Bevara delpensionen
Motionens huvudsakliga innehåll
Regeringen åberopar samhällsekonomiska motiv för avskaffande av delpensionsförsäkringen. Trots detta finns i propositionen ingen analys av besparingseffekterna, inte ens uppgift om de nuvarande kostnaderna. Riksdagen saknar därmed underlag för beslut i frågan. Regeringen bör därför dra tillbaka propositionen.
Regeringens förslag att avskaffa delpensionsförsäkringen innebär, om det genomförs, att systemet med rörlig pensionsålder i praktiken avskaffas. Ett avskaffande av delpensionsförsäkringen innebär kraftigt ökade kostader för långtidssjukskrivning och förtidspension.
Eftersom 90 procent av förtidspensionärerna i åldersgruppen 60-64 år har hel förtidspension betyder det att hela ''besparingen'' är borta om bara hälften av de som går miste om delpension istället får förtidspension. Till detta kan läggas bortfall av värdet av delpensionärernas produktionsinsats. Sammantaget innebär detta att ett avskaffande av delpensionen sannolikt leder till påtagligt ökade samhällskostnader. Det saknas således samhällsekonomiska och andra sakliga motiv för avskaffandet av delpensionsförsäkringen.
Om regeringen inte återkallar propositionen bör riksdagen avslå förslaget om avskaffande av delpensionsförsäkringen.
Delpension för att hävda arbetslinjen och hindra utslagning
Den 1 juli 1976 genomförde den socialdemokratiska regeringen en omfattande reformering av det allmänna pensionssystemet. Den allmänna pensionsåldern sänktes från 67 till 65 år. Samtidigt förbättrades möjligheterna till en individuellt anpassad rörlig pensionsålder mellan 60 och 70 år. De tidigare möjligheterna till förtidspension och möjligheterna till förtida och uppskjutet uttag av ålderspension kompletterades med en helt ny pensionsförsäkring för delpension i kombination med deltidsarbete. Syftet var att hävda arbetslinjen och motverka utslagningen av äldre från arbetsmarknaden.
Flexibilitet och individuell valfrihet
Bakgrunden till införandet av delpensionsförsäkringen var ett uttalat behov av att i ett modernt arbetsliv och som en del av välfärdspolitiken kunna ge den enskilde ökade möjligheter till en individuellt anpassad övergång från förvärvsarbete till ålderspension. De dåvarande reglerna medgav inte en tillräcklig flexibilitet och valfrihet för den enskilde utan tvingade honom eller henne till förtidspension eller förtida uttag med livsvarig nedsättning av pensionbeloppet som följd. I de flesta fall innebar detta att den enskildes kontakt med arbetslivet avbröts helt och abrupt.
Det grundläggande syftet med delpensioneringen är alltså att göra det möjligt för den som behöver det att trappa ned arbetsinsatsen under de sista yrkesverksamma åren och att på så sätt få en mjuk övergång från arbete till ålderspension. Delpensionen erbjuder möjlighet att efter egna önskemål och efter förändringar i arbetsförmåga och hälsotillstånd individuellt välja pensionstidpunkt och pensionsgrad. Båda dessa motiv, de egna önskemålen och förändringar i arbetsförmåga och hälsotillstånd, torde i de flesta fall ligga bakom den enskildes beslut att ansöka om delpension.
Förändrat arbetsliv
Arbetslivet har förändrats starkt de senaste decennierna. Fortfarande har dock många löntagare ett tungt och pressande arbete som inte sällan leder till utslagning från arbetsmarknaden. Buller, vibrationer, fysisk belastning och kemiska hälsorisker utgör fortfarande stora problem i arbetslivet. Värk i rygg, höfter, skuldror, axlar eller leder är vanliga hos dem som utsätts för sådana arbetsmiljöproblem. Om detta vittnar inte minst den omfattande förtidspensioneringen av äldre människor i arbetslivet.
Tabell 1. Procentandel inskrivna försäkrade i åldrarna 60-- 64 år som uppbär vissa pensionsförmåner. December 1989.
