I proposition nr 134 lämnas förslag på det framtida ansvaret och ägandeformen för AB Göta Kanalbolag.
Näringsministern föreslår att kanalfastigheten överlåts till staten medan bolaget behåller övrig skogsmark. Det statliga ägaransvaret för kanalen kan, liksom för all annan mark som kvarstannar i statens ägo, tills vidare utövas av byggnadsstyrelsen. I överlåtelseavtalet mellan staten och det nya domänbolaget bör bolaget få i uppdrag att under en begränsad avtalsperiod på fyra år svara för drift och underhåll av kanalen inom ramen för nu gällande upprustningsplan.
Att dela upp AB Göta Kanalbolags fasta tillgångar med skogsfastigheten kvar i bolaget under det nya domänbolagets ägaransvar och kanalfastigheten kvar i statens ägo är en olämplig konstruktion ur såväl ekonomisk, praktisk som kulturhistorisk synpunkt. Markinnehavet har ställts till kanalbolagets förfogande genom att utbyte skett av enskild jord mot kronans jord vilket reglerats i Götha Canal Bolags privilegier daterat 11 april 1810. Markinnehavet från såväl skogs- som kanalfastigheten genererar ett väsentligt ekonomiskt tillskott för driften av kanalen.
AB Göta Kanalbolags verksamhet är att upprätthålla och vårda byggnader, samt att göra det möjligt att det kulturhistoriska byggnadsverket med sin speciella natur förblir ett attraktivt turistmål och ett tillgängligt parkområde tvärs genom Sverige anpassat för ett aktivt friluftsliv. Vidare håller bolaget sjöfartsleden Göta Kanal öppen för trafik med passagerarfartyg, fritidsbåtar samt ett mindre antal yrkestransporter. Driften och underhållet av kanalen och kanalområdet är kostsamt på grund av kanalens höga ålder, konstruktion samt kulturbevarandekrav. Verksamheten vid AB Göta Kanalbolag kan därför ej på kommersiella grunder bringas till lönsamhet.
Under en lång följd av år under enskilt ägande eftersattes underhållet gravt eftersom det inte gick att längre driva kanalen med kommersiella lönsamhetskrav. Staten har engagerat sig genom att anvisa medel till kanalens underhåll enligt upprättad underhållsplan. Arbetet med att återta det tidigare grovt eftersatta underhållet beräknas enligt planen vara avslutat 1995. Därefter beräknas i dag de vidmakthållande och löpande underhållsarbetena till en kostnad av 9--10 miljoner kronor per år.
Det finns ingen möjlighet att med endast avgifter från sjöfartstrafiken finansiera verksamheten. Att höja avgifterna från nuvarande nivå är inte realistiskt. En resa tur och retur med en fritidsbåt med en längd över 10 meter kostar 4 824 kronor, inklusive 25 % moms, samt 3 312 kronor för en fritidsbåt under 10 meters längd.
Underskottet, föranlett av driften vid kanalen, har täckts av intäkter från fastighetsförvaltningen, skogsbruket, landstingsbidrag och övrig till kanalen knuten speciell verksamhet. AB Göta Kanalbolag arrenderar ut mark och anläggningar till en mängd småföretagare som driver egen verksamhet i kanalmiljön. Bolaget driver även egen verksamhet där kravet på lönsamhet är en förutsättning för bolagets verksamhet. Bland de olika aktiviteterna förtjänas att nämna som exempel restauranger, kaféer, kiosker med försäljning av en mängd olika föremål och produkter, båtuppläggning, båtuthyrning, minigolf m.m. AB Göta Kanalbolag är vidare engagerat i en mängd kultur- och sportevenemang i anslutning till Göta Kanal.
Kanalområdet är en känslig miljö i vilken speciell hänsyn och vård måste iakttagas. Således måste det direkta inflytandet och ansvaret vara sammankopplat till AB Göta Kanalbolag, så att icke oönskade effekter uppstår.
Driften av kanalen kräver att underhållsarbetena under såväl seglationstiden som under övrig tid samordnas. Anläggningens ålder och tekniska konstruktion kräver speciell kompetens vilken är nödvändig för att hålla kanalen farbar. Underhållsarbetena upphandlas i konkurrens på tillgänglig marknad. Undantaget är den verksamhet som är unik för kanalen och utförs av egen personal med nödvändig erfarenhet och kunskap. Kompetensen inom bolaget har framgångsrikt även skapat intäkter av arbeten vid andra kanaler i landet.
Med anledning av vad som ovan framförts och den mycket speciella verksamheten vid bolaget, anser jag att AB Göta Kanalbolag bör till sin helhet, inklusive all mark, kvarstanna i statens ägo och att statens ansvar för drift och underhåll ej begränsas i tiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om AB Göta Kanalbolag,
2. att riksdagen beslutar att AB Göta Kanalbolag skall kvarstanna i statens ägo och att statens ansvar för drift och underhåll ej skall begränsas i tiden.
Stockholm den 21 april 1992 Birgitta Carlsson (c)