Årets dagmarproposition redovisar en överenskommelse mellan staten och sjukvårdshuvudmännen om storleken på den allmänna sjukvårdsersättningen. Parterna har kommit överens om en generell höjning för år 1992 med 100 miljoner kronor. Landstingsförbundet har utan särskild anmärkning skrivit under avtalet. Vänsterpartiet tolkar detta så att förbundet är nöjt med överenskommelsen och att det klarar sin verksamhet med denna uppskrivning. Därtill har parterna också enats om att 21 procent av hälso- och sjukvårdsmedlen ska överföras till kommunerna som ersättning för den s k äldrereformen.
I övrigt redovisas i propositionen en rad överenskommelser. Sjukvårdshuvudmännen fortsätter det utvecklings- och förändringsarbete som påbörjades år 1991. Det gäller utvärdering av vårdens kvalitet, utformning av väntelistor, gemensam listning av diagnoser som ska föreligga vid behandling eller operation samt en utvärdering av primärvårdens resurser, köer och väntetider.
Vänsterpartiet är positivt till ett utvecklingsarbete som är inriktat på att de som använder sjukvården ska få en bättre och effektivare vård och behandling.
I vänsterpartiets motion till riksdagsrevisorernas förslag om inriktningen av den framtida svenska hälso- och sjukvården (Förslag 1990/91:17) finns därför förslag om en utökad projektverksamhet. Där föreslår vi också modeller för kvalitetskontroll och kvalitetssäkring inom sjukvården.
När det gäller patienternas egna avgifter så infördes förra året ett differentierat avgiftssystem och ett högre högkostnadsskydd, med ett egenkostnadstak på 1 500 kronor/år. Det ska baseras på kostnaderna för vårdbesök eller läkemedelsinköp.
Vänsterpartiet vill ha en annan avgiftskonstruktion för sjukvården. Vi vill att den dels ska vara patientvänlig, dels ha prispressande effekt på de starkt ökande kostnaderna inom sjukvårdssektorn. Med det nuvarande systemet drivs kostnaderna upp och bidrar till inflationen. Vi anser därför att patientavgifterna ska indexregleras.
Sjukvårdens avgifter har sedan den s.k. sjukronan infördes år 1970 i det närmaste tredubblats i förhållande till den allmänna prisnivån. Avgiftsnivån kan bli så hög att människor av ekonomiska skäl avstår från att söka sjukvård. I de flesta landsting tar man i dag 100 kronor för ett läkarbesök och 60 kronor för en sjukvårdande behandling. Under jourtid och vid hembesök är avgiften ännu högre, omkring 150 kronor, vilket är ett av resultaten av differentieringsmöjligheterna. En indexreglering, i linje med vad vänsterpartiet föreslog i fjolårets motion med anledning av dagmarpropositionen, hade på sin höjd inneburit en höjning av avgifterna med tio kronor. I en sådan höjning skulle då även finnas effekten av skatteomläggningen.
Avgiftstaket beräknas i år för de flesta landsting ligga vid 1 200 kronor. Några landsting har ett lägre egenkostnadstak.
Vänsterpartiet anser att taket nu ska sänkas från 1 500 kronor till 1 000 kronor. Vi vill också att hänsyn ska tas till människor som periodvis får höga månadskostnader på grund av sjukdom, exempelvis dialyspatienter. Ett högt egenkostnadstak ger dessa ett otillräckligt skydd, och vi vill ha en begränsning av de avgifter som kan tas ut under ett kvartal. Vi har tidigare föreslagit en tak på 300 kronor men vi vill nu avvakta vad kommittén som utreder denna fråga kommer fram till.
En annan situation som ger höga kostnader är när en hel familj drabbas av sjukdom. Vänsterpartiet anser att det bör finnas tak även när det gäller dessa kostnader, och vi är inte främmande för att införa någon form av familjekort för att reglera patientavgifternas storlek.
Vänsterpartiet vill till egenkostnadstaket foga ett allmänt högkostnadsskydd så att ingen totalt sett ska behöva betala mer än 1 500 kronor/år för sin sjukvård. Detta ska då innefatta läkemedel, läkarvårdsavgifter, sjukgymnastik och endast exkludera sluten sjukvård där det kan vara motiverat med en högre avgift.
När det gäller Handikappinstitutets organisation har denna för närvarande två huvudmän; landstingen och staten. I dess styrelse har landstingen f.n. majoritet. Vänsterpartiet anser att denna konstruktion är olycklig. Handikappinstitutet ska ha en central och pådrivande roll i utvecklingen av den framtida hjälpmedelsverksamheten. Vi vill att handikapporganisationerna ska få ett ökat inflytande genom en ökad representation i styrelsen på bekostnad av landstingens. Vi anser också att det ankommer på staten att ensam vara huvudman för institutet. Vi tror att en sådan omorganisation mot ett ökat användarinflytande mer gagnar utvecklingen av olika hjälpmedel till handikappade.
I fjolårets avtal bestämdes att särskilda pengar till primärvårdens förebyggande arbete skulle ingå i den allmänna sjukvårdsersättningen och fördelas av sjukvårdshuvudmännen. Några garantier för att det ska finnas ett förebyggande arbete inom primärvården finns inte längre. De friskvårdssatsningar som görs runt om i landet kan i ett kärvt ekonomiskt läge bortprioriteras och pengarna användas till andra verksamheter. Vi tror att så f.n. sker i en del landsting. Vänsterpartiet vill att 400 miljoner kronor tas från den allmänna sjukvårdsersättningen och öronmärks för det förebyggande arbetet inom primärvården.
Vänsterpartiet anser att det behövs en översyn av smittskyddslagen i syfte att stärka rättssäkerheten för HIV- smittade, utan att för den skull risken för uppsåtlig smittspridning nonchaleras.
Slutligen vänder vi oss mot att omläggningen av administrationen av sjukvårdsavgifterna, enligt socialförsäkringens bestämmelser för besvärsprövning, inte kan överklagas. Vänsterpartiet anser att även dessa beslut ska kunna överklagas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om indexreglering av avgifterna inom sjukvården,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett högkostnadsskydd där taket är satt till 1 000 kr. per år,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av familjekort för sjukvårdsavgifterna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat inflytande för handikapporganisationerna i Handikappinstitutets styrelse,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten ensam skall vara huvudman för Handikappinstitutet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om specialdestinerat bidrag till det förebyggande arbetet inom primärvården,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet att överklaga sjukvårdshuvudmännens beslut enligt socialförsäkringens bestämmelser för besvärsprövning.
Stockholm den 15 oktober 1991 Gudrun Schyman (v) Annika Åhnberg (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v)