Pensionsförmån 60 61 62 63 64 60--64 år
Förtidspension/sjukbidrag 25,1 29,6 33,6 37,0 39,6 33,0 varav hel 21,3 25,6 29,4 33,1 35,8 29,1 Förtida uttag av ålderspension 1,1 1,8 2,5 4,0 4,9 2,9 Delpension 6,4 9,6 10,5 9,8 9,3 9,1
Av alla inskrivna försäkrade i åldersgrupen 60--64 år uppbar, som framgår av tabellen ovan, i december 1989, 33 procent förtidspension, de allra flesta (29 procent) hel förtidspension. Risken för förtidspension ökar starkt för varje år efter 60 års ålder. Av 60-åringarna var i december 1989 25,1 procent förtidspensionerade, av 64-åringarna 39,6 procent.
Arbetstempot svårt för äldre
Utslagningen från arbetsmarknaden och den enskildes önskemål att efter ett långt arbetsliv trappa ned arbetsinsatsen beror emellertid inte bara på ett hårt och fysiskt pressande arbete. Trots förbättrade arbetsmiljöer och att arbetets fysiska tyngd minskat finns en betydande utslagning, som beror på ökad psykisk press, ett snabbare arbetstempo och snabba tekniska och organisatoriska förändringar. Dessa förändringar ställer krav på anpassning som äldre arbetare och tjänstemän inte alltid orkar leva upp till.
Hälsoeffekterna av psykosociala förhållanden i arbetslivet märks allt tydligare. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar t.ex. i arbeten som är monotona, har lågt beslutsutrymme och samtidigt hög kravnivå. Till detta kommer att hälsoläget i den svenska befolkningen som helhet visserligen förbättrats men att den sociala ojämlikheten i ohälsans fördelning ökar, bl.a. beroende på förhållandena i arbetslivet.
De beskrivna förhållandena i arbetslivet och deras effekter skall i första hand mötas med fortsatta aktiva insatser för en bättre arbetsmiljö i vid mening och med en aktiv rehabilitering. På dessa områden har socialdemokratin i regeringsställning och i samarbete med fackföreningsrörelsen gjort omfattande insatser. Ytterligare insatser behövs.
Svårt orka med heltid
För den enskilde är det en trygghet att veta att det finns möjlighet till förtidspension när arbetsförmågan på grund av ohälsa inte längre räcker till. Många arbetare och tjänstemän befinner sig emellertid också i ett gränsland där möjligheten att använda den kvarvarande arbetsförmågan i hög grad är beroende av förhållandena på arbetsplatsen och möjligheterna till individuell anpassning av arbetsinsatsen.
Äldre ackordsarbetare kan ha svårt att hänga med de yngre i arbetslaget. Äldre tjänstemän kan ha svårt att hinna med yngre kollegors arbetstakt. Arbetsprestationen kan således vara nedsatt i förhållande till de förändringar som skett i arbetet utan att det är fråga om skador eller påtagliga förändringar i hälsa. Det handlar alltså om människor som vill och kan arbeta, men som inte längre anser sig orka arbeta heltid.
I dessa, av allt att döma vanligt förekommande fall, har delpensionen erbjudit en individuell anpassning som gjort det möjligt att använda den kvarvarande arbetsförmågan ytterligare några år. Delpensionen har med andra ord främjat arbetslinjen. För de flesta av dessa människor skulle annars långtidssjukskrivning och förtidspension utgjort det enda ekonomiskt rimliga alternativet.
Hos människor i 60-årsåldern med ett långt arbetsliv bakom sig finns det erfarenhetsmässigt många hälsoförändringar som kan utgöra grund för rätt till förtidspension. De allra flesta (90 %) i åldersgruppen 60-- 64 år som uppbär förtidspension har hel sådan pension. Regeringens förslag att avskaffa delpensionsförsäkringen motverkar således arbetslinjen och hänvisar äldre människor till långtidssjukskrivning och förtidspension.
Detta bekräftas också av pensionsberedningen som i betänkandet SOU 1986:47 Deltidspension (sid. 75--76) säger följande:
De äldres möjlighet att vara kvar i arbetslivet synes också ha förbättrats som följd av införandet av delpensionsförsäkringen. Enligt den utvärdering som gjorts av Riksförsäkringsverket, RFV, är det mycket som talar för att utvecklingen delpensioneringen förutan skulle ha medfört en fortsatt kraftig ökning av förtidspensioneringen och en ökad belastning på arbetslöshetsförsäkringen. Visserligen fanns det redan före delpensioneringens tillkomst, och finns alltjämt, möjligheter för vissa försäkrade med nedsatt hälsa e.d. att minska arbetstiden och få ekonomisk ersättning härför genom partiell förtidspension. Denna möjlighet synes dock av olika skäl, bl.a. psykologiska, ha utnyttjats i enbart begränsad utsträckning, medan däremot antalet hela förtidspensioner varit betydande.
