Organisationslivet i Sverige är unikt vid en internationell jämförelse. De olika folkrörelserna verkar inom samhällslivets alla skiftande områden, såsom idrott, barn- och ungdomsverksamhet, trossamfund, folkbildning, bland handikappade etc. Listan skulle kunna göras mycket lång. Tillgång till bra lokaler är en viktig förutsättning för mycket av arbetet. De allmänna samlingslokalerna spelar här stor roll.
En i breda grupper fast förankrad uppfattning är att folkrörelsernas arbete är ett styrkebälte för demokratin i Sverige. Verksamheterna engagerar i stort sett alla svenskar som medlemmar eller aktiva ledare.
Staten, landstingen och kommunerna har insett betydelsen av detta folkliga engagemang. Det manifesteras genom stöd till verksamheterna på olika nivåer. Inriktningen på stödet är sådan att man starkt eftersträvar att undvika styrning och påverkan från bidragsgivaren. En annan viktig princip bör vara att olika rörelser behandlas på ett likartat sätt. Därmed inte sagt att reglerna måste vara identiska, men de bör vara utformade så att man också kan ta hänsyn till olika rörelsers särart.
Tveklöst är det nu så att antiskattelobbyisterna satt igång ett omfattande arbete för att kraftigt inskränka stödet till folkrörelserna. Lobbyorganisationen Den nya välfärden arbetar aktivt med saken; man försöker ta död på folkrörelserna genom att påstå att man skall hjälpa dem till ett bättre liv. Ny demokrati har givetvis hakat på kampanjen.
Det finns åtminstone en starkt markerad orättvisa mellan idrottsrörelsen och andra folkrörelser. Idrottsrörelsens föreningar slipper betala sociala avgifter på mindre belopp, upp till ett halvt basbelopp. Det gäller bl a funktionärer som är nödvändiga för tävlandet. Syftet är i första hand att underlätta föreningarnas administration, men det innebär i realiteten också en betydande ekonomisk fördel.
Liksom i idrottsrörelsen behövs i andra folkrörelser också avsevärda funktionärsinsatser, som delvis betalas. Det kan gälla såväl direkta verksamhetsledare som vaktmästare i lokaler. Jämförelsen med idrottsrörelsens befrielse från socialavgifter på ersättningar upp till ett halvt basbelopp ligger därför nära till hands. Vi anser att det bör råda likställighet i detta avseende mellan olika ideella folkrörelser.
Av ovanstående skäl anser vi att frågan om befrielse från sociala avgifter upp till ett halvt basbelopp för alla ideella folkrörelser snarast bör bli föremål för ingående prövning. Det bör ankomma på regeringen att senare återkomma med förslag till riksdagen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de ideella folkrörelserna och socialavgifterna.
Stockholm den 24 januari 1992 Göran Magnusson (s) Berit Oscarsson (s)