Vänsterpartiet är positivt till ett utvecklingsarbete som är inriktat på att de som använder sjukvården ska få en bättre och effektivare vård och behandling. Men vi är oroade för att den utveckling som nu pågår innebär att människor stängs ute från vården av kostnadsskäl.
Den statligt reglerade patientavgiften inom den öppna hälsooch sjukvården är avskaffad med motivering att sjukvårdshuvudmännen mer effektivt skall kunna styra tillgång och efterfrågan genom att differentiera patientavgifterna mellan olika typer av mottagningar.
När det gäller patienternas egna avgifter så infördes ett egenkostnadstak på 1 500 kr/år. Det ska baseras på kostnaderna för vårdbesök och läkemedelsinköp. Nu föreslås en ytterligare höjning av kostnadstaket till 1 600 kr/år.
Sjukvårdens avgifter har sedan den s.k. 7-kronan infördes år 1970 i det närmaste tredubblats i förhållande till den allmänna prisnivån. Avgiftsnivån får inte bli så hög att människor av ekonomiska skäl avstår från att söka sjukvård. I de flesta landsting tar man i dag 100 kronor för ett läkarbesök och 60 kronor för en sjukvårdande behandling. Under jourtid och vid hembesök är avgiften ännu högre, omkring 150 kronor, vilket är ett av resultaten av differentieringsmöjligheterna.
Avgiftstaket beräknas i år för de flesta landsting ligga vid 1 200 kronor.
Vänsterpartiet anser att taket ska sänkas från 1 500 kronor till 1 200 kronor och från den nivån indexregleras. Vi vill också att hänsyn ska tas till människor som periodvis får höga månadskostnader på grund av sjukdom, exempelvis dialyspatienter. Ett högt egenkostnadstak ger dessa ett otillräckligt skydd och vi vill ha en begränsning av de avgifter som kan tas ut under ett kvartal. Vi har tidigare föreslagit ett tak på 300 kronor men vi vill nu avvakta vad kommittén som utreder denna fråga kommer fram till.
En annan situation som ger höga kostnader är när en hel familj drabbas av sjukdom. Vänsterpartiet anser att det bör finnas tak även när det gäller dessa kostnader, och vi är inte främmande för att införa någon form av familjekort för att reglera patientavgifternas storlek.
För många är regelbunden fotvård nödvändig och har därför till följd av skattereformens kostnadsökningar kommit att bli en betungande utgift. Den grupp som har det svårast är diabetikerna, men även andra grupper har drabbats, främst en del handikappade och pensionärer som för sin hälsa och sitt välbefinnande måste anlita fotvårdare.
Vi anser därför att rätten att få medicinsk fotvård skall inräknas i lagen om allmän försäkring och ingå i högkostnadsskyddet även om tjänsten ges i annan regi än av sjukvårdshuvudmännen.
Avgiftsfinansiering av kommunala och landstingskommunala tjänster ökar och slår mycket hårt mot den enskildes ekonomi. Människor med funktionsnedsättningar är även mycket beroende av färdtjänsten och egenavgiften vid sjukresor bör även den ingå i högkostnadsskyddet.
Läkemedelsförmåner
Regeringen föreslår nu vissa förändringar i avgiftssystemet för prisnedsatta läkemedel. Vad gäller synonympreparaten så kan det accepteras att ett system med referenspriser införs. Övriga förändringar som föreslås bör däremot vänta tills Merkostnadskommitténs arbete är slutfört och remissbehandlat.
Vi menar också att Merkostnadskommitténs 0-direktiv måste slopas eftersom det annars uppstår problem med att underlätta för vissa ekonomiskt svaga grupper i samhället.
Kommittén arbetar med en översyn av systemet med läkemedelsförmåner för att skapa bättre rättvisa mellan grupper som har betydande kostnader till följd av sjukdom och handikapp och beräknas vara klar den 1 juli 1992.
Socialförsäkringsutskottet säger i sitt betänkande 1991/92:SfU3 att ''Utskottet anser att resultatet av denna utredning ävensom redovisningen av den pågående utvärderingen av avregleringen av avgifterna inom sjukvården bör avvaktas'' innan förändringar görs i avgiftssystemet.
En patient med behov av 8--10 olika mediciner får en tre gånger så stor kostnad för läkemedel med nuvarande förslag för egenavgifter.
Många människor har som en följd av kroniska sjukdomar eller som en negativ inverkan av läkemedel stora problem med tänderna, vilket leder till avsevärda kostnader för tandvård. Vi anser att för dessa patienter, där risk för tandproblem föreligger skall den förebyggande och behandlande tandvården vara fri.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om höjning av högkostnadsskyddets tak till 1
600
kr.,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett högkostnadsskydd där taket är satt till 1
200 kr. per år,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om indexreglering av högkostnadsskyddet inom sjukvården,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av familjekort för sjukvårdsavgifterna,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning för medicinsk fotvård enligt lagen om allmän försäkring,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att egenavgiften vid sjukresor bör ingå i högkostnadsskyddet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att invänta merkostnadsutredningens förslag innan förändringar görs i avgiftssystemet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om slopande av 0-direktiven till merkostnadsutredningen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tandvård för patienter i vissa riskgrupper inte skall vara avgiftsbelagd.
Stockholm den 22 januari 1992 Berith Eriksson (v) Johan Lönnroth (v) Rolf L Nilson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v) Annika Åhnberg (v)