Regeringen föreslår i propositionen att Stadshypoteks rörelse skall överföras till ett för ändamålet bildat kreditaktiebolag. Ombildningen skall gå till på det sättet att Stadshypotekskassan och stadshypoteksföreningarna fusioneras, varefter rörelsen förs över till ett av kassan helägt aktiebolag. Ombildningen avses äga rum per den 1 januari 1993.
Regeringens förslag överensstämmer till stora delar med den proposition som den socialdemokratiska regeringen förelade riksdagen i april 1991 (1990/91:190). Syfte med det förslaget var att dels anpassa organisationen till den avreglering och internationalisering som under de senaste åren skett på kreditmarknaden, dels utveckla Stadshypotek så att kassan kan bestå som en självständig och konkurrenskraftig aktör på kreditmarknaden.
I motioner från samtliga övriga riksdagspartier yrkades med olika motiveringar avslag på förslaget. Ärendet blev aldrig slutbehandlat innan riksmötet avslutades.
I en proposition från den nya borgerliga regeringen i oktober 1991 (1991/92:27) återkallades propositionen om ombildning av Stadshypotek, en åtgärd som mot bakgrund av det nu framlagda förslaget ter sig mycket märklig.
Eftersom det nu framlagda förslaget väl överensstämmer med det tidigare socialdemokratiska förslaget ansluter vi oss i huvudsak till propositionen. Vi kan således vad gäller innehållet i förslaget hänvisa både till den proposition som den socialdemokratiska regeringen avlämnade i april 1991 och den proposition som nu avlämnats.
På en punkt har vi, jämfört med regeringen, en annan uppfattning. Vi anser att riksdagen redan nu skall besluta att av det överskott som uppstår vid likvidationen skall 5 miljarder kronor överföras till statskassan. Skälet för detta är att Stadshypotek centralt under en lång tid genom gynnsamma skatteregler kunnat bygga upp en förmögenhet. De medel som det här gäller förs inte från den verksamhet som det nybildade kreditaktiebolaget skall bedriva. De kommer i allt väsentligt från den likvid som kan förväntas flyta in i samband med den kommande avvecklingen av kassans aktieinnehav i Stadshypotek AB. När kassan nu föreslås bolagiseras anser vi det därför vara riktigt att en del av dessa medel återförs till staten. Staten har ju ej heller för avsikt att på sikt äga aktier i det nya bolaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att av det överskott som uppstår vid likvidationen 5 miljarder kronor överförs till statskassan.
Stockholm den 28 april 1992 Anita Gradin (s) Axel Andersson (s) Birgitta Johansson (s) Bo Finnkvist (s) Reynoldh Furustrand (s) Leif Marklund (s) Mats Lindberg (s) Bo Bernhardsson (s) Anita Modin (s)