Kursverksamhet för de rika?
Det nya sjuklönesystemet blir ett dråpslag mot facklig kursverksamhet. Den som ska gå en facklig kurs och blir sjuk får ingen sjukersättning. Arbetsgivarinträdet i sjukförsäkringen innebär att det är arbetsgivaren, som ska ersätta den sjuke för de första fjorton dagarna.
Arbetsgivarna har kompenserats för denna kostnad genom en sänkning av arbetsgivaravgiften. Någon skyldighet att ersätta förlorad inkomst vid ledighet för studier finns dock inte.
Enligt riksförsäkringsverket ska inte heller försäkringskassan betala ut ersättning, eftersom den som går på facklig kurs betraktas som tjänstledig. Innan de nya reglerna trädde i kraft utgick ersättning via försäkringskassan.
I praktiken innebär de nu gällande reglerna att den som går en kurs inte kan räkna med ersättning från något håll om han eller hon blir sjuk. Det betyder att bara den som har råd att själv ta kostnaden kan anmäla sig till studier.
Detta är helt oacceptabelt. Vänsterpartiet protesterade mot det nya systemet, och detta är en av de orimliga konsekvenser det för med sig.
På den här punkten behövs det mycket snabbt en förändring, så att rätten och möjligheten till fackliga studier kan garanteras. Regeringen måste därför med förtur se till att dessa problem löses och sjukersättning kan garanteras för den som deltar i studieverksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av snabba åtgärder för att garantera sjukersättning till den som deltar i studieverksamhet.
Stockholm den 21 januari 1992 Annika Åhnberg (v)