Inledning
Sedan 1985 har staten och landstingsförbundet slutit avtal om den ersättning staten skall ge landstingen för sjukvården. Moderata samlingspartiet har under dessa år konsekvent kritiserat denna s.k. Dagmar-uppgörelse, som utgår från principen att den offentliga sektorn skall avgöra vårdutbudet i stället för konsumenterna -- de enskilda patienterna.
Den nya borgerliga regeringen har i regeringsförklaringen deklarerat att förändringar nu kommer inom hälso- och sjukvården. Det gäller t.ex. etableringskontrollen. Vi begränsar oss därför i denna motion till den del av avtalet mellan staten och landstingsförbundet som rör planerna på att överföra kostnaderna för läkemedlen från socialförsäkringen till landstingen.
Kostnadsansvaret för läkemedlen
Planerna för ett överförande av kostnaderna för läkemedlen från socialförsäkringen till landstingen redovisades första gången i och med propositionen 1990/91:51 om vissa ersättningar till sjukvårdshuvudmännen. I det avtal som en riksdagsmajoritet då godkände förekom ett avsnitt om planer på förhandlingar om ett överförande av läkemedlen. Detta upprepades i statsbudgeten för 1991/92.
Vi vill först och främst framföra det anmärkningsvärda i att en så stor förändring, vilket det föreslagna överförandet de facto innebär, inte ställs under direkt prövning av riksdagen, utan endast utgör en passus i propositionen. I årets avtal konstateras endast att utredningen om ett överförande nu i princip är avslutat och att överläggningar nu skall ske i syfte att ge sjukvårdshuvudmännen kostnadsansvaret för läkemedlen från och med den 1 januari 1993. Vilket resultat den nämnda utredningen har kommit fram till är höljt i dunkel för riksdagen, som skall godkänna avtalet.
Vi vänder oss vidare med kraft mot den föreslagna överföringen av ansvaret och motsätter oss att de överläggningar som aviseras fullföljs.
Skälen till vår inställning är dels baserade på att erfarenheten visar att ett överförande av verksamhetsansvar från socialförsäkringen till landstingen inte är lyckat. Så sent som för ett halvt år sedan tog t.ex. riksdagen ställning för ett förslag om att föra över ansvaret för sjukresor till landstingen. Detta har, på sina håll, resulterat i stor förvirring och många problem. Förändringarna av kostnadsansvaret för sjukresor manar definitivt inte till efterföljd.
Det mest centrala är dock de risker för patientens säkerhet och den begränsning av valfriheten som förslaget kan komma att medföra. Utgångspunkten för utskrivning av läkemedel är att patienten skall garanteras det bästa tillgängliga läkemedlet. Därför måste det vara den behandlande läkaren som avgör vilket detta läkemedel är. Det är också viktigt att patientens egen erfarenhet av ett speciellt läkemedel skall kunna påverka valet av läkemedel. Dessa grundförutsättningar anser vi inte tillgodoses i det aviserade förslaget. Det föreligger en uppenbar risk att landstingen, på grund av t.ex. dålig ekonomi, inte tillåter utskrift av modernare, effektivare och därmed oftast dyrare läkemedel. Detta skulle kunna leda till att olika bedömningar gjorda av huvudmannen och inte av patienten och hans läkare skulle styra behandling och tillgång på läkemedel. Stora regionala kvalitetsskillnader skulle kunna uppstå inom sjukvården. Slutligen menar vi att konkurrensen mellan olika preparat skulle minska, vilket i förlängningen går ut över patientens rätt till det bästa läkemedlet.
Med ett överförande följer också krav på nya organisationer i landets landsting, för att administrera förmåner och kostnader. Detta gynnar definitivt inte patienten.
Vidare utgör övertagandet en stor fara för den framtida svenska läkemedelsindustrin. Om landstingen genom sitt agerande minskar förskrivningen av moderna preparat kan den forskningsintensiva svenska läkemedelsindustrin, som i dag inom många områden är världsledande, drabbas svårt. Man kommer inte att kunna satsa på forskning och utveckling i samma utsträckning som i dag.
I debatten om förskrivning av läkemedel har hävdats att läkare skriver ut allt för dyra preparat, vilket belastar socialförsäkringen. Det är dock vår bestämda uppfattning att en sådan diskussion inte får innebära att regeringen ''dagmariserar'' läkemedelsförmånerna.
Den gamla, socialdemokratiska, regeringen försökte avskaffa de fria läkemedlen. Tack vare bl.a. oss moderater drogs detta förslag tillbaka. Det nya förslaget om ett överförande ser vi som ett långsiktigt försök av den förra regeringen att bakvägen avskaffa de fria läkemedlen, vilket vi än en gång med kraft avvisar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om ett överförande av kostnadsansvaret för läkemedlen inom den öppna hälso- och sjukvården till sjukvårdshuvudmännen.
Stockholm den 14 oktober 1991 Sten Svensson (m) Leif Carlsson (m) Hans Dau (m) Gullan Lindblad (m) Gustaf von Essen (m) Maud Ekendahl (m) Carl-Fredrik Graf (m) Margit Gennser (m) Ingrid Hemmingsson (m) Chris Heister (m) Ulf Kristersson (m) Göte Jonsson (m) My Persson (m) Göran Lennmarker (m) Liselotte Wågö (m) Inger René (m)