diskrimineras på det sätt som skett.
Med hänvisning till ovanstående hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en justering i tandvårdsförsäkringen som motverkar diskriminering av implantatpatienter.
Stockholm den 24 januari 1992 Ingbritt Irhammar (c) Bengt Kindbom (c)