Man torde därför kunna göra den bedömningen att delpensioneringen har motverkat de allt starkare tendenserna att fler äldre tvingas lämna arbetsmarknaden definitivt. Genom delpensioneringen har således många försäkrade kunnat vara kvar i arbetslivet och undvikit den isolering från tidigare arbetskamrater och känsla av onyttighet som annars skulle ha kunnat uppkomma. Visst forskningsmaterial tyder även på att pensioneringen inneburit gynnsamma förändringar av delpensionärernas livsvillkor och att den kan ha minskat risken för utslagning och hälsoproblem.
Av detta framgår att ett avskaffande av delpensionen är djupt orättvist, motverkar arbetslinjen och att den samhällsekonomiska besparing regeringen räknat med sannolikt uteblir. Istället uppstår ökade kostnader för långtidssjukskrivningar och förtidspensioner, samtidigt som värdet av delpensionärernas produktionsinsats bortfaller.
Regeringens förslag att avskaffa delpensionen är svårförståeligt också med tanke på att delpensionen upplevs mycket positivt av både löntagare och egenföretagare som fått delpension och av arbetsgivare som inte haft några problem att erbjuda deltidsarbete till dem som ansökt om delpension. Därtill kommer att kostnadsökningen i delpensionen är måttlig och att det inte föreligger några finansieringsproblem. De som får delpension bidrar själva till dess finansiering genom sin arbetsinsats.
Delpensionens utveckling
Delpensionens utveckling framgår av nedanstående tabell. Tabell 2. Beviljade och utbetalade delpensioner
År Antal Delpensioner i december beviljade Antal under
året män kvinnor män och därav egen-
kvinnor företagare 1976 14 792 10 124 4 436 14 560 -- 1977 20 337 22 131 9 378 31 609 -- 1978 18 494 29 149 12 764 41 913 -- 1979 18 243 33 415 15 239 48 654 -- 1980 32 882 46 504 21 333 67 837 1 950 1981 12 521 43 331 21 310 64 641 2 566 1982 14 641 40 415 21 317 61 732 2 475 1983 10 497 34 458 20 179 54 637 2 284 1984 9 794 28 488 18 716 47 204 1 884 1985 9 233 21 912 15 726 37 638 1 358 1986 9 184 18 560 13 620 32 180 1 138 1987 14 712 21 404 14 332 35 736 1 208 1988 13 964 23 471 15 001 38 472 1 370 1989 12 383 23 856 15 355 39 211 1 422 1990 11 235 23 200 14 868 38 068 1 480 1991 12 092 22 390 14 462 36 852 1 728
Delpensionsförsäkringen, som infördes den 1 juli 1976, utvidgades den 1 januari 1980 till att omfatta även egenföretagare och uppdragstagare. Antalet beviljade delpensioner ökade successivt från 14 792 år 1976 till 32 882 år 1980. Den 1 januari 1981 sänkte den borgerliga regeringen kompensationsgraden från 65 till 50 procent av inkomstbortfallet. Detta ledde till en kraftig nedgång av antalet beviljade pensioner, som 1986 var nere i 8 184.
Den socialdemokratiska regeringen återställde den 1 juli 1987 kompensationsgraden till 65 procent av inkomstbortfallet. Antalet beviljade delpensioner har därefter ökat på nytt. År 1991 beviljades 12 092 personer delpension. Som mest har ca 27 procent av dem som kunnat uppfylla villkoren för delpension haft denna pensionsförmån. I slutet av år 1986 var andelen nere i knappt 12 procent. De senaste åren har andelen legat på 15 procent.
I december 1991 var det totala antalet delpensionärer 36 852 fördelat på 22 390 män och 14 462 kvinnor. Av det totala antalet var 1 728 egenföretagare, en ökande grupp i delpensionssystemet.
Vilka får delpension?
