I Sverige har vi haft förmågan att kunna utveckla en mycket omfattande välfärdspolitik som innebär trygghet och som omfattar alla. De orättvisor som har funnits har efterhand avskaffats. Vid exempelvis sjukdom har alla en ersättning som inte innebär full ersättning för inkomstbortfall men som ändå är relativt hög. På grund av obalans i samhällsekonomin gjorde den socialdemokratiska regeringen (våren 1991) förändringen av ersättningen de tre första dagarna.
Denna förändring innebär stora inkomstbortfall för vissa utsatta grupper men är ändå mycket begränsad i förhållande till det nu framlagda förslaget om två karensdagar. Förändringen var också motiverad för att en uppgörelse skulle kunna träffas över partigränserna för att få balans i ekonomin.
Det nu framlagda förslaget om två karensdagar sker samtidigt som den borgerliga regeringen genomför stora skattelättnader på förmögenheter, arv, gåvor m.m. Det är en djupt orättvis förändring av politiken. De sjuka skall på detta sätt drabbas för att skattesänkningarna för de rika skall kunna finansieras. Det innebär en omläggning av politiken, ett systemskifte som de flesta är motståndare till.
Ett införande av två karensdagar innebär att lågavlönade, kvinnor, de som har nedsatt arbetsförmåga, de med tunga jobb och dålig arbetsmiljö och handikappade blir speciellt hårt drabbade. Även vissa yrkesgrupper där det krävs att man skall vara helt fri från sjukdom på jobbet drabbas särskilt hårt.
Förslaget bygger på en felaktig uppfattning om att korttidsfrånvaron är hög och ökar. Den minskar tvärtom i dag. Förslaget leder inte till de stora besparingar som man har räknat med. Det kan tvärtom leda till att den totala frånvaron ökar. Det blev resultatet i Danmark av en liknande förändring av sjukförsäkringen.
Om två karensdagar införs i Sverige kommer vi att få en av Europas sämsta sjukförsäkringar. Förslaget om två karensdagar bör avvisas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förslaget om två karensdagar inte skall införas i sjukförsäkringssystemet.
Stockholm den 23 januari 1992 Bo Finnkvist (s) Anita Johansson (s) Håkan Strömberg (s) Anita Modin (s) Nils-Olof Gustafsson (s)