Våra pensionärer har lovats en säker och trygg ålderdom. Alla minns vi de bombastiska uttalandena om det stora starka samhället som skulle ta hand om de sina, om hur onödigt det var att spara själv när staten garanterade ålderdoms- och sjukvård. Gärna medalj men först en rejäl pension...
Stora debatter, stora reformer, stora löften.
Många människor trodde förstås på de yviga löftena. Därför finns det i dag gamla människor som känner sig lurade för att inte säga bedragna. De lever under existensminimum och har av regeringen fått en utredning i present.
Det vittnar inte om någon större medmänsklighet att tala om för de gamla att de alltid kan gå till Socialen om det kniper.
Det finns något som heter rättvisa. Det finns också något som heter personlig integritet och stolthet.
Därför är det mycket angeläget för alla politiskt verksamma och ansvariga att se till att det inte finns några pensionärer som tvingas leva under existensminimum.
Det är närmast groteskt att i vårt genomdatoriserade och superregistrerande samhälle påstå att man inte snabbt skulle kunna hitta ett sätt att kompensera dem som hamnat i knipa på grund av det som andra kallade århundradets skattereform!
Är det rädslan för att någon skall få ett par kronor för mycket? Gäller millimeterrättvisan våra egna fattiga och gamla samtidigt som miljardbelopp fastställs till s.k. utvecklingshjälp där man inte ens vet om pengarna når fram till adressaten.
Det är de politiska orimligheter som dessa som skapar politikerförakt.
Givetvis finns det metoder att mycket snabbt se till att alla pensionärer blir ersatta upp till nivån för existensminimum. Vi kräver att detta skall vara utrett och genomfört före mars månads utgång och att ersättning skall utgå retroaktivt fr.o.m. 1 januari 1992.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i pensionsutbetalningarna att ingen pensionär tvingas leva under existensminimum utan i stället tillförsäkras en skälig levnadsnivå,
2. att riksdagen beslutar att ändringen enligt yrkande 1 skall genomföras retroaktivt fr.o.m. den 1 januari 1992,
3. att riksdagen fattar beslut i ärendet redan före mars månads utgång 1992.
Stockholm den 27 januari 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Johan Brohult (nyd) Ulf Eriksson (nyd) Lars Andersson (nyd) Leif Bergdahl (nyd) Kenneth Attefors (nyd) Sten Söderberg (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Arne Jansson (nyd) Dan Eriksson (nyd) Karl Gustaf Sjödin (nyd) i Stockholm