Riksförsäkringsverket har tillhandahållit oss uppgifter om a-kassatillhörighet för delpensionstagarna. Uppgifterna återges i nedanstående tabell. Tabell 3. Anställda delpensionstagare med fördelning efter arbetslöshetskassa, män och kvinnor. December 1991.
A-kassa Män
Kvinnor
Antal % Antal %
Metall 3313 17,3 612 4,7 Ind.tj.m. 3119 16,2 1134 2,0 Statstj.m. 1782 9,3 3158 21,0 Kommunalarb. 1289 6,7 1548 11,8 Arb.ledarnas 1146 6,0 Akademikernas 1350 7,0 968 7,4 Träind.arb. 652 3,4 Byggnadsarb. 693 3,1 Fabriksarb. 588 3,1 217 1,7 Statsanst. 513 2,2 471 2,6 Handelstj.m. 628 3,3 703 5,4 Handelsanst. 475 2,5 1068 8,1 Kommunaltj.m. 568 3,9 1473 11,2 Skogsarb. 222 1,2 Livsmedel 328 1,7 195 1,5 Beklädnads
292 2,2 Försäkr.tj.m.
145 1,1 Banktj.m.
262 2,0 Hotell- och restaurang
120 0,9
Summa 16672 87,0 12366 94,1 Övriga 2491 12,9 770
Summa ovan 19163 100,0 13136 100,0 Tillhör ej a-kassa 1793
1032
Totalt 20956 14168
Tabellen visar att huvuddelen delpensionärer finns i de fyra a-kassorna Metall, SIF, ST och Kommunal.
Regeringen gör i sin proposition stor sak av att tjänstemannagrupperna och anställda inom den offentliga sektorn är vanliga bland delpensionärerna.
''Delpensionsförsäkringen kan (således) knappast sägas vara en försäkringsform som utnyttjas på ett likartat sätt av olika grupper i samhället'', skriver regeringen.
Vi kan inte förstå varför den omständigheten att relativt många tjänstemän har delpension skall leda till ett avskaffande av delpensionen. Den omständigheten att tjänstemän och offentligt anställda har delpension minskar ju dessutom inte delpensionens betydelse för de tiotusentals LO-medlemmar som genom åren uppburit eller uppbär delpension. För alla gäller att de genom delpensionen kunnat individuellt anpassa sin arbetsinsats och pensioneringsgrad och ta vara på den återstående arbetsförmågan i slutet av sitt yrkesverksamma liv. Att LO- grupperna är relativt sett mindre företrädda bland delpensionärerna än tjänstemannagrupperna kan sannolikt förklaras av att en betydligt större andel arbetare i åldersgruppen 60--64 år är förtidspensionerade än i tjänstemannagrupperna.
Ett avskaffande av delpensionen tvingar ännu fler arbetare till förtidspension och kommer också att driva fram en ökning av andelen tjänstemän med förtidspension.
Den samhällsekonomiska betydelsen av ett avskaffande av delpensionsförsäkringen
Skälet till att avskaffa delpensionsförsäkringen uppges vara samhällsekonomiskt. Mot den bakgrunden kunde man förvänta sig att regeringen i propositionen skulle redovisa en analys av de samhällsekonomiska effekterna av den föreslagna åtgärden. Någon sådan analys finns inte i propositionen. I propositionen finns inte ens uppgifter om försäkringens nuvarande kostnader. Där konstateras bara lakoniskt: ''Förekomsten av delpensionsförsäkringen innebär en betydande utgift för socialförsäkringssystemet.''
I årets budgetproposition redovisas i en tabell (bil. 6 sid. 78) en beräknad kostnad för delpensionen 1991 på 1 766 milj.kr. Någon besparingseffekt av avskaffandet av delpensionen anges inte. Någon sådan uppgift finns heller inte i budgetpropositionen, enbart en hänvisning till en kommande proposition, dvs. den nu framlagda. Några ekonomiska konsekvensberäkningar finns inte heller i finansplanen. Regeringen undanhåller således riksdagen en nödvändig del av beslutsunderlaget. Detta är klandervärt och i sig tillräckligt skäl att avslå propositionen, om regeringen inte återkallar den.
