Ett av målen med studiestöden är att undanröja olika former av hinder för studier. Reserabatten för studerande är ett mycket bra instrument för att undanröja geografiska hinder. Det s.k. CSN-kortet infördes 1988 och det gav då ca 475.000 studerande möjlighet till rabatter på SJ. Detta ledde till en kraftig ökning av studeranderesorna med tåg och en nettointäkt för SJ på ca 290 milj.kr. Året därpå utökades kortets giltighet till vissa busslinjer också.
Med anledning av att SJ fick ett fullständigt ekonomiskt ansvar för sin verksamhet och skulle verka på affärsmässiga grunder, föreslog dåvarande regeringen i budgetpropositionen 1989/90 att det särskilda anslaget till studeranderabatter kunde upphöra. Det skulle i stället ankomma på SJ att själv besluta om olika rabattsystem till sina kunder.
Riksdagen ansåg dock att de reserabatter som var förknippade med CSN-kortet var utomordentligt värdefulla för studenterna. De hade också fördelar i andra avseenden. Det var därför väsentligt att sådana rabatter kunde behållas och om möjligt utvidgas till andra kommunikationsmedel om detta var möjligt inom då gällande kostnadsram. Regeringen borde därför ge CSN i uppdrag att förhandla fram förmånligast möjliga reserabatter.
Avtalet skulle sedan godkännas av regeringen som fick återkomma till riksdagen beträffande anslaget. Det avtal, som så småningom uppnåddes, var mycket innehållsrikt. Det avsåg -- förutom SJ -- SAS/Linjeflyg, Swebus och vissa andra trafikföretag. I och med denna utvidgning utökades resemöjligheterna avsevärt och man fick till exempel flera tusen nya destinationsorter.
Förra året tvingades man av administrativa skäl till en viss inskränkning i rabattsystemet. Rätten till CSN-kortet knöts nämligen till utgående studiestöd. Några grupper som tidigare varit berättigade till stöd hamnade därmed utanför detta system. Det gäller t.ex. utländska studerande. Enligt uppgift skall dessa från och med nästa avtalsperiod kunna ingå i systemet igen. Detta hälsar vi med tillfredsställelse eftersom det är viktigt inför den ökande internationaliseringen. I de flesta länder, som Sverige har utbyte med, finns till övervägande delen indirekta studiestöd, som svenska studerande då också får del av. Av detta skäl är det särskilt viktigt att vi för framtiden bibehåller den enda indirekta studiestödsform vi har.
De motiv som i övrigt har diskuterats i anslutning till de studerandes reserabatter är främst hänsynen till miljön samt trafiksäkerheten, varför vi ville uppmuntra kollektiva resor. Vinsterna för detta är svåra att mäta. Det system som nu uppnåtts för reserabatter har dock en hög grad av måluppfyllelse också i detta avseende. Trafikföretagen har också insett betydelsen av att tidigt nå en framtida kundkrets.
Enligt vår uppfattning är det av stor betydelse att reserabatterna blir ett permanent inslag i vårt studiestödssystem. Riksdagen bör uttala detta som sin mening.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reserabatter för studerande.
Stockholm den 11 mars 1992 Doris Håvik (s) Birgitta Dahl (s) Börje Nilsson (s) Lena Öhrsvik (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Maud Björnemalm (s) Widar Andersson (s) Monica Widnemark (s)