Om delpensionsförsäkringen avskaffas blir de arbetare och tjänstemän som skulle vilja använda sig av sin kvarstående arbetsförmåga genom att utnyttja delpension i kombination med deltidsarbete tvingade att fortsätta ett heltidsarbete eller hänvisas till långtidssjukskrivning och därefter förtidspensionering.
En del kommer givetvis att fortsätta sitt heltidsarbete. Andra blir sjukskrivna eller ansöker om förtidspension. Av statistik som vi inhämtat från RFV framgår att andelen förtidspensionärer i åldersgruppen 60-64 år redan är 33 procent, varav över 29 procent (9 av 10) har hel förtidspension.
När den enskilde inte längre har tillgång till delpensionsförsäkringen är det enda realistiska alternativet för den som är i åldern 60-64 år hel förtidspension. En enkel beräkning visar att om bara hälften av dem som skulle ha fått delpension och således arbetat deltid om försäkringen hade funnits kvar får hel förtidspension så är den förväntade besparingen borta. Redan detta visar att avskaffandet av delpensionen inte leder till samhällsekonomiska besparingar.
Det finns med andra ord inga samhällsekonomiska eller andra sakliga argument för delpensionens avskaffande. För regeringen handlar det om att av dogmatiska skäl ta bort en viktig och uppskattad del av det generella välfärdssystemet. Den s.k. valfrihetsrevolution i välfärdspolitiken, som regeringen talar om i budgetpropositionen, har på detta område blivit en tvångspensionering.
Delpensionsfonden och socialavgifter
Som en konsekvens av förslaget om delpensionsförsäkringens avskaffande föreslår regeringen att socialavgiften till försäkringen skall upphöra den 1 juli 1992. Samtidigt föreslås att socialavgiften till arbetsskadeförsäkringen höjs med motsvarande procentsats. Vidare föreslås att engångsvis 7 miljarder kronor från delpensionsfonden tas i anspråk för att bl.a. finansiera det beräknade underskottet i arbetsskadeförsäkringen budgetåret 1992/93.
Eftersom vi bestämt motsätter oss ett avskaffande av delpensionsförsäkringen, motsätter vi oss också att avgiften till försäkringen upphör. Avgiften till fonden, 0,5 procent av avgiftsunderlaget, är emellertid f.n. så tilltagen att en inte obetydlig uppbyggnad av delpensionsfonden skett. Den uppgår f.n. till ca 12 miljarder kronor medan kostnaderna för delpensionen år 1991 beräknas till ca 1,7 miljarder kronor.
Det finns således utrymme för en korrigering av avgiftssatsen. Vi anser att en avgiftssats på 0,2 procent är tillräcklig för att långsiktigt trygga delpensionsförsäkringens finansiering. Återstoden, 0,3 procent, bör överföras till arbetskadeförsäkringen, vars avgift således ökar till 1,2 procent av avgiftsunderlaget.
Vad gäller delpensionsfonden finns det, mot bakgrund av den kraftiga fonduppbyggnad som skett och utan att försäkringens långsiktiga finansiering äventyras, utrymme för en alternativ användning av en del av fondkapitalet. Det är angeläget att reducera det ackumulerade underskottet i arbetsskadeförsäkringens finansiering. Vi föreslår därför att 8,3 miljarder av delpensionsfondens kapital engångsvis överförs till statsbudgetens inkomstsida. Budgetsaldot i vår ekonomisk-politiska motion ''En politik för arbete, tillväxt och rättvisa'' förblir därigenom oförändrat.
Förtida uttag
I propositionen föreslås att en möjlighet skall införas att göra förtida (eller uppskjutet) uttag av en fjärdedels ålderspension, mot för närvarande bara hel eller halv ålderspension.
Vi har inget att erinra mot denna förändring som dock har en ytterst marginell betydelse eftersom ett förtida uttag helt drabbar den enskilde som på grund av uttaget får en livsvarigt sänkt pension. Den föreslagna förändringen kan på intet sätt kompensera för avskaffandet av delpensionen. En sådan åtgärd innebär i själva verket att rörligheten i pensionssystemet avskaffas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar avslå i proposition 1991/92:149 framlagda förslag om att avskaffa delpensionsförsäkringen m.m.,
2. att riksdagen bifaller i motionen framlagda förslag om delpensionsfonden och socialavgifter.
Stockholm den 12 mars 1992 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Odd Engström (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Mona Sahlin